Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Α. Κουτούπης, στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ -Τι απαντά ο ίδιος

Σοφία Νικολάου, Ανδρέας Πάτσης, Θέμης Χειμάρας, ήταν μέχρι στιγμής κάποιοι από τους… πρωταγωνιστές των σκανδάλων των απευθείας αναθέσεων και των συμβάσεων με το Δημόσιο, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα τρία ονόματα που προστίθενται από τον ΣΥΡΙΖΑ στη «μαρκίζα».

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ  αυτά είναι ο Ανδρέας Κουτούπης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Άκης Ροδάκος και η Παρασκευή Καλδίρη. Ο κ.Κουτούπης είναι συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, ενώ ο κ.Ροδάκος είναι φίλος του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, κατά δική του αναφορά μέσω social media. Είναι επίσης και σύζυγος της Παρασκευής Καλδίρη, η οποία όμως έχει και άλλο ρόλο στην υπόθεση.

Η ΚnR
Η ελεγκτική εταιρεία KnR Governance, Risk, Compliance & Internal Audit Services ιδρύθηκε από τον 49χρονο Ανδρέα Κουτούπη (αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Λογιστικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σύμφωνα με το βιογραφικό του), ο οποίος είναι και βασικός μέτοχός της.

Όπως αναφέρεται ακόμα στο βιογραφικό του κ.Κουτούπη, έχει συνεργαστεί με μεγάλες τράπεζες της χώρας μας, αλλά και με τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια σε έργα εταιρικής διακυβέρνησης, διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου, αλλά και με περισσότερους από 200 οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Υπήρξε μέλος της ΔΑΠ και της ΔΑΚΕ, ενώ το 2009 στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ανέλαβε… από το πουθενά τη θέση του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών με αρμοδιότητα στην εποπτεία των ΔΕΚΟ. Ωστόσο, οι επιθέσεις του στην τότε Κυβέρνηση μέσω social media οδήγησαν στην αποπομπή του μέσα σε μόλις 24 ώρες!

Ως συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε στις εκλογές του 2019 που κέρδισε η ΝΔ και από τότε οι δουλειές του… ανθίζουν σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την KnR να λαμβάνει σωρεία απευθείας αναθέσεων και διαγωνισμών από το Δημόσιο.

Μέτοχος μειοψηφίας της KnR και συνεργάτης του Ανδρέα Κουτούπη, είναι ο εσωτερικός ελεγκτής, Άκης Ροδάκος,.

Οι συμβάσεις  της KnR
Σύμφωνα με το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων «Προμηθεύς» αναρτήθηκαν το 2019 συνολικά 79 συμβάσεις δημοσίων φορέων με την KnR, συνολικού ύψους 651.568 ευρώ.

Το 2020 οι συμβάσεις με την KnR αυξήθηκαν κατά 35% και έφτασαν στις 106, με συνολικό ύψος 1,48 εκατ. ευρώ.

Το 2021 αναρτήθηκαν συνολικά 96 συμβάσεις συνολικού ύψους 997.656 ευρώ, ενώ το 2022 οι συμβάσεις δημοσίων φορέων με την KnR ήταν 21 και το ύψος τους ήταν 506.604 ευρώ.

Δηλαδή το διάστημα 2019–2022 η KnR Governance, Risk, Compliance & Internal Audit Services εξασφάλισε συνολικά από το Δημόσιο 302 συμβάσεις ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

Η Δήλωση του Κούγια 

“Προ ολίγης ώρας ο τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ανδρέας Κουτούπης επικοινώνησε μαζί μου και με ενημέρωσε ότι είναι θύμα μιας εκ προθέσεως και για πολιτικούς μόνο λόγους, συκοφαντικής δυσφημήσεως από την εκπρόσωπο τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, Πόπη Τσαπανίδου, αλλά και από συγκεκριμένους στρατευμένους δημοσιογράφους και πολιτικούς,  περί του ότι δήθεν η εταιρεία, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, έχει χαριστικώς γίνει αποδέκτης 400 απευθείας αναθέσεων, όσον αφορά την προσφορά των ειδικών επιστημονικών υπηρεσιών, τις οποίες προφέρει επί σειρά ετών.

Ο εντολέας μου ζήτησε από εμένα να καταστήσω σαφές ότι οι ειδικές επιστημονικές υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρει η εταιρεία του, είναι μοναδικές όσον αφορά την επιστημονική υποδομή του ιδίου και των συνεργατών του, και ότι επί διακυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει συμβεί τίποτα διαφορετικό, όσον αφορά την προσφορά των επιστημονικών υπηρεσιών από αυτόν και τους συνεργάτες του, από ό,τι συνέβαινε και επί διακυβερνήσεως της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ που προσέφευγε στην εταιρία του, στον ίδιο και στους συνεργάτες του για την προσφορά των ιδίων ακριβώς ειδικών επιστημονικών υπηρεσιών.

Ο κ. Ανδρέας Κουτούπης μού ζήτησε την άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφημήσεως, της ψευδούς καταμηνύσεως και της εκβιάσεως για πραγματικά γεγονότα, τα οποία δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο παρόν δελτίο τύπου, και στην κατάθεση αγωγών λόγω της προσβολής της προσωπικότητός του, της δυσφημήσεως της εταιρείας του και της γενικότερης οικονομικής καταστροφής, την οποία έχει υποστεί από τη χωρίς καμία πολιτική αιδώ ταπεινή εκμετάλλευση, μόνο για πολιτικά οφέλη, της ανάδειξης αυτού του δήθεν σκανδάλου από τα ίδια πολιτικά πρόσωπα και από τους ίδιους πολιτικούς σχηματισμούς, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν ζητήσει την παροχή των ίδιων επιστημονικών υπηρεσιών από τον ίδιο και τους συνεργάτες του”