Έπιασαν Ιταλό αρχιμαφιόζο στη Γαλλία – Τον έψαχναν 17 χρόνια, ήταν… σεφ και έφτιαχνε πίτσες 

Ένας καταδικασμένος δολοφόνος της ιταλικής μαφίας που καταζητείτο από το 2006 συνελήφθη στη Γαλλία, έχοντας κρυφτεί σε κοινή θέα ως σεφ πίτσας για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η σύλληψη του Edgardo Greco στο Σεντ Ετιέν είναι η δεύτερη υψηλού προφίλ σύλληψη μαφιόζου από τις ιταλικές αρχές μέσα σε λίγες εβδομάδες -ο Matteo Messina Denaro διέφευγε για 30 χρόνια, όταν συνελήφθη κατά την επίσκεψή του σε κλινική στη Σικελία.

Και οι δύο άνδρες καταζητούνταν για τη διάπραξη φρικτών δολοφονιών τη δεκαετία του 1990.

Ενώ ο Messina Denaro ήταν το «αφεντικό των αφεντικών» της διαβόητης Cosa Nostra της Σικελίας, ο Greco ήταν μέλος της μαφίας του οργανωμένου εγκλήματος ‘Ndrangheta που κατάγεται από την περιοχή της Καλαβρίας στον βαθύ νότο της Ιταλίας.

Η ‘Ndrangheta είναι σήμερα η ισχυρότερη μαφία στην Ιταλία και τα πλοκάμια της εκτείνονται σε όλη την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική.

Είχε δολοφονήσει δύο αδέλφια και διέλυσε τα πτώματα σε οξύ ο Ιταλός αρχιμαφιόζος που πιάστηκε στη Γαλλία
Ο 63χρονος Greco καταζητείτο για τη δολοφονία δύο αδελφών κατά τη διάρκεια ενός «μαφιόζικου πολέμου» μεταξύ δύο συμμοριών στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι Stefano και Giuseppe Bartolomeo ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου σε ένα ιχθυοπωλείο στην πόλη Cosenza τον Ιανουάριο του 1991. Τα πτώματά τους δεν βρέθηκαν ποτέ και πιστεύεται ότι διαλύθηκαν σε οξύ.

Ο Greco ήταν μέλος μιας αντίπαλης συμμορίας και κατηγορήθηκε επίσης για την απόπειρα δολοφονίας ενός άλλου άνδρα αργότερα την ίδια χρονιά στην ίδια πόλη.

Όταν ένας δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του το 2006, ο Greco τράπηκε σε φυγή.

Πώς έπιασαν τον Ιταλό αρχιμαφιόζο Edgardo Greco στη Γαλλία
Οκτώ χρόνια αργότερα, εγκαταστάθηκε στη γαλλική πόλη Σεντ Ετιέν, νοτιοδυτικά της Λυών, αναλαμβάνοντας τελικά τη δουλειά του σεφ πίτσας σε ένα ιταλικό εστιατόριο.

Ο Greco απέκτησε νέα ταυτότητα και αυτοαποκαλείται Paolo Dimitrio. Μέχρι τότε του είχε επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Ιταλία και είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Αλλά τον Ιούλιο του 2021 ήταν αρκετά σίγουρος για το νέο του ψευδώνυμο, ώστε εμφανίστηκε σε αφιέρωμα τοπικής εφημερίδας, μιλώντας για τις «τοπικές και σπιτικές συνταγές» του εστιατορίου του, όπως ραβιόλια, ριζότο και ταλιατέλες.

Ωστόσο, εξακολουθούσε να καταδιώκεται από τον εισαγγελέα κατά της μαφίας της Ιταλίας, τον Nicola Gratteri, ο οποίος έχει περάσει δεκαετίες για να αντιμετωπίσει την άνοδο της ‘Ndrangheta.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία Carabinieri της Ιταλίας ανέφερε ότι από το 2019, οι ερευνητές εντόπισαν το δίκτυο υποστήριξης του Greco, το οποίο τελικά τους οδήγησε στη Γαλλία.

Η Ιντερπόλ δήλωσε ότι η ενεπλάκη επίσης, με τις γαλλικές αρχές να παρακολουθούν την τοποθεσία του Greco. Στη συνέχεια, η ιταλική αστυνομία επιβεβαίωσε την ταυτότητά του και προχώρησε στη σύλληψή του.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι επαίνεσε την αστυνομία για την προσαγωγή ενός από τους χειρότερους εγκληματίες της Ιταλίας, ενώ ο επικεφαλής της περιφέρειας της Καλαβρίας, Ρομπέρτο Οκτσιούτο, δήλωσε ότι η σύλληψη υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ιταλίας για την καταπολέμηση όλων των μορφών οργανωμένου εγκλήματος.
Πηγή: www.iefimerida.gr