«Εξοικονομώ – Επιχειρώ»: Γιατί ενδέχεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Στις 15 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώ». Ωστόσο δεν αποκλείεται το αρμόδιο υπουργείο να δώσει νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την συμμετοχή τους σε αυτό είναι περιορισμένον διότι μέχρι στιγμής μόνο 600 με 700 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αυτό εκτιμάται πως μπορεί να καλύψει έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε περίπου 3.000 επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αυτό αφορά επιχειρήσεις των κλάδων του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ κλπ) για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.

Επίσης επισημαίνεται πως ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ ΦΠΑ) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντιστοίχως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Πάντως στις ωφελούμενες επιχειρήσεις θα δοθεί ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων που αφορούν σε:

ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης κλπ.),
εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (π.χ. αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας),
αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά.
Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών εξαρτάται από το είδος των επιχειρήσεων καθώς και το μέγεθός τους και μπορεί να φτάσει έως και το 65% (για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις). Στο πρόγραμμα εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Ερωτήσεις και απαντήσεις
Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε πρόσφατα ένας χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ». Αναλυτικά:

1. Η έδρα της επιχείρησης εμφανίζεται ως κατοικία στην οικοδομική άδεια. Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση;
Επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, όπως π.χ. γραφεία μηχανικών, δικηγόρων, ιατρών μπορούν να στεγάζονται σε χώρους που πολεοδομικά χαρακτηρίζονται ως κατοικία. Συνεπώς ο χαρακτηρισμός της κτιριακής μονάδας ως κατοικία από μόνη της δεν αποτελεί λόγο απόκλισης από το πρόγραμμα.

2.Μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά πάνελ για την κάλυψη των απαιτήσεων της επιχείρησης μου σε ηλεκτρική ενέργεια;

Όχι τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν είναι επιλέξιμα από το Πρόγραμμα.

3.Είναι επιλέξιμες ενεργοβόρες συσκευές που κάνουν χρήση φυσικού αερίου/υγραερίου π.χ. φούρνοι;

Όχι δεν είναι επιλέξιμες διότι βάσει του Οδηγού απαγορεύονται οι καυστήρες με χρήση φυσικού αερίου

4.Στο energy management system μπορούν να προστεθούν και ηλεκτρονικές κλειδαριές για ξενοδοχεία;

Οι ηλεκτρονικές κλειδαριές, εφόσον είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, συνεισφέρουν στην μείωση κατανάλωσης-εξοικονόμηση ενέργειας και είναι επιλέξιμες στην κατηγορία των αυτοματισμών.

Μικρό διαμέρισμα; Δείτε ποια πτυσσόμενα κρεβάτια κάνουν θαύματα
WallStreet Viral
Επαναστατική άνεση: Πώς τα έξυπνα κρεβάτια μεταμορφώνουν τον ύπνο στην Ελλάδα
Έξυπνα κρεβάτια | Διαφημίσεις αναζήτησης
5. Υπάρχει δυνατότητα να ζητηθεί επιδότηση από το πρόγραμμα για κτιριακές παρεμβάσεις και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός να επιδοτηθεί από άλλο πρόγραμμα;

Είναι αποδεκτό αλλά σε αυτήν την περίπτωση ο ενεργειακός στόχος θα πρέπει να επιτυγχάνεται αποκλειστικά μέσω των παρεμβάσεων που επιδοτούνται από το πρόγραμμα.

6. Σχετικά με τα συστήματα θέρμανσης και τις παραγωγικές συσκευές, πρέπει να γίνει αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης – συσκευής ή μπορούν τα τοποθετηθούν και καινούργια (π.χ. εγκατάσταση αντλίας θερμότητας δίχως ύπαρξης ήδη εγκατεστημένου συστήματος θέρμανσης, εγκατάσταση κλιματιστικού δίχως ύπαρξης παλαιού).

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας η οποία ελέγχεται είτε μέσω σύγκρισης του Α και Β ΠΕΑ είτε μέσω σύγκρισης του Α και Β Ενεργειακού Ελέγχου. Σε αυτήν την βάση είναι επιλέξιμος και νέος εξοπλισμός εφόσον επιτυγχάνεται συνολικά εξοικονόμηση ενέργειας.

7. Είναι αποδεκτό να συνδυαστεί ΠΕΑ με πολλές ηλεκτρονικές ταυτότητες;

Το ΠΕΑ μπορεί να αφορά το κτίριο στο σύνολο του ενώ οι ΗΤΚ πολλαπλές οριζόντιες ιδιοκτησίες. Συνεπώς είναι αποδεκτή αίτηση με ένα ΠΕΑ και πολλές ΗΤΚ.

8. Πότε μπορεί να εκδοθεί το ΠΕΑ; Στη περίπτωση που έχει εκδοθεί ένα χρόνο πριν και οι επεμβάσεις που αναφέρονται στο πρώτο σενάριο είναι οι επιθυμητές και καλύπτουν τον ενεργειακό στόχο είναι αποδεκτό ή πρέπει να εκδοθεί νέο;

Το Α’ ΠΕΑ πρέπει να εκδοθεί πριν την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα. Εφόσον υπάρχει παλαιότερο ΠΕΑ και αυτό καλύπτει τις απαιτήσεις του προγράμματος ως προς τους επιθυμητούς στόχους, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον έχει εκδοθεί μετά την αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων το 2017.

Διαβάστε ολόκληρο τον οδηγό του προγράμματος  εδώ.