Το τελευταίο update των Windows 11 δημιούργησε ένα σοβαρό πρόβλημα

Πρόσφατα η Microsoft ξεκίνησε τη διάθεση του update ‘KB5036893’ για όλους τους υπολογιστές με Windows 11. Θεωρητικά πρόκειται για την τυπική ενημέρωση ασφαλείας του Απριλίου, η οποία δεν θα έπρεπε να δημιουργήσει προβλήματα, αφού ο tech κολοσσός κυκλοφορεί σε τακτική βάση αντίστοιχες ενημερώσεις. Παρόλα αυτά, το τελευταίο update των Windows 11 δημιούργησε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, για μια λειτουργία του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούν πολλοί.

Η ενημέρωση δημιουργεί προβλήματα στα VPN, τα οποία δεν λειτουργούν πλέον, αν χρησιμοποιούν TPM certificates.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές που έγιναν στο Reddit, τα Windows εμφανίζουν ένα μήνυμα ότι «δεν βρέθηκε πιστοποιητικό» κάθε φορά που ο χρήστης προσπαθεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω VPN για ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Το θέμα επιβεβαίωσε και η ίδια η Microsoft, η οποία προειδοποιεί ότι οι VPN συνδέσεις μπορεί όντως να σταματήσουν να λειτουργούν μετά το update του Απριλίου του 2024 των Windows 11. Η εταιρία επισημαίνει πως έχει ξεκινήσει να ερευνά τις αναφορές των χρηστών και σκοπεύει να δώσει λύση μέσα από κάποια επερχόμενη ενημέρωση.

Για την ώρα η μόνη επιλογή είναι η απεγκατάσταση του update αν κάποιος θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το VPN του. Να σημειωθεί επίσης ότι το update του Απριλίου φαίνεται να είναι γενικά προβληματικό, αφού στο Reddit υπάρχουν και αναφορές ότι αυξάνει αδικαιολόγητα το ποσοστό χρήσης του επεξεργαστή, κάνοντας τους υπολογιστές πιο αργούς. Παράλληλα, μετά την εγκατάσταση της ενημέρωσης πολλοί χρήστες αντιμετωπίζουν θέματα και με το δημοφιλές πρόγραμμα διαχείρισης e-mail της ίδιας της Microsoft, Outlook.