Κλείνουν σήμερα τα ψηφοδέλτια ΝΔ – Επιχείρηση συσπείρωσης των ψηφοφόρων στη Βόρεια Ελλάδα 

Να αναχαιτίσει τις απώλειες που καταγράφει στη Βόρεια Ελλάδα προς κόμματα και σχηματισμούς που κινούνται στα δεξιά της στοχεύει η Νέα Δημοκρατία.

Πρόκειται για περιφέρειες που διαχρονικά καταγράφει υψηλές επιδόσεις, ωστόσο τόσο το κλίμα που εισπράττουν στελέχη σε τοπικό επίπεδο όσο και τα στοιχεία από μετρήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα αποτυπώνουν ένα δύσκολο εκλογικό περιβάλλον.

Μεγαλύτερη πίεση υφίσταται στη Δυτική Μακεδονία και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία όπου η κατάσταση αποτυπώνεται ελαφρώς καλύτερη. Οι εκροές κατευθύνονται κατά κύριο λόγο προς την Ελληνική Λύση, η οποία και στις προηγούμενες εκλογές είχε κινηθεί σε υψηλά ποσοστά. Ωστόσο, η ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου ευνοεί και άλλα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς και της ακροδεξιάς. Αδυναμία να εισπράξει μέρος της δυσαρέσκειας έχει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται να δέχεται ανάλογη ή και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερη φθορά στα ποσοστά του.

ΝΔ: Συσπείρωση των ψηφοφόρων της Βόρειας Ελλάδας
Η εκτίμηση κομματικών και κυβερνητικών στελεχών είναι ότι το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων αυτών να συσπειρωθεί στην εκλογική προσπάθεια της ΝΔ. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις κομματικών στελεχών που έχουν επαφές με τοπικούς παράγοντες, ενώ και ο πρωθυπουργός πριν το δυστύχημα στα Τέμπη πραγματοποίησε μία σειρά περιοδειών για την προβολή του κυβερνητικού έργου και την παρουσίαση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο και η αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε την ευκαιρία στο Μέγαρο Μαξίμου να αναδείξει στοιχεία της πολιτικής του όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια των συνόρων που έχουν απήχηση στο συγκεκριμένο κοινό. Εξ ου και ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει διαρκώς ότι οι πολίτες πρέπει να αναλογιστούν ποια πολιτική δύναμη απέδειξε τον πατριωτισμό της στην πράξη και όχι στα λόγια.

ΝΔ: Ψηφοδέλτια με πρόσωπα που έχουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες
Στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ είχε καταφέρει να καταγράψει στους περισσότερους νομούς ποσοστά …αυτοδυναμίας αυξάνοντας την εκλογική της δύναμη πάνω από 10 μονάδες σε σχέση με το 2015 σε περιοχές όπως το Κιλκίς (42,35%), η Πέλλα (42,29%), η Β’ Θεσσαλονίκης (43,02%), η Πιερία (47,45%) και η Κοζάνη (39,39%). Το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει με όχημα την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων σε τοπικό επίπεδο και τα έργα που δρομολογούνται ή ολοκληρώνονται στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος και να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά που λαμβάνει παραδοσιακά σε αυτούς. Σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι μπορούν να παίξουν τα ψηφοδέλτια που έχουν καταρτιστεί με την συμμετοχή προσώπων που έχουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ηγηθεί του ψηφοδελτίου στην Α’ Θεσσαλονίκης αναλαμβάνοντας προσωπική δέσμευση για την στήριξη και την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι και η έδρα που θα επιλέξει να κρατήσει στην επόμενη Βουλή.

Μέχρι την Παρασκευή ανακοινώνονται τα ψηφοδέλτια
Εν τω μεταξύ, ίσως και σήμερα να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και να ανακοινωθούν μέχρι την Παρασκευή. Σε επίπεδο ονομάτων δεν αναμένονται εκπλήξεις, καθώς στην πλειοψηφία τους έχουν ανακοινωθεί ήδη. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιο πρόσωπο έκπληξη που έχει κρατήσει ο κ. Μητσοτάκης για τις εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, αν και δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον παραιτηθέντα βουλευτή Φθιώτιδας Θέμη Χειμάρα, μετά τα αποτελέσματα έκθεσης του ΣΔΟΕ που σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του στις κατηγορίες περί αναθέσεων από το δημόσιο.
Πηγή: iefimerida.gr