Κατανομή δημοτικών χώρων στις παρατάξεις

Όλο και περισσότεροι δήμαρχοι σύμφωνα με τον νόμο συγκαλούν κοινή σύσκεψη επικεφαλής ή εκπροσώπων των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών προκειμένου να συζητήσουν ή «να συμφωνήσουν ομόφωνα» για το καθορισμό του τρόπου κατανομής και χρήσης των χώρων που παραχωρούνται για την προεκλογική τους εκστρατεία.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις καθορίζονται από την αρ. 8481/10.02.2022 Απόφαση ΥΠ.ΕΣ. (ΦΕΚ 674/15.02.2022 τεύχος Β’) «Καθορισμός τρόπου κατανομής και χρήσης των χώρων που παραχωρούνται από τα δημοτικά συμβούλια στα πολιτικά κόμματα, τους συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων, τους συνδυασμούς υποψηφίων και τις Επιτροπές Υποστήριξης του άρθρου 10 του ν. 4023/2011 (Α’ 220), για την προεκλογική προβολή τους, καθώς και άλλων λεπτομερειών».
Η Διάθεση χώρων προεκλογικής προβολής καθορίζεται από τα δημοτικά συμβούλια ενόψει εκλογών α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης

Οι επικεφαλής των συνδυασμών υποψήφιοι δήμαρχοι ή υποψήφιοι περιφερειάρχες ή οι εκπρόσωποι των συνδυασμών τους, οι εκπρόσωποι των συνδυασμών των κοινοτικών εκλογών και μεμονωμένοι υποψήφιοι των κοινοτικών εκλογών, συνέρχονται σε κοινή σύσκεψη, με πρόσκληση του δημάρχου, και υποχρεούνται μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών πριν από διεξαγωγή της ψηφοφορίας, να κατανέμουν τους χώρους της προεκλογικής προβολής.

Σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των συνδυασμών συμφωνήσουν ομόφωνα, υπογράφεται πρακτικό που είναι υποχρεωτικό για το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συγκαλείται αμέσως, με μοναδικό θέμα τη διάθεση των δημοτικών χώρων σ τους συνασπισμούς για την προεκλογική προβολή τους.

Αν στη σύσκεψη αυτή, που θα προκαλέσει ο δήμος, δεν παρευρεθούν ή δεν συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι, το δημοτικό συμβούλιο υποχρεούται να καθορίσει και να διαθέσει από μόνο του τους χώρους, λαμβανομένης υπόψη της πρόβλεψης της παρ. 2 του άρθρου 44 του π.δ. 26/2012, δηλαδή αναλογικά και επί ίσοις όροις διάθεση των χώρων προεκλογικής προβολής.
Με τον όρο «αναλογικά» νοείται, ότι η έκταση των χώρων που διατίθενται θα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη δύναμη που είχαν οι συνδιασμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.
Η επί «ίσοις όροις» μεταχείριση αποσκοπεί στην κατά το δυνατόν διασφάλιση ισοδύναμων προϋποθέσεων προεκλογικής προβολής κατά την κατανομή των χώρων σε ίση μεταχείριση ως προς τους χώρους εκείνους οι οποίοι είναι προσφορότεροι, λόγω θέσεως, για την προεκλογική τους προβολή.

Για την αναλογική διάθεση των χώρων, το δημοτικό συμβούλιο λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών. Στους συνδυασμούς με μεγάλη εκλογική δύναμη διατίθενται περισσότεροι χώροι για την προεκλογική τους προβολή, απ’ ότι σε συνδυασμούς με μικρή εκλογική δύναμη ή πρωτοεμφανιζόμενους, πάντα υπό τον όρο της επί ίσοις όροις κατανομής των χώρων προβολής. Για τους πρωτοεμφανιζόμενους συνδυασμούς λαμβάνεται υπόψη και το στοιχείο της τυχόν υποστήριξής τους από πολιτικό κόμμα ή πολιτικά κόμματα και η εκλογική δύναμη αυτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Δεν θεωρείται πρωτοεμφανιζόμενος ο συνδυασμός που εμφανίζεται με διαφορετική ονομασία απ’ αυτήν των προηγούμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, εφόσον ο επικεφαλής αυτού υποψήφιος είναι το ίδιο πρόσωπο.

Η προβολή των συνδυασμών δημάρχων ή υποψήφιων περιφερειαρχών, των μεμονωμένων υποψηφίων και των Επιτροπών Υποστήριξης στους χώρους που διατίθενται, γίνεται μέσα σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια που έχουν κατασκευάσει οι δήμοι ή σε προσωρινά και κινητά που κατασκευάζονται και τοποθετούνται με ίδιες δαπάνες.

Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η τοποθέτηση από τους συνδυασμούς, καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών στους χώρους που τους διατίθενται, των οποίων οι διαστάσεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 2 Χ 2 Χ 2 μέτρα καθώς και τροχόσπιτα που το μήκος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 μέτρα. Στην περίπτωση αυτή, επίσης ισχύουν οι όροι της αναλογικής και επί ίσοις όροις διάθεσης.

Επιτρέπεται η χρήση φωτεινών διαφανειών (σλάιντς) σε ανοικτούς χώρους που καθορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια, με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δεν δημιουργούνται γενικά οποιασδήποτε μορφής προβλήματα για την ασφαλή κυκλοφορία.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Δείτε και το ΠΔ 26

Πηγή: myota.gr