“Καταργήθηκε” η ΔΕΥΑΜΒ και αναλαμβάνει η ΕΥΔΑΠ να φέρει νερό στον Βόλο

Η ανικανότητα της δημοτικής αρχής του Βόλου να διασφαλίσει πόσιμο νερό στους πολίτες “καταργεί” την ΔΕΥΑΜΒ και αναλαμβάνει να εξασφαλίσει συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας η Επιχείρηση Υδρευση της Αθήνας. Σήμερα συγκλήθηκε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ για να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ, που θα δώσει λύση και στη συνέχεια θα αναθέσει τα έργα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Αχιλλέα Μπέου, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ, κ. Γιώργου Τόρη, του γενικού διευθυντή, κ. Δημ. Κουτσιφέλη και στελεχών της ΕΥΔΑΠ, στη διάρκεια της οποίας έγινε αποτίμηση της πορείας των εργασιών, που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, αλλά και ο αναγκαίος προγραμματισμός ώστε το ταχύτερο δυνατόν να υδροδοτηθεί κι ο τελευταίος οικισμός, το τελευταίο σπίτι στο Δήμο Βόλου.

Τη Δευτέρα στην Αθήνα θα υπογραφεί από τον Δήμαρχο Βόλου η σύμβαση παραχώρησης έργου για την μελέτη και την κατασκευή των εργασιών που απαιτούνται για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης από την ΕΥΔΑΠ.

Η προγραμματική  σύμβαση είναι η εξής:

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και διανομή στους καταναλωτές της μείζονος περιοχής Βόλου νερού προορισμένου για ανθρώπινη κατανάλωση καθώς και για την μελέτη, κατασκευή, συντήρηση εκμετάλλευση, διοίκηση και λειτουργία των έργων υδροληψίας, έργων επεξεργασίας νερού, δικτύων μεταφοράς νερού, δικτύων διανομής ύδρευσης, πλην άλλων. Λόγω, όμως, των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων (κακοκαιρία Daniel) που έπληξαν ιδίως το Νομό Μαγνησίας, ειδικότερα, δε, την περιοχή του Βόλου, το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης επλήγη με αποτέλεσμα να απαιτείται η άμεση εκπόνηση των απαραίτητων μελετών προκειμένου να αποκατασταθεί η υδροδότηση της πόλης του Βόλου.
Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. έχει ως σκοπό, πλην άλλων, την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, την μελέτη, εγκατάσταση, λειτουργία, εκμετάλλευση, διαχείριση, συντήρηση, επέκταση και ανανέωση συστημάτων ύδρευσης. Στις δραστηριότητες και τα έργα αυτά συμπεριλαμβάνονται η άντληση, μεταφορά, διανομή και διαχείριση υδάτων πάσης φύσεως. Περαιτέρω, η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. δύναται σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 6 περ. α’ εδ. β’ ν. 2744/1999 να αναλαμβάνει δραστηριότητες και εκτός της οριζόμενης στο άρθρο 8 ν. 2744/1999 περιοχής αρμοδιότητάς της, εφόσον πρόκειται για δραστηριότητες σχετικές με την ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης για τους σκοπούς της παρούσας σύμβασης, δε, συνίσταται στην ανάληψη πρωτοβουλίας για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών που σχετίζονται με την ενίσχυση της υποδομής του δικτύου προς αποκατάσταση της ύδρευσης λόγω της έκτακτης κατάστασης και προς αντιμετώπιση των επιτακτικών αναγκών που δημιούργησε η κακοκαιρία Daniel, με σκοπό την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της πολιτείας και την τήρηση των βασικών κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος.
Σκοπός της παρούσας σύμβασης είναι η συνεργασία των συμβαλλομένων μερών για την άμεση και αποτελεσματική ανάθεση και υλοποίηση σύμβασης μελέτης αποκατάστασης της ύδρευσης σε όλες τις περιοχές του Δήμου Βόλου το δίκτυο ύδρευσης των οποίων έχει πληγεί. Η μελέτη αξιοποίησης των πηγών Φλάμπουρο Μακρινίτσας, παροχής 4.000.000 εκ. κυβικών μέτρων νερού κατ΄ έτος, εξασφαλίζει την υδροδότηση 45.000 κατοίκων, ενώ η μονάδα αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού απόληψης καθαρού 7.200 κυβικών μέτρων νερού ανά ημέρα εξασφαλίζει την υδροδότηση των ΒΙΠΕ Βόλου και Βελεστίνου.
Για την συντονισμένη και ταχύτερη δυνατή υλοποίηση της απαραίτητης μελέτης η Δ.Ε.Υ.Μ.Β. αναθέτει δια της παρούσας, στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. να ασκήσει τις ανήκουσες σε αυτόν αρμοδιότητες (άσκηση κατά παραχώρηση δημόσιας υπηρεσίας) Προϊσταμένης Αρχής, Φορέα Υλοποίησης και Διευθύνουσας Υπηρεσίας ως προς την ανάθεση και υλοποίηση σύμβασης μελέτης με αντικείμενο Α) την αξιοποίηση των πηγών Φλάμπουρο Μακρινίτσας και Β) της μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού, όπως επίσης και την ανάθεση της υλοποίησης των έργων που θα προκύψουν με νεότερη προγραμματική σύμβαση.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκχώρηση από την Δ.Ε.Υ.Μ.Β. στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. της αρμοδιότητας Προϊσταμένης Αρχής, Φορέα Υλοποίησης και Διευθύνουσας Υπηρεσίας κατά την διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης σύμβασης μελέτης με αντικείμενο την ενίσχυση του υδραγωγείου του Βόλου, που υπέστη ολική καταστροφή από την θεομηνία Daniel..
Στόχος της παρούσας Σύμβασης είναι ο βέλτιστος συντονισμός για την ταχύτερη και επιτυχή υλοποίηση και λειτουργία των αναγκαίων για την ενίσχυση του δικτύου και αποκατάσταση της ύδρευσης μελετών.
Συγκεκριμένα, το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει:
Α) Την μελέτη αξιοποίησης των πηγών Φλάμπουρο Μακρινίτσας
Β) Την μελέτη μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ/ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ/ΤΩΝ
3.1. Ο προϋπολογισμός εκάστης μελέτης, αρμοδιότητας της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. ανέρχεται στο ποσό των 300.000,00 €, πλέον Φ.Π.Α.
3.2. Η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. θα αναζητήσει χρηματοδότηση για την υλοποίηση των μελέτων και των αναγκαίων έργων συμπεριλαμβανομένων και των λειτουργικών εξόδων επίβλεψης και διοίκησης της σύμβασης μελέτων, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 2% επί του προϋπολογισμού της σύβασης μελέτης. Σε περίπτωση μη εξεύρεσης χρηματοδότησης, η χρηματοδότηση της μελέτης και των έργων θα γίνει από ίδιους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ
4.1. Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. αναλαμβάνει την ανάθεση και την επίβλεψη εκτέλεσης της/των μελέτης/των.
Ειδικότερα αναλαμβάνει:
1. α) Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημοπράτηση της/των μελέτης/των, την ανάθεση και την υπογραφή της σύμβασης.
β) Να ασκεί την επίβλεψη υλοποίησης της σύμβασης, ασκώντας καθήκοντα Προϊσταμένης Αρχής και Διευθύνουσας Υπηρεσίας.
γ) Να διενεργήσει την παραλαβή της σύμβασης μελέτης.
2. Να τηρεί τις διατάξεις της Κοινοτικής και της Εθνικής Νομοθεσίας, και ειδικότερα τους κανόνες για τον ανταγωνισμό, την ανάθεση και εκτέλεση Δημοσίων Έργων, Μελετών, Προμηθειών και Παροχής Υπηρεσιών και την προστασία του Περιβάλλοντος.
3. Να διεξάγει τις δικαστικές υποθέσεις, οι οποίες τυχόν θα αναφύονται κατά την δημοπράτηση, ανάθεση, εκτέλεση και παραλαβή της/των μελέτης/τών.
4.2. Η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που τυχόν απαιτηθούν για την διευκόλυνση της ανάθεσης και υλοποίησης της σύμβασης μελέτης. Θα προβεί επίσης στην χρηματοδότηση της ανάθεσης και εκτέλεσης της σύμβασης μελέτης. Η τιμολόγηση της μελέτης θα γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα τιμολόγησης μελετών από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. προς τρίτους, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους επίβλεψης και διοίκησης της σύμβασης μελέτης.
Τέλος, δε, τα συμβαλλόμενα μέρη οφείλουν με γνώμονα την καλή πίστη να συνεργάζονται σε όλη την διάρκεια της Σύμβασης και να παρέχουν μεταξύ τους κάθε αναγκαία πληροφορία και συνδρομή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την εμπρόθεσμη και προσήκουσα υλοποίηση όσων προβλέπονται στην παρούσα σύμβαση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
5.1. Για την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και την υλοποίηση των στόχων της Προγραμματικής Σύμβασης και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010, συγκροτείται Επιτροπή Παρακολούθησης που αποτελείται από τους εξής:
o Τον Γενικό Διευθυντή Ύδρευσης της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., Πρόεδρο της Επιτροπής, με τον αναπληρωτή του ο οποίος θα ορισθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
o Τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., με τον αναπληρωτή του ο οποίος θα ορισθεί από την Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.
o Δύο (2) στελέχη της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι θα ορισθούν από τον Γενικό Διευθυντή Ύδρευσης.
o Ένα (1) στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι θα ορισθούν από την ΔΕ.Υ.Α.Μ.Β.
Χρέη γραμματέα θα εκτελεί υπάλληλος της Ε.ΥΔ.Α.Π. ΑΕ/ της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.
5.2 Αντικείμενο της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι ο συντονισμός και η παρακολούθηση όλων των εργασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση της παρούσας προγραμματικής σύμβασης και ειδικότερα η τήρηση των όρων της, η διαπίστωση της ολοκλήρωσης των εκατέρωθεν υποχρεώσεων, η εισήγηση προς τα αρμόδια όργανα των συμβαλλομένων μερών κάθε αναγκαίου μέτρου και ενέργειας για την υλοποίηση της παρούσας, και η επίλυση κάθε διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών που προκύπτει σχετικά με την ερμηνεία των όρων της παρούσας σύμβασης και τον τρόπο εφαρμογής της.
5.3 Η Επιτροπή Παρακολούθησης συγκαλείται από τον Πρόεδρό της. Στην πρόσκληση αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενώ ειδοποιούνται τα μέλη της εγκαίρως εγγράφως. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και εισάγονται προς συζήτηση και τα θέματα που θα ζητήσει εγγράφως έστω και ένα από τα μέλη της. Η Επιτροπή Παρακολούθησης θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο (2) φορές το χρόνο.
5.4. Η Επιτροπή Παρακολούθησης συνέρχεται και συνεδριάζει μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τα μέλη της, προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκειά της, σε σχέση με τη συγκεκριμένη πράξη. Κάθε μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης μπορεί, κατά την κρίση του, να καλεί στις συνεδριάσεις υπηρεσιακά στελέχη του φορέα από τον οποίο έχει ορισθεί και τα οποία είναι εμπλεκόμενα στην υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης. Τα πρακτικά της Επιτροπής Παρακολούθησης κοινοποιούνται σε όλα τα μέλη αφού υπογραφούν.
5.5. Η Επιτροπή Παρακολούθησης συνεδριάζει έγκυρα όταν είναι παρόντα όλα τα μέλη της, τακτικά ή αναπληρωματικά. Αν κατά την πρώτη συνεδρίαση διαπιστωθεί έλλειψη απαρτίας, το όργανο καλείται εκ νέου σε συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείται το νωρίτερο σε 24 ώρες, στον ίδιο τόπο και με την ίδια ημερήσια διάταξη. Οι αποφάσεις της πρέπει να είναι αιτιολογημένες, λαμβάνονται δε κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών και δεσμεύουν όλους τους συμβαλλόμενους φορείς.
5.6. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής μπορούν να πραγματοποιηθούν και με τηλεδιάσκεψη, χωρίς την φυσική παρουσία ορισμένων ή του συνόλου των μελών, και με κάθε πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο που προβλέπεται, το οποίο πρέπει να ορίζεται ρητώς στην Πρόσκληση που απευθύνει ο Πρόεδρος στα μέλη. Στην περίπτωση αυτή, η απαρτία της Επιτροπής, στην οποία προσμετρώνται και τα μέλη που συμμετέχουν στην συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, καταγράφεται από τον Πρόεδρο. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταγραφής, εφόσον χρησιμοποιηθεί, πρέπει να αποτρέπει οποιαδήποτε παρέμβαση και παραποίηση όσων διεξάγονται στην τηλεδιάσκεψη και να βοηθά στην επεξεργασία των πρακτικών, χωρίς να δημιουργούνται ασάφειες και αμφισβητήσεις.
5.7. Λοιπές λεπτομέρειες που ενδεχομένως απαιτηθούν για τη λειτουργία της Επιτροπής, καθορίζονται με αποφάσεις της.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ – ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
6.1. Η παρούσα προγραμματική σύμβαση ισχύει για έξι (6)μήνες από την υπογραφή της και μέχρι την ολοκλήρωση και παραλαβή των μελετών.
6.2. Το Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης παρατίθεται στο παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας σύμβασης.
6.3. Η διάρκεια ισχύος της σύμβασης μπορεί, να παρατείνεται κατόπιν σχετικής απόφασης έγκρισης από τα αρμόδια όργανα των συμβαλλομένων μερών, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης προς τα αντισυμβαλλόμενα μέρη.

ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ – ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Τα συμβαλλόμενα μέρη οφείλουν να εφαρμόζουν τους όρους της παρούσας προγραμματικής σύμβασης. Η παράβαση οποιουδήποτε από τους όρους της παρούσας προγραμματικής σύμβασης, που θεωρούνται όλοι σημαντικοί, ή η παράβαση του νόμου ή της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών από τα συμβαλλόμενα μέρη, δίνει το δικαίωμα στο άλλο να ζητήσει κάθε θετική ή αποθετική ζημία.