Η κυβέρνηση κρέμασε στα μανταλάκια τον Μπέο να στεγνώσει

Αναλύει ο Απόστολος Παντσάς

Έγινε λέει η σύσκεψη στο δημαρχείο με τα κυβερνητικά στελέχη, περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη, τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των Σωμάτων Ασφαλείας και αφού συζήτησαν και ξανασυζήτησαν, αποφάσισαν πως ο καθένας από τη μεριά του ό,τι έκανε ήταν καλώς καμωμένο, κατέληξαν στο καταπληκτικό συμπέρασμα ότι οι παρεμβάσεις-καθαρισμός των χειμάρρων και των ποταμών είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ότι τον γενικό συντονισμό για την αποκατάσταση των ζημιών από τη δεύτερη αλλεπάλληλη θεομηνία, και την επαναφορά της πόλης στην κανονικότητα, αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Οποία έκπληξη! Τι φοβερή λύση! Στο άκουσμα της είδησης, σύμπασα η πόλη αισθάνθηκε ένα αίσθημα ανακούφισης. Επιτέλους έγινε φώς! Επιτέλους το αυτονόητο έγινε σοφής ανακοίνωση-δέσμευση: υπεύθυνος ο Μπέος για την αποκατάσταση των ζημιών της πόλης. Κι αυτός φούσκωσε σαν διάνος από την τιμή που του επεφύλαξε η κυβέρνηση και αφού δεν κατάφερε να γίνει αρχηγός των τοπικών ενόπλων δυνάμεων, αρκέστηκε στο τσίγκινο μετάλλιο που του καρφίτσωσαν στο πέτο τα κυβερνητικά στελέχη. Τσίγκινο, χωρίς αξία, σαν και εκείνα που μοίραζαν αφειδώς στους ταλαίπωρους «ήρωες» της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Ο δικός μας «ήρωας της λάσπης» (στην κυριολεξία αυτή τη φορά), επιτέλους ανέλαβε και επισήμως την αυτονόητη υποχρέωσή του να καθαρίσει την πόλη και το καταχάρηκε!

Και για όποιον δεν κατάλαβε, μεταξύ αυτών και ο Μπέος, η σύσκεψη δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε καν αναγκαία. Ειπώθηκαν τα αυτονόητα, ο καφές υπήρχε όπως και τα κουλουράκια, έλειπε μόνο το κονιάκ να μοιάζει με συνάθροιση συγγενών σε μνημόσυνο. Η είδηση πίσω από την είδηση όμως είναι άλλη. Ο Κικίλιας και οι λοιποί ήρθαν για να παπαγαλίσουν τα αυτονόητα. Αν είχαν κότσια, τη σύσκεψη έπρεπε να την κάνουν ΠΡΙΝ την δεύτερη θεομηνία και όχι μετά. Αν είχαν ιδέες, θα ήταν εδώ εν θερμώ, την ώρα που ο δήμαρχος έλεγε «μια βροχούλα είναι που θα μας ξεπλύνει από τις σκόνες» και λίγο αργότερα σκορπούσε τον πανικό με το «ανεβείτε στους ορόφους να σωθείτε». Αν είχαν προτάσεις, θα τις κάνανε πράξεις να περιορίσουν έστω και λίγο τα δεινά της απίστευτης αυτής θεομηνίας.

Δεν ήταν όμως! Ήρθαν μετά να το παίξουν σοφοί, την ώρα που ολόκληρη η πόλη φτιάριζε λάσπη, άδειαζε τα πλημμυρισμένα υπόγεια (αν και όπου υπήρχε ρεύμα), ψάρευε τα αυτοκίνητα του από τη θάλασσα, πετούσε στα σκουπίδια την καταστραμμένη περιουσία του. Γιατί ήρθαν επομένως; Η είδηση πίσω από την είδηση είναι άλλη. Ήρθαν σαν Πόντιοι Πιλάτοι να νίψουν τας χείρας των, να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και ακόμη καλύτερα να τις χρεώσουν αλλού. Έτσι, λοιπόν, η Κυβέρνηση με τη χθεσινή σύσκεψη καθιστά επισήμως υπεύθυνο, τον υπεύθυνο εκ του ρόλου του δήμαρχο Μπέο, και αμαρτίαν ουκ έχει ! Αυτοαπαλάσσεται από την αυτονόητη υποχρέωση που έχει και αυτή να παρέμβει για την αποκατάσταση δρόμων, δικτύων, υποδομών, και κρεμάει στα μανταλάκια τον Μπέο καθιστώντας τον «γενικό συντονιστή» και άρα υπεύθυνο για την όποια ολιγωρία, αβλεψία, καθυστέρηση, αστοχία στα έργα της αποκατάστασης της πόληςν που δεν είναι καθόλου μα καθόλου λίγα. Μια βόλτα στην Αγριά, στην Πορταριά, στην Κουκουράβα, στο Παλιό Λιμεναρχείο, στη Νέα Ιωνία, θα σας πείσει για τον κακό χαμό. Και αυτός με αυτάρεσκη υπερηφάνεια, το κρέμασμα αυτό το θεωρεί αναβάθμιση, αναγνώριση των ικανοτήτων και της αποτελεσματικότητας του. Η πολιτική του μυωπία δεν του επιτρέπει να δει ότι πρόκειται απλώς για ένα τενεκεδένιο παράσημο μιας ευθυνόφοβης κυβέρνησης που την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Τα όποια παράπονα ….στον δήμαρχο!
Και αυτά, δοθεισών των συνθηκών και των καταστροφών, θα είναι τόσα πολλά που θα πήξει το μάτι του. Ένα θα «τακτοποιεί», δέκα θα φυτρώνουν.

Οι χθεσινές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι τελευταίες θεομηνίες, πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ πλήττουν καίρια το story του Μητσοτακικού επιτελικού κράτους και ακόμη είμαστε στην αρχή της τετραετίας. Συνεπώς ένας αποδιοπομπαίος τράγος είναι πάντα εξαιρετικά χρήσιμος. Αν μάλιστα επιθυμεί διακαώς να παίξει το ρόλο αυτό, όπως είναι στην περίπτωση μας ο Μπέος που ψοφάει για τίτλους, τζέρτζελο και σώου. Ακόμη καλύτερα! Αν μάλιστα του το αναθέσει ο ίδιος ο Μητσοτάκης, όπως λέει, αυτό που κατά μείζονα λόγο είναι η αυτονόητη υποχρέωση κάθε δημάρχου, ε τότε έχει αγγίξει τα ουράνια!