Κάθε ψήφος στο Μπέο, ένα καρφί στο φέρετρο του Βόλου

Γράφει ο Απόστολος Παντσάς

Τρείς μέρες μείνανε μέχρι τις εκλογές. Δεν θα αποτολμήσω να κάνω καμιά πρόβλεψη αποτελέσματος. Θα ήταν ανόητο να προβάλω σε ένα άρθρο προβληματισμού τις μύχιες επιθυμίες μου στην προσπάθεια μου να πείσω κάποιους αμφιρρέποντες για το αποτέλεσμα. Θα τολμήσω όμως να τους κάνουν να σκεφτούν και να μετρήσουν μερικά απλά πράγματα που τα ξέρουν, που τα έχουν ζήσει, και που μπορεί να μην τους έχουν δώσει τη βαρύτητα που τους πρέπουν.

Αυτά τα εννέα «χρόνια του μέλιτος» για τον Μπέο και την παρέα του παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Βεβαίως και είχε αποδώσει η τακτική της τρομοκράτησης, προσβολής και απαξίωσης οποιουδήποτε στεκόταν απέναντι. Βεβαίως, αυτό το υπέθαλπε με μια ανύπαρκτη και απαξιωμένη αντιπολίτευση. Με απόλυτη κυριαρχία στα τοπικά μέσα, εκτός από μία-δυο εξαιρέσεις, κατασκεύαζε εικόνες, ιστορίες και αλήθειες άσχετες με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Ένας παραμυθένιος δήμαρχος ή καλύτερα ένας δήμαρχος εξασκημένος στο παραμύθι, καλλιεργητής ψεύδους, εξαρτημένος από τον κυκλοθυμικό έως βίαιο χαρακτήρα του, που έβρισκε παρηγοριά στην θαλπωρή των μηνύσεων, των φραστικών και σωματικών επιθέσεων. Αυτά γνωστά και χιλιοειπωμένα, αλλά μέχρι τώρα όλα του πήγαιναν πρίμα. Ίσως δεν χρειάστηκε να τον κρίνετε αυστηρά. Για την ΕΡΓΗΛ δεν έφταιγε αυτός, έστω και αν οι χειρισμοί του ήταν τραγικοί και η συνέχεια εξωφρενικά δαπανηρή. αλλά τη βασική ευθύνη την είχαν οι προηγούμενοι. Με δέκα πόντους χιόνι τα πήγε στραπάτσο, αλλά μετά όντως έφερε Ρουβά, Πάολα κλπ, γέμισε λαμπάκια, λουλουδάκια τον Βόλο και ολοκλήρωσε και τους απαραίτητους κόμβους ναι, ναι αυτά τα έκανε. Ήταν ο προσωπικός του θρίαμβος. Τα σχολεία όμως έμειναν στα αζήτητα, η κοινωνική πρόνοια έφθινε μέρα τη μέρα, ο πολιτισμός εξαφανίστηκε από τον χάρτη, ο αθλητισμός έγινε μονοδιάστατος και άκουγε στο όνομα ΝΠΣ, το προσωπικό του μαγαζί. Αλλά πάλι δεν πείραζε, γιατί όλα τα κουκούλωνε με τους «συμπαθούντες, δημοσιογράφους και κανάλια» (λέμε τώρα!), όπου ήταν πάντα μόνος να εκφωνεί λόγους και να εκστομίζει απειλές χωρίς αντίλογο. Καλά πέρασε όλα αυτά τα χρόνια! Άδεια εστία, σωρός τα γκόλ! Όμως, αλλιώς τα έφερε η μοίρα και εκει που έπλεε σε πελάγη ευτυχίας του έκατσαν τρεις στραβές και του χάλασαν τη σούπα.

Το κρυφό φέσι των 20 εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ, του χάλασε τη μόστρα του νοικοκύρη. Ενώ πετούσε τα εκατομμύρια για να φτιάξει ένα αντιπαραγωγικό πάρκινγκ που δεν ξέρει τι να το κάνει τώρα, μαζί με έναν φούρνο πολυτελείας, φέσωνε τη ΔΕΗ ελπίζοντας ότι κάποιος άλλος θα πληρώσει τη “νύφη”. Απέναντι του στάθηκε αντίπαλος που δεν σκαμπάζει από απειλές δικαστήρια, εκφοβισμό. Πίσω του στάθηκε όλη η πόλη με γενικό σύνθημα «να φύγει, να ξεβρωμίσει ο τόπος». Ενωμένοι όλοι πλην ΚΚΕ και κάποιων, αρκετών ίσως, εξαρτημένων από τα βουλευτικά γραφεία των βουλευτών της ΝΔ που σιωπούν και σφυρίζουν αδιάφορα γιατί έτσι νομίζουν ότι τους βολεύει. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμη και τα στοιχεία της φύσης τούτη τη φορά στράφηκαν εναντίον του. Και εκεί φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο η γύμνια, η ανικανότητα, η ανεπάρκεια του ανδρός. Καμία πρόνοια για τις φωτιές, σχεδόν καμιά για τις απίστευτες πλημμύρες. Η πόλη βρέθηκε στο μηδέν και ο ίδιος σε βέρτιγκο πανικού να βρίζει και να δέρνει. Δεν είναι και λίγο οι στοιχηματζήδες να τον βγάζουν εκτός στοιχήματος (μαζί με Τρίκαλα και Περιφέρεια Θεσσαλίας) όταν όπου βρεθεί και όπου σταθεί αυτός και τα τσιράκια του στις εφημερίδες και τα σάιτ, συνεχίζουν να παρουσιάζουν δημοσκοπήσεις που τον βγάζουν νικητή με 70%! Ποιόν πέταξαν έξω από τα στοιχήματα; Αυτόν! Τον Άρχοντα του Στοιχήματος!

Εγώ σας καλώ σήμερα να κλείσετε τα μάτια. Να ονειρευτείτε ένα άλλο μέλλον για την πόλη μας. Βουτήξτε την πένα της ψυχής σας στο μελάνι της λογικής και γράψτε την καινούργια σελίδα της μετά την 9η Οκτωβρίου. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, μας θέλει όλους, άνδρες και γυναίκες, μας θέλει ευαίσθητους και ενωμένους, μεγάθυμους, συνεργάσιμους. Δεν μας θέλει εμμονικούς και καβαλημένους. Αυτό δεν βγάζει πουθενά. Ο Μπέος μας έδωσε ένα μάθημα στυγνής διαχείρισης, οίησης, επιθετικότητας, αποξένωσης από τη λαϊκή βούληση. Ανίκανος να δει οτιδήποτε πέρα από τη μύτη του. Ζει με την ακόρεστη ανάγκη να τροφοδοτεί τη ματαιοδοξία του. Απεδείχθη απολύτως κατώτερος των περιστάσεων, αδυνατεί να κατανοήσει ακόμη και τα πιο απλοϊκά μαθήματα που δίνει η ζωή, γιατί είναι ο ξερόλας και δεν τα έχει ανάγκη. Κατώτερος, αδαής, επικίνδυνος. Τον άδειασε ο Μητσοτάκης (ξέρετε μέχρι πρόσφατα ήταν «η Δημαρχάρα» για τον πρωθυπουργό), τον άδειασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – «καταδικάζουμε τις πράξεις του» είπε – αλλά την χαριστική βολή την έριξε ο Κ. Μπακογιάννης. « Ο Μπέος πέρασε κάτω από τον πήχυ. Το ήθος της πολιτικής προοπτικά γίνεται και ήθος της κοινωνίας. Το βράδυ που γυρίζεις σπίτι σου να μπορείς να πεις τα παιδιά σου τι έκανες κατά τη διάρκεια της ημέρας και να είσαι ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά σου. Και αυτό δεν είναι αριστερό ή δεξιό. Μας αφορά όλους”.

Τώρα, φίλε Βολιώτη και Βολιώτισσα, ξέρεις και κυρίως εσύ που νομίζεις ότι η προσεχής εκλογική αναμέτρηση αφορά την ΝΔ. Δεν την αφορά και το δηλώνει ΕΠΙΣΜΩΣ πλέον με χίλιους τρόπους. ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ, ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ ΣΟΥ: κάθε ψήφος στον Μπέο θα είναι σαν να μπήγεις ένα καρφί στο φέρετρο της πόλης που αγαπάς. Αυτό θέλεις;