«Μικρό Σινεμά»: Φεστιβάλ Ταινιών για Παιδιά και Νέους στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς

MIKRO CINEMA

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, ξεκινά το Νοέμβρη την πολιτιστική του δραστηριότητα με νέες καλλιτεχνικές κι εκπαιδευτικές προτάσεις για τα παιδιά και τους εφήβους της περιοχής. Έχοντας ως κεντρικό πυρήνα τα Δημιουργικά Εργαστήρια του από την ομάδα ΚΟΥΚΛΟΠΕΔΙΟ καλεί μικρούς και μεγάλους σε μια διαφορετική συνάντηση, ένα μικρό Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο από 9 μέχρι 13 Νοεμβρίου στην Αγριά.

Στο «Μικρό Σινεμά» του Πορφυρογένειου Αγριάς, οι μικροί κινηματογραφόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την μαγική τέχνη του κινηματογράφου σε ένα πενθήμερο γεμάτο με προβολές βραβευμένων ταινιών από όλο τον κόσμο, ειδικά για παιδιά κι εφήβους. Οι ταινίες που θα προβληθούν έχουν επιλεγεί από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, έναν από τους σημαντικότερους φορείς στην Ελλάδα με αντικείμενο την κινηματογραφική εκπαίδευση, που υλοποιεί εδώ και χρόνια μια σειρά από καινοτόμες δράσεις προσανατολισμένες στο παιδικό και νεανικό κοινό, με επίκεντρο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η επαφή των παιδιών με τον ποιοτικό κινηματογράφο και τη μαγεία της έβδομης τέχνης, η δυνατότητα να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής άλλων παιδιών από διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον, κουλτούρα και συνθήκες διαβίωσης και να βιώσουν συναισθήματα και εμπειρίες μέσα από τη δική τους καθημερινότητα. Οι επιλογές των ταινιών που θα προβληθούν έχουν ως επίκεντρο την παιδική ηλικία και πραγματεύονται με ειλικρίνεια και ευαίσθητη καλλιτεχνική ματιά τους προβληματισμούς, τα οράματα, τις ανησυχίες και τις ελπίδες της. Οι ταινίες θα συνοδεύονται από εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία που θα παρακολουθήσουν τις προβολές.

Η ανάγκη υποστήριξης της διαφορετικότητας και η προαγωγή των πολιτιστικών και πνευματικών ενδιαφερόντων του ευρύτερου κοινού της περιοχής – με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες-, είναι προτεραιότητα του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς. Η πολιτιστική του προσφορά είναι συνεχής και περιλαμβάνει σπουδαίες μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη και ετήσια Δημιουργικά Εργαστήρια για Παιδιά κι Εφήβους με κεντρικό άξονα το κουκλοθέατρο, το θέατρο σκιών και τη δημιουργική γραφή. Όλες οι δράσεις του πραγματοποιούνται στο φιλόξενο χώρο του θεάτρου και της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην Αγριά.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού κι εφήβους καθώς και σε ενήλικο κοινό. Θα πραγματοποιηθούν πρωινές προβολές για τα σχολεία της περιοχής (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) και βραδινές προβολές για μικρούς και μεγάλους στην αίθουσα θεάτρου του Πορφυρογένειου Αγριάς.
Την επιμέλεια του προγράμματος και την επιλογή των ταινιών έχει κάνει η παιδαγωγός Σταυρούλα Μαστρογιάννη, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Νεανικού Πλάνου Κώστα Κορρέ. Συνδιοργανωτής της δράσης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων για σχολεία καθημερινά στο τηλέφωνο 6947685136.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:
Προβολές για σχολεία
9 / 11
11:00 «Supa Modo», Κένυα-Γερμανία, LikarionWainaina, 2018, 74΄ (Δημοτικό 10+, Γυμνάσιο)
Η 9χρονη Τζο λατρεύει τις ταινίες δράσης και ονειρεύεται να γίνει υπερηρωίδα. Η μεγαλύτερή της επιθυμία είναι να γυρίσει μια ταινία και να πρωταγωνιστήσει σε αυτή. Στη φαντασία της ξεχνάει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς της. Όταν η αδερφή της αγανακτεί βλέποντας το εύθυμο κορίτσι να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του απομένει ξαπλωμένο στο κρεβάτι, ενθαρρύνει την Τζο να πιστέψει στις μαγικές της δυνάμεις και πείθει όλους τους συγχωριανούς να την βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το όνειρό της.
περισσότερα εδώ: https://www.neanikoplano.gr/supa-modo/

10 / 11
11:00 «Οι Μικροί Λύκοι», Μεξικό, Samuel Kishi Leopo, 2019, 94΄ (Γυμνάσιο, Λύκειο)
Δυο μικρά αδέρφια, ο Max και ο Leo, έχουν μόλις περάσει, μαζί με τη μητέρα τους Lucia τα σύνορα από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Δεν είναι καθόλου εύκολο να προσαρμοστούν στη νέα τους πατρίδα. Όσο περιμένουν τη Lucia να επιστρέψει απ’ τη δουλειά, τα παιδιά κατασκευάζουν με τις ζωγραφιές τους ένα φανταστικό σύμπαν και ονειρεύονται τη δική τους Γη της Επαγγελίας. Ο σκηνοθέτης Samuel Kishi Leopo χτίζει πάνω στις εμπειρίες της δικής του παιδικής ηλικίας και αφηγείται μια ιστορία μετανάστευσης εκρηκτικά επίκαιρη.

περισσότερα εδώ: https://www.neanikoplano.gr/oi-mikroi-lykoi/

13 / 11
11:00 «Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο», Γερμανία, Katia Benrath, 2019, 101΄ (10+)
Θαρραλέα, αστεία και μοναδική, αυτή είναι η Ρόκα. Είναι έντεκα χρόνων, ο μπαμπάς της είναι αστροναύτης σε αποστολή στο διάστημα, ζει μόνη με το σκιουράκι της και ξεκινά για πρώτη φορά στη ζωή της να παρακολουθεί μαθήματα σε κανονικό σχολείο! Ανέμελη κι αντισυμβατική, ξεχωρίζει αμέσως ανάμεσα στους συμμαθητές της. Υπερασπίζεται το δίκαιο με κάθε τρόπο. Γρήγορα γίνεται φίλη με τον άστεγο Caspar και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Η Ρόκα κάνει με ολοκληρωμένο τρόπο κάτι που δεν συναντάς συχνά σε παιδικές ταινίες, μας βάζει να αναρωτηθούμε πώς αλληλεπιδρούμε ως άνθρωποι και πώς θέλουμε να λειτουργεί η κοινωνία μας.

περισσότερα εδώ: https://www.neanikoplano.gr/i-roka-allazei-ton-kosmo/

Προβολές για μικρούς και μεγάλους

10 / 11
21:00 «Αντιγόνη», Καναδάς, Sophie Deraspe, 2019, 109΄ (15+)
Η Αντιγόνη, άριστη μαθήτρια και πρότυπο νέου πολίτη, παραβαίνει τον νόμο βοηθώντας τον αδερφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή. Ο κλοιός στενεύει διαρκώς γύρω της, ενώ αυτή ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στις αρχές. Η σθεναρή άρνηση της Αντιγόνης να συμβιβαστεί και να καταπνίξει το προσωπικό της αίσθημα περί δικαίου, κερδίζει την υποστήριξη των συνομηλίκων της, οι οποίοι κινητοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολύχρωμες διαδηλώσεις. Απορρίπτοντας μια πρόταση που θα εξασφάλιζε το μέλλον της, η Αντιγόνη επιλέγει την αγάπη και την αφοσίωση στην οικογένειά της, μια οικογένεια μεταναστών.
περισσότερα εδώ: https://www.neanikoplano.gr/antigoni/

11 / 11
19:00 «Λουνάνα, ένα γιακ μέσα στην τάξη», Μπουτάν, Pawo Choyning Dorji, 2019, 109΄(10+)
Ένας νεαρός δάσκαλος στο σύγχρονο Μπουτάν, ο Ugyen, παραμελεί τα καθήκοντά του στο σχολείο κι ετοιμάζεται να φύγει για την Αυστραλία και να γίνει τραγουδιστής. Τα σχέδιά του αλλάζουν όταν οι προϊστάμενοί του τον στέλνουν να ολοκληρώσει την υπηρεσία του στο πιο απομακρυσμένο σχολείο του κόσμου, στο χωριό Λουνάνα. Οι κάτοικοι του χωριού υποδέχονται θερμά τον καινούριο τους δάσκαλο. Οι συνθήκες ζωής είναι πολύ δύσκολες και γρήγορα συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται να ξεχάσει τις δυτικότροπες ανέσεις του. Στο χωριό δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και το σχολείο δεν έχει βιβλία, ούτε καν μαυροπίνακα. Γρήγορα όμως οι δυσκολίες της καθημερινότητας των μαθητών του κι η απίστευτη πνευματική δύναμη των ανθρώπων του χωριού αρχίζουν να τον συγκινούν και να τον αλλάζουν.

περισσότερα εδώ: https://www.neanikoplano.gr/lounana-ena-giak-mesa-stin-taxi/

12 / 11
19:00 «Αγαπητέ κύριε Φίρερ», Γερμανία, Christian Lerch, 2020, 94΄ (12+)
1945, λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Anna και ο 11χρονος γιος της Felix αναγκάζονται να φύγουν από το βομβαρδιζόμενο Μόναχο προς τη βαυαρική ύπαιθρο. Κι ενώ για την Anna είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσποιείται την ένθερμη εθνικοσοσιαλίστρια, ο Felix μοιάζει να μαγεύεται όλο και περισσότερο από τη ναζιστική προπαγάνδα και τους υποστηρικτές της. Ένα καθηλωτικό πολεμικό δράμα, μέσα από την οπτική γωνία ενός παιδιού.
περισσότερα εδώ: https://www.neanikoplano.gr/agapite-kyrie-firer/

Περισσότερες πληροφορίες:
Στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου ΚΟΥΚΛΟΠΕΔΙΟ του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς https://kouklopedio.wixsite.com/mysite
και στο www.facebook.com/Kouklopedio.PuppetWorkshopsForKids

Στην ιστοσελίδα του Νεανικού Πλάνου https://www.neanikoplano.gr/
και στο https://www.neanikoplano.gr/allmovies/