Αρχική Τεχνολογία - Επιστήμη Τι πρέπει να ξέρεις για το Threads πριν το κατεβάσεις στο κινητό...

Τι πρέπει να ξέρεις για το Threads πριν το κατεβάσεις στο κινητό σου

Η εφαρμογή Threads είναι πια διαθέσιμη στην Ευρώπη και εδώ θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον τρόπο λειτουργίας, τα θέματα ασφάλειας και τα χαρακτηριστικά της νέας πλατφόρμας της Meta.

Το «Tι είναι το Threads» ή το «Πώς να χρησιμοποιήσω το Threads» θα γίνει σύντομα μία από τις φράσεις με τις περισσότερες αναζητήσεις. Και εμείς είμαστε εδώ να δώσουμε απαντήσεις και χρήσιμες πληροφορίες για τη νέα εφαρμογή του Meta.

Στην Αμερική κυκλοφόρησε τον Ιούλιο ως ο ανταγωνιστής του Twitter, με 10 εκατ. χρήστες να εγγράφονται στις 7 πρώτες ώρες ενώ στην Ευρώπη έγινε διαθέσιμο μόλις 2 μέρες πριν. Και αυτό γιατί πριν κυκλοφορήσει στην ΕΕ, η Meta έπρεπε πρώτα να ζητήσει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις διατάξεις περί απορρήτου της εφαρμογής.

Κατασκευασμένο από το Instagram, το Threads τοποθετείται ως μια εφαρμογή όπου οι άνθρωποι μπορούν να έχουν δημόσιες συνομιλίες σε πραγματικό χρόνο μεταξύ τους.

«Το Threads είναι ο τόπος όπου οι κοινότητες συναντιούνται για να συζητήσουν τα πάντα, από τα θέματα που σας ενδιαφέρουν σήμερα μέχρι το τι θα είναι δημοφιλές αύριο», αναφέρει η περιγραφή του App Store. «Ό,τι κι αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να ακολουθήσετε και να συνδεθείτε απευθείας με τους αγαπημένους σας δημιουργούς και άλλους που αγαπούν τα ίδια πράγματα με εσάς – ή να δημιουργήσετε ένα δικό σας πιστό κοινό για να μοιραστείτε τις ιδέες, τις απόψεις και τη δημιουργικότητά σας με τον κόσμο».

Η κυκλοφορία του Threads εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ του κ. Zuckerberg και του Elon Musk, ο οποίος αγόρασε το Twitter πέρυσι.  Ο Musk άλλαξε  την εμπειρία του Twitter μπερδεύοντας τον αλγόριθμό του και άλλες δυνατότητες, και πιο πρόσφατα επέβαλε προσωρινά όρια στο πόσα tweets μπορούσαν να διαβάσουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν την εφαρμογή, προκαλώντας αντίδραση από τους χρήστες.

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας προσπάθησαν να επωφεληθούν από την αναταραχή του Twitter τους τελευταίους μήνες.  Αλλά το Threads έχει σίγουρα ένα προβάδισμα καθώς υποστηρίζεται από τις βαθιές τσέπες της Meta και την τεράστια βάση χρηστών του Instagram με περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Πώς λειτουργεί;

Αρχικά να πούμε ότι η δημιουργία λογαριασμού στο Threads απαιτεί από τους χρήστες να έχουν λογαριασμό Instagram. Η διαδικασία εγγραφής είναι πολύ απλή. Απλώς κατεβάζετε την εφαρμογή Threads και συνδέεστε χρησιμοποιώντας το Instagram σας. Η ενσωμάτωσή του με το Instagram συνοδεύεται από πολλά προνόμια. Εάν έχετε ένα επαληθευμένο προφίλ Instagram, ο λογαριασμός Threads που ανοίγετε χρησιμοποιώντας το θα επαληθευτεί αυτόματα επίσης.

Λάβετε υπόψη ότι το Threads θα λάβει κάθε λεπτομέρεια από το προφίλ Instagram. Ενώ μπορείτε να γράψετε ένα νέο βιογραφικό ή να προσθέσετε συνδέσμους σε άλλα προφίλ σας, δεν μπορείτε να αλλάξετε το όνομα ή το όνομα χρήστη. Θα τα πάρει απευθείας από το Instagram. Μπορείτε να το σκεφτείτε ως επέκταση του Instagram. Στο Insta, μπορείτε να ανεβάσετε μόνο φωτογραφίες και βίντεο, αλλά στο Threads, μπορείτε να δημοσιεύσετε κείμενο έως 500 λέξεις, εικόνες και βίντεο έως και 5 λεπτών.

Στην Αμερική, οι χρήστες στην αρχή δεν μπορούσαν να διαγράψουν τον λογαριασμό του Threads χωρίς να διαγράψουν τον συνδεδεμένο λογαριασμό τους στο Instagram κάτι που άλλαξε το σκηνικό τον Νοέμβριο. Ωστόσο, με την κυκλοφορία του στην ΕΕ, το Meta δίνει στους χρήστες την επιλογή να περιηγηθούν στα Threads χωρίς να δημιουργήσουν προφίλ στην εφαρμογή ή στο Instagram.

«Τα άτομα που χρησιμοποιούν Threads χωρίς προφίλ μπορούν να περιηγούνται σε περιεχόμενο σε Threads, να αναζητούν λογαριασμούς, να μοιράζονται περιεχόμενο μέσω αντιγραφής συνδέσμων ή κοινής χρήσης πλατφόρμας και να αναφέρουν περιεχόμενο Threads, αλλά δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια ανάρτηση ή να αλληλεπιδράσουν με περιεχόμενο», δήλωσε η Meta σε ανάρτηση ανακοινώνοντας αυτήν τη σημαντική αλλαγή.

Τι χαρακτηριστικά έχει το Threads;

Το Threads έχει τα περισσότερα από τα βασικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το Twitter. Μπορείτε να δημοσιεύσετε κείμενο, εικόνες ή βίντεο και άλλες αναφορές. Εκτός από το να κάνετε like ή να σχολιάσετε, μπορείτε να αναδημοσιεύσετε (όπως το retweet) ή να παραθέσετε κάτι (quote) (όπου κοινοποιείτε τη δημοσίευση με τα δικά σας σχόλια). Η έννοια του Threads βρίσκεται στο όνομά του. Απλώς ξεκινάς μια συζήτηση και όλοι συμμετέχουν, μετατρέποντάς την σε ένα τεράστιο Thread στο τέλος της ημέρας και θα είναι ενωμένο με την πρώτη σας ανάρτηση όπως γίνεται στο Twitter.

Ουσιαστικά το Threads δημιουργήθηκε για να δώσει στους χρήστες τις ίδιες λειτουργίες με το Twitter χωρίς κανένα από τα όρια που εφαρμόζει το Twitter τελευταία.

Και αυτό μπορείς να το καταλάβεις από την πρώτη κιόλας ματιά, καθώς έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με το Twitter κατά την έναρξη λειτουργίας του. Μάλιστα, ένας δικηγόρος που ενεργούσε για λογαριασμό της επιχείρησης του Musk απείλησε να μηνύσει τη Meta για τη δημιουργία ενός «αντιγραφικού προϊόντος».

Πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε (ακόμα) στα Threads

Στην αρχή, το Threads ήταν αρκετά ελλιπές, στερούμενο πολλών χαρακτηριστικών που θα περιμέναμε να δούμε σε μια microblogging εφαρμογή, όπως η ροή Following που δείχνει αναρτήσεις μόνο από άτομα που ακολουθούμε, κάτι που προστέθηκε σταδιακά. Έκτοτε, ωστόσο, η ομάδα ανάπτυξης του app εργάζεται πυρετωδώς για τη βελτίωση της χρηστικότητας του Threads.

Μία άλλη λειτουργία που λείπει σε σχέση με άλλες πλατφόρμες είναι ότι δεν μπορείτε να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε κανέναν που χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Ωστόσο, μπορείτε απλώς να τους στείλετε μηνύματα, εάν είναι απαραίτητο, στο Instagram τους. Πολλοί επίσης παραπονέθηκαν ότι βλέπουν αναρτήσεις από τυχαία άτομα ή προφίλ που δεν ακολούθησαν. Αυτό συμβαίνει επειδή η Meta χρησιμοποιεί τον δικό της αλγόριθμο για να βρει περιεχόμενο που μπορεί να αρέσει σε έναν χρήστη.

Δεν υπάρχουν επίσης επιλογές για check-in. Όταν δημοσιεύετε, λαμβάνετε απλώς ένα πλαίσιο κειμένου με επιλογή προσθήκης εικόνων ή βίντεο, και αυτό είναι. Επίσης, το Threads δεν έχουν ακόμα καμία επιλογή για live μετάδοση ούτε hashtags.

Είναι ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον;

Εκτός από διάφορα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο λανσάρισμά της, η νέα κοινωνική πλατφόρμα φιλοξενεί από την αρχή τα ίδια είδη ρητορικής μίσους και εξτρεμιστικών λογαριασμών που έχουν αμαυρώσει τη φήμη του αντιπάλου της Twitter, χωρίς να υπάρχουν ορατές πολιτικές συμπεριφοράς ή κοινότητας που να περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

 

Πριν από την έναρξη λειτουργίας του Threads στις 5 Ιουλίου, η Meta φέρεται να απέλυσε μέλη της ομάδας παραπληροφόρησης, που είχαν προσληφθεί για την καταπολέμηση της προεκλογικής παραπληροφόρησης, μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας που είχε αναλάβει την αντιμετώπιση προπαγανδιστικών εκστρατειών στο διαδίκτυο.

Σε μια επιστολή  που δημοσιεύθηκε από 24 οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα, την ψηφιακή δικαιοσύνη και τη φιλοδημοκρατία -μεταξύ των οποίων η μη κερδοσκοπική ομάδα παρακολούθησης Media Matters for America, το Center for Countering Digital Hate και η GLAAD- η μητρική εταιρεία (Meta) της πλατφόρμας επικρίνεται ότι έκανε ένα βήμα προς τα πίσω σε σχέση με τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού περιβάλλοντος για τους χρήστες. Η επιστολή σημείωνε επίσης «ρητορική των νεοναζί, εκλογικά ψέματα, άρνηση του COVID και της κλιματικής αλλαγής και περισσότερη τοξικότητα» στη νέα πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών που αναρτούν «μισαλλόδοξες προσβολές, άρνηση των εκλογών, συνωμοσίες COVID-19, στοχευμένη παρενόχληση και άρνηση της ύπαρξης τρανς ατόμων, μισογυνισμό και άλλα».

Σε απάντηση στις «ανησυχητικές αρχικές παρατηρήσεις» μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη λειτουργίας του Threads, η  Anti-Defamation League (ADL) παρακολουθεί τις πολιτικές της πλατφόρμας σχετικά με τη ρητορική μίσους, την ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων υπογραμμίζοντας περιπτώσεις που φέρονται να εκθέτουν ευάλωτους στόχους σε μίσος και παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης προσωπικών πληροφοριών, όπως κρυμμένα νομικά ονόματα, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μελλοντικά προβλήματα στους χρήστες.

 

Τις ημέρες πριν από την κυκλοφορία, υπήρχαν επικρίσεις σχετικά τον όγκο των δεδομένων που φαίνεται ότι θα λάβει η εφαρμογή από τους χρήστες της. Φαίνεται όμως ότι η Meta έχει αφιερώσει χρόνο για να διασφαλίσει ότι το Threads δεν θα αντιμετωπίσει τον ίδιο έλεγχο που έχουν αντιμετωπίσει άλλες εταιρικές εφαρμογές στην ΕΕ. Ένα βασικό πρόσθετο χαρακτηριστικό που προσφέρεται στους χρήστες της ΕΕ είναι η δυνατότητα προβολής περιεχομένου στην εφαρμογή χωρίς δημιουργία προφίλ – φαίνεται ένας τρόπος για να προσφέρεται μια επιλογή προστασίας απορρήτου.

Αν και πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το «δολοφόνο του Twitter», το Threads δυσκολεύτηκε να διατηρήσει τους χρήστες από τότε που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, αλλά με τις αναβαθμίσεις και τις βελτιώσεις μπορεί να της δωθεί ένα πλεονέκτημα στην ΕΕ. Παρά την αρχική επιτυχία του Threads – που ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα λανσαρίσματα όλων των εποχών – ο αριθμός των καθημερινών ενεργών χρηστών μειώθηκε απότομα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι εταιρείες Analytics ισχυρίστηκαν ότι οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες της εφαρμογής είχαν μειωθεί κατά περισσότερο από 80% έως την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Αναμένεται να δούμε την ανταπόκριση που θα έχει στην Ευρώπη, αν και οι προβλέψεις δε φαίνεται να το ευνοούν.