Ο Εξωδικαστικός μηχανισμός και η πρόκληση του ιδιωτικού χρέους σε ημερίδα στο Επιμελητήριο

Το ιδιωτικό χρέος είναι μια πρόκληση διαρκείας και η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, τόνισε σε ημερίδα στο Επιμελητήριο πως τα τελευταία στοιχεία αποτυπώνουν ρεκόρ νέων αιτήσεων  στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Συνολικά οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών ξεπερνούν τις 13.000 και σχεδόν αντιστοιχούν σε 5 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Διαφαίνεται λοιπόν με δεδομένα το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των οφειλετών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί όλο και καλύτερα, κάθε μήνα, αποδεικνύοντας την δυναμική του. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται αλλά και ενισχύονται μετά από μία σειρά νομοθετικών βελτιώσεων όπως για παράδειγμα η υποχρέωση αιτιολόγησης της αίτησης εκ των πιστωτών, το επιπλέον έως 28% «κούρεμα» της οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση καθώς επίσης ο ορισμός του επιτοκίου σε 3% σταθερό για 3 έτη για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, ενώ για το Δημόσιο έχει θεσπιστεί 3% σταθερό για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Η γενική γραμματέας εκτιμά ότι ο στόχος ένταξης όλο και περισσότερων οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό συνεχίζεται και αναμένουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και χαρακτήρισε το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους ως ένα πολύτιμο εργαλείο που «επιτρέπει την ορθότερη αποτύπωση της κατάστασης και επομένως της παρακολούθησης του χρέους, δεδομένου ότι θα συλλέγει την πληροφορία σε πρωτογενές επίπεδο από τον εκάστοτε αρμόδιο εμπλεκόμενο φορέα.

Τόνισε ακόμη ότι «για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, απαιτείται να καλλιεργήσουμε κλίμα οικονομικού εγγραματισμού ιδίως των νεότερων γενεών, γεγονός που θα συμβάλει στην αποτροπή μιας μελλοντικής υπερχρέωσης, στη συνειδητή διαχείριση των οικονομικών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και εν τέλει στην οικονομική ανάπτυξη».