Ξεφυτρώνουν στον Βόλο σαν “μανιτάρια” οι κεραίες κινητής -Η αντιπολίτευση θέτει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην περιοχή του Δήμου Βόλου (εντός και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος) έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν 194 κεραίες κινητής τηλεφωνίας με νόμιμη άδεια. Μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκαταστάθηκε, σε συνθήκες άκρας μυστικότητας, κεραία κινητής τηλεφωνίας στην οδό Φιλελλήνων 66, κοντά σε σχολικά συγκροτήματα. Οι δημοτικοί συμβουλοι της Συμμαχίας για τον Βόλο Ν. Μόσχος, Χρ. Βενέτης, Ε. Τσάμης, Φ. Κοκκινάκη, Λ. Μαυρογιάννης, Ε. Καλαφάτη, θέτουν ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) η οποία είναι και η μόνη επίσημη αρχή που πραγματοποιεί μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, οι τελευταίες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βόλο έγιναν μόλις το καλοκαίρι του 2022.

Συγκεκριμένα έγιναν μετρήσεις :
(α) Στις 3.6.2022 στην κεραία που είναι εγκατεστημένη στην οδό Κ. Καρτάλη και Λ. Βύρωνος
(β) Στις 3.6.2022 στην κεραία που είναι εγκατεστημένη στην οδό Χατζή αρ. 12 στη Ν. Ιωνία
(γ) Στις 4.8.2022 στην κεραία που είναι εγκατεστημένη στην οδό Δημητριάδος – Σέφελ. Οι αναφερόμενες μετρήσεις έδειξαν ότι τουλάχιστον κατά το χρονικό σημείο ελέγχου, η εκπομπή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ήταν εντός των θεσπισμένων ορίων.
Ωστόσο έκτοτε και παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει ήδη 2 έτη, δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
3. Όπως είναι γνωστό η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

4. Τα τελευταία χρόνια το αδειοδοτικό καθεστώς έχει απλοποιηθεί με τρόπο ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, χωρίς κανέναν έλεγχο από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο παρελθόν ο Δήμος Βόλου είχε προσπαθήσει και είχε πετύχει με κανονιστικές αποφάσεις να προσπαθήσει να ελέγξει την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Επειδή παρόλα αυτά το ζήτημα αυτό αφορά την δημόσια υγεία και απασχολεί εκατοντάδες συμπολίτες μας οι οποίοι εύλογα ανησυχούν, φοβούνται και δεν εμπιστεύονται τις διαβεβαιώσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή :
Εάν σκοπεύει να προχωρήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ή άλλους ιδιωτικούς φορείς στην παραγγελία εκτεταμένων και αιφνιδιαστικών μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για την διαπίστωση τήρησης των θεσπισμένων ορίων.