Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Σε οικονομική ασφυξία τα μικρά διαγνωστικά εξαιτίας clawback & rebate

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, 20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή την ανάγκη επανεξέτασης των μέτρων των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών στο κράτος (rebate – clawback) για τους ιδιώτες παρόχους υγείας, εξαιτίας των οποίων τα μικρά και μεσαία εργαστηριακά/διαγνωστικά κέντρα βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία. «Τα διαγνωστικά και εργαστηριακά κέντρα καλούνται σήμερα να επιστρέψουν μέσω των μνημονιακών μέτρων του clawback και του rebate ποσά που φτάνουν μέχρι και το 80% των εσόδων τους. Την ίδια ώρα, οι εργαστηριακοί ιατροί βρίσκονται σε διαδικασία αποπληρωμής των clawback των ετών 2013-2019 που αντιστοιχούν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά εργαστήριο/ακτινολογικό ιατρείο, ενώ μόνο για τον Οκτώβριο του 2023 το clawback ξεπέρασε το 50% των εσόδων τους», ανέφεραν.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσαν τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να αναπροσαρμόσει στη σύγχρονη πραγματικότητα τις τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων αλλά και να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα έμπρακτης διευκόλυνσης των μικρών και μεσαίων εργαστηριακών/διαγνωστικών κέντρων που καλούνται να σηκώσουν ένα δυσανάλογο βάρος της δαπάνης για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ασφαλισμένων.

Το 2013 θεσπίστηκε για τις εργαστηριακές εξετάσεις το μέτρο του clawback, δηλαδή, η επιστροφή χρημάτων στο κράτος λόγω υπέρβασης της δαπάνης. Σε αυτό προστέθηκε και το rebate που συνίσταται στην υποχρεωτική έκπτωση που παρέχουν οι ιδιώτες πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ, όταν μια δαπάνη που ζητούν να πληρωθούν υπερβαίνει το προσυμφωνημένο όριο. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, σήμερα τα μικρά διαγνωστικά και εργαστηριακά κέντρα εξαιτίας των μέτρων σωρεύουν μόνο χρέη ενώ κάθε μηνά βρίσκονται μείον στα έσοδά τους. Οι μεγάλοι όμιλοι διαθέτουν ευρύτερη γκάμα εξετάσεων (αξονικές, μαγνητικές, κ.ο.κ.) και δεν εξαρτούν το εισόδημά τους κατά βάση στις αιματολογικές εξετάσεις. Για το λόγο αυτό έχουν και την ευκαιρία να αποζημιώνονται για μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Στο πρόσφατο νομοσχέδιο υγείας, με τροπολογία θεσπίστηκε η καταβολή 1 και 3 ευρώ από τον πολίτη ανά παραπεμπτικό που εκτελείται στα διαγνωστικά κέντρα, με σκοπό τη μείωση του clawback. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, το εν λόγω μέτρο είναι «σταγόνα στον ωκεανό» καθώς αναμένεται να αποφέρει 60 εκατ. ευρώ την ώρα που το ετήσιο clawback που καλούνται να καταβάλουν τα διαγνωστικά ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να μετακυλήσει στα μικρά και μεσαία εργαστηριακά και διαγνωστικά κέντρα ένα δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι της δαπάνης για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ασφαλισμένων. Η μη δυνατότητα των εν λόγω κέντρων να ανταποκριθούν στα ασφυκτικά ποσά clawback και rebate θα οδηγήσει μοιραία στη διακοπή της λειτουργίας τους θα αφήσει τον ιδιωτικό χώρο της υγείας μόνο στις «μεγάλες» ιδιωτικές κλινικές των αστικών κέντρων το υγειονομικό κόστος των οποίων είναι πολλαπλάσιο ακόμα και για τις βασικές υγειονομικές παροχές».