Η ΛΑΣ καλεί την δημοτική αρχή Βόλου να λογοδοτήσει για το σοβαρό πρόβλημα σχολικής στέγης

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Βόλο, θέτει ως θέμα στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Βόλου, που θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Απ. Ριζόπουλος.

Όπως αναφέρει στην εισήγησή του, το πρόβλημα παραμένει οξυμένο και πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου συζητήθηκε σχετική εισήγηση για ενοικίαση χώρων για τις στεγαστικές ανάγκες 12 Νηπιαγωγείων, και 7 αιθουσών για το 10ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας. Επίσης, σε 7 σχολικές μονάδες της πόλης οι ανάγκες καλύπτονται από ακατάλληλες προκατασκευασμένες αίθουσες, ενώ στα σχολειά μας, ειδικά για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχουν αίθουσες για τα ειδικά μαθήματα (Μουσική, Εικαστικά, Εργαστήρια, Γυμναστήρια, κ.α.). Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις σε αναγκαίους χώρους ατομικής υγιεινής, ενώ πολλοί αύλειοι χώροι είναι μικροί με επικίνδυνα σημεία για τους μαθητές.
Απαράδεκτη είναι η κατάσταση και σε σχολεία ειδικής αγωγής, όπως στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Βόλου (ΕΕΕΕΚ) και στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Ιωνίας (ΕΝΕΕΓΥΛ) που οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι ακατάλληλες και επικίνδυνες για την φιλοξενία και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Το πρόβλημα με την σχολική στέγη στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο, αν πάρει κανείς υπόψη ότι το 60% των κτιρίων είναι χτισμένα με τους παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς, δεν έχουν την αναγκαία αντισεισμική θωράκιση, ενώ πολλά απ’ αυτά έχουν προβλήματα και από τις διαβρώσεις των φερόντων οργανισμών, με αποτέλεσμα να πέφτουν ακόμη και σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών.
Η παραπάνω τραγική εικόνα στην σχολική στέγη είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε., απόρροια της πολιτικής «κόστους – οφέλους», που θεωρεί κόστος την προστασία των μαθητών και το δικαίωμά τους να έχουν κατάλληλους χώρους για την διδακτική – παιδαγωγική διαδικασία. Τεράστια ποσά από τα προγράμματα της Ε.Ε. κατευθύνονται σε επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ η σχολική στέγη μένει στα «αζήτητα».

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου. Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2024 προβλέπεται γενικώς, χωρίς να υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση, η κατασκευή νέου Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, μια «μελέτη» για την κατασκευή του 13ου Νηπιαγωγείου Ν.Ι., ενώ το συνεχιζόμενο έργο «Προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου» στις Αλυκές, έχει γίνει, εδώ και δέκα χρόνια «Γιοφύρι της Άρτας», βρίσκεται ακόμη στο «μπετό καθαριότητας» του ισογείου, μαθητές και εκπαιδευτικοί στεγάζονται σε ασφυκτικές άθλιες συνθήκες.
Παρά τις ελλείψεις η δημοτική αρχή Βόλου δεν έχει πρόγραμμα σχολικής στέγης. Είναι πρόσχημα ότι δεν μπορεί να βρει κατάλληλα οικόπεδα. Είχε την ευκαιρία να επαναδεσμεύσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας, με πιο εμβληματική την περίπτωση του ακινήτου στη συνοικία «Εφτά Πλατάνια – Οξυγόνο». Ένα ακίνητο 3.000 τμ, με αντικειμενική αξία 1.073.670 €, που θα μπορούσε να στεγάσει, π.χ., ένα πολυδύναμο Νηπιαγωγείο «δίνοντας ανάσα» στο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην προσχολική αγωγή, τελικά επεστράφη – «χαρίστηκε» στην Εθνική Τράπεζα για επενδύσεις και κέρδη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Λαϊκής Συσπείρωση ζητεί να ενημερωθεί από την δημοτική αρχή Βόλου για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για το οξυμμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Βόλο.