Ο καθηγητής Λαντουσέρ παρουσίασε την ταραχώδη βιογραφία της Αγίας Μαρίας Σκομπτσόβα

Πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, η πέμπτη εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με ομιλητή τον Δρ. Paul Ladouceur, Καθηγητή στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο και στο Πανεπιστήμιο Laval του Καναδά. Το θέμα της διάλεξης ήταν «Η Αγία Μαρία Σκομπτσόβα ως προδρομική περίπτωση “λειτουργίας μετά τη λειτουργία”». Η διάλεξη δόθηκε στα γαλλικά με μετάφραση στα ελληνικά, και ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον Δρ. Ανδρέα Αλεξόπουλο, Εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Μεταδιδακτορικό Ερευνητή στο Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ. Η διάλεξη αυτή αποτέλεσε επίσης μέρος του κύκλου «Η λειτουργία μετά τη λειτουργία» που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας και το Βικαριάτο των γαλλόφωνων ενοριών (Vicariat Sainte Marie de Paris et Saint Alexis d’Ugine, Οικουμενικό Πατριαρχείο) σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Η μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Βικαριάτου (https://www.youtube.com/watch?v=Vyme0WnOJg4) στα γαλλικά, ενώ στα ελληνικά είναι διαθέσιμη στο αντίστοιχο κανάλι της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (https://youtu.be/yrsd44pFt4U)

Ο καθηγητής Λαντουσέρ παρουσίασε την ταραχώδη βιογραφία της αγίας Μαρίας, κατά κόσμο Λίζας Πιλένκο, με τα νεανικά της χρόνια ως ταλαντούχου ποιήτριας της Πετρούπολης, εν συνεχεία την εμπλοκή της με την Οκτωβριανή επανάσταση, την φυγή της από τη Ρωσία και την μετακίνηση της στην Κωνσταντινούπολη, το Βελιγράδι και εν τέλει το Παρίσι, και εν τέλει τα ώριμα χρόνια της στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου έλαβε το μοναχικό σχήμα και επιδόθηκε στη φροντίδα των κάθε λογής αναξιοπαθούντων. Έμφαση δόθηκε στις περιπέτειες της οικογενειακής της ζωής και τον θάνατο της κόρης της, Αναστασίας, από γρίπη το 1926, που όπως φαίνεται έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταστροφή της προς τον χριστιανισμό. Στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής στο Παρίσι βοήθησε συστηματικά τους διωκόμενους Εβραίους, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η ίδια στο στρατόπεδο του Ράβενσμπρουκ και να θανατωθεί το Μ. Σάββατο του 1945, παίρνοντας οικειοθελώς, όπως λέγεται, τη θέση κάποιας συγκρατούμενης της. Για την βοήθεια της προς τον Εβραϊκό πληθυσμό του Παρισιού της απονεμήθηκε ο τίτλος της «δικαίας μεταξύ των εθνών» το 1984, ενώ το 2004 αναγνωρίστηκε ως αγία από τον Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου 2024 και θα είναι στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Συνοδικότητα και Οικουμενικός Διάλογος στον 21ο αιώνα». Ομιλητές θα είναι οι Δρ. Christophe Chalamet (Αναπληρωτής Καθηγητής θεολογίας Πανεπιστημίου Γενεύης, Ελβετία) και π. Δημήτριος Μπαθρέλλος (Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογίας, Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού, Βοστόνη, Η.Π.Α. & Επισκέπτης Καθηγητής, Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών, Κέιμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος του Δ.Σ. Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου), ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Δημήτρης Μόσχος (Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας, Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ, μέλος του Δ.Σ. Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου).