Έλληνες καλλιτέχνες που άφησαν την Αθήνα για μια πιο ήρεμη ζωή στην επαρχία

Πολλοί Ελληνες καλλιτέχνες έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν μόνιμα την Αθήνα, αναζητώντας ήσυχα μέρη όπου μπορούν ν’ απολαύσουν την ιδιωτικότητά τους και να ζήσουν με τις οικογένειές τους. Παρόλο που κάποιοι προτιμούν να μένουν κοντά στη δουλειά τους, αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που δεν αντέχουν τον θόρυβο, την κίνηση και το καυσαέριο της πόλης. Ως αποτέλεσμα, επιλέγουν να ζουν στην επαρχία, απολαμβάνοντας την ηρεμία και την ομορφιά της φύσης, επιστρέφοντας στην πρωτεύουσα μόνο όταν οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις το επιβάλλουν.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σοφία Αλιμπέρτη, η οποία έχει αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας, επιλέγοντας έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Η παρουσιάστρια και ηθοποιός μένει μόνιμα στο νησί των Κυκλάδων, όπου δραστηριοποιείται και επαγγελματικά. «Είμαι πάρα πολύ καλά. Εχεις μία καταπληκτική ποιότητα ζωής, όπου κι αν κοιτάξουν τα μάτια σου, αντικρίζουν μπλε, οπότε αυτό εμένα είναι το στοιχείο μου. Είναι πολλοί οι παράγοντες που με έκαναν να θέλω να φύγω. Δουλεύω από δώδεκα χρονών παιδί, στερήθηκα την παιδικότητά μου, την εφηβεία μου. Ερχεται κάποια στιγμή που κουράζεσαι. Όχι από την ίδια τη δουλειά, αλλά από τον κόσμο που την περιβάλλει. Ηταν και μια περίοδος που πολλοί μιλούσαν για σένα, χωρίς να σε γνωρίζουν» έχει αναφέρει η ίδια σε παλιότερη συνέντευξή της. Επειτα από 14 χρόνια απουσίας, η Σοφία Αλιμπέρτη έκανε μία σύντομη εμφάνιση στη μικρή οθόνη με τη μαγνητοσκοπημένη εκομπή «Ζήσε αλλιώς» στον ΑΝΤ1, μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και την Πάρο.

«Δεν με δυσκολεύει καθόλου που μένω μόνιμα στην Αίγινα»
Όταν ο Γιώργος Καπουτζίδης αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στην Αίγινα, ήταν η εποχή της πανδημίας. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, ήθελε να ζήσει μια πιο απλή ζωή. Το ησυχαστήριό του είναι ένα υπέροχο σπίτι με εκπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο. Οι πολλές αναρτήσεις που έχει κάνει στα κοινωνικά δίκτυα από το υπέροχο μπαλκόνι του μαρτυρούν όχι μόνο τον ενθουσιασμό του, αλλά και τον χρόνο που περνάει εκεί. Εκτός από τη βεράντα, το σπίτι διαθέτει και κήπο με γκαζόν, ελαιόδεντρα και ξαπλώστρες για ατελείωτες ώρες χαλάρωσης στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο, έχει δημιουργήσει έναν μικρό παράδεισο που απολαμβάνει καθημερινά.

Το 2009, ο Γιώργος Καπουτζίδης ξεκίνησε να μένει στο σπίτι, το οποίο είχε αγοράσει νωρίτερα. Ωστόσο, τότε το σπίτι το χρησιμοποιούσε κυρίως ως καλοκαιρινό καταφύγιο. Η πραγματική αγάπη για το σπίτι ήρθε το 2015, την περίοδο των capital controls, όταν πέρασε εκεί τον καιρό, φοβούμενος ότι θα χάσει τα πάντα. Αυτό το σπίτι ήταν το μόνο που είχε δημιουργήσει. Όταν ξέσπασε η πανδημία το 2020, ο σεναριογράφος και παρουσιαστής βρέθηκε στην Αίγινα, και μέσα σε δεκαπέντε μέρες κατάλαβε ότι αυτός ήταν ο τρόπος ζωής που ήθελε να ζει. Από τότε, το σπίτι στην Αίγινα του προσφέρει μια πιο ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή. Πλέον, δεν κυνηγάει τα χρήματα ή την αναγνώριση· για εκείνον, η εργασία πρέπει να είναι διασκέδαση. Και αυτή η αλλαγή προτεραιοτήτων ξεκίνησε από τη ζωή του στην Αίγινα.

«Ηρθαμε στις Σπέτσες χωρίς να ξέρουμε ούτε εναν άνθρωπο»
Η Monika, το κορίτσι που μας εντυπωσίασε με τ’ αγγλόφωνα τραγούδια της, έχει περάσει μεγάλο διάστημα μοιράζοντας τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και την Αμερική. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει επιλέξει να ζει στις Σπέτσες με την οικογένειά της. Όπως εξηγεί, όταν έμεινε έγκυος στη Μελίνα, ήθελε να είναι στην Ελλάδα τόσο λόγω της οικογένειάς της όσο και επειδή επρόκειτο για μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της. Επιθυμούσε ένα περιβάλλον όμορφο, ήρεμο και απλό. Οι Σπέτσες ήταν ένας τόπος που πάντα είχε μέσα στην καρδιά της, αφού εκεί πήγαιναν διακοπές, οπότε αποφάσισε εκείνη και ο σύζυγός της να μείνουν μόνιμα στο νησί.

Μετά τη γέννηση της κόρης τους, μέσα σε πέντε μέρες μετακόμισαν στις Σπέτσες, χωρίς να γνωρίζουν κανέναν. «Σήμερα, όμως, η ζωή εκεί είναι φανταστική» δηλώνει. Γνωρίζουν σχεδόν όλους τους κατοίκους, και οι φίλοι και οι συνεργάτες τους επισκέπτονται συχνά το νησί, το οποίο είναι ένας ιδανικός προορισμός για μια σύντομη απόδραση από την Αθήνα. Ακόμα και οι ξένοι μουσικοί που επισκέπτονται το στούντιο της Monika εντυπωσιάζονται από την ομορφιά του νησιού.

«Είμαι τυχερή που ζω στην Αμοργό και θα το ξανάκανα χίλιες φορές»
Η Αμοργός είναι από τα νησιά που όλοι όσοι την έχουν επισκεφθεί, την έχουν αγαπήσει και την έχουν αισθανθεί ως πατρίδα τους. Κάθε μέρα ανακαλύπτεις και κάτι διαφορετικό. Η άγρια ομορφιά της, το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, τα γραφικά σοκάκια της Χώρας και τα αξιοθέατα, μαζί με την φιλόξενη διάθεση των κατοίκων σε κάνουν να νιώθεις ότι βρήκες τον τόπο σου. Κάπως, έτσι, μάλλον ένιωσε και η Ματούλα Ζαμάνη όταν την επισκέφτηκε για πρώτη φορά σε ηλικία δεκαπέντε ετών και από τότε πήγαινε τακτικά για διακοπές μέχρι που πριν από λίγα χρόνια πήρε τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει μόνιμα εκεί. Βρήκε ένα μικρό σπίτι στον Αγιο Παύλο και εγκαταστάθηκε με μεγάλη χαρά.

«Πριν από μερικά χρόνια πήρα την απόφαση να ζήσω εδώ μόνιμα. Στην Αθήνα πλέον έρχομαι κυρίως για να δω τους ανθρώπους που αγαπώ, για πρόβες και μουσικούλα. Είναι λίγο μεγάλο το ταξίδι και υπάρχουν διάφορες δυσκολίες, αλλά η ποιότητα ζωής και η απλότητα που έχει αυτό το νησί δεν έχει καμία σχέση με την Αθήνα. Η Αμοργός πλέον έχει γίνει το σπίτι μου. Το χειμώνα είναι ήσυχα. Τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά, αλλά η ομορφιά οργιάζει… Μπορεί να μου λείπει η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και το βαφτιστήρι μου, αλλά εδώ είμαι περισσότερο ο εαυτός μου. Αισθάνομαι τυχερή που ζω στην Αμοργό και θα το ξανάκανα χίλιες φορές» είχε αναφέρει παλιότερα η Ματούλα Ζαμάνη στο ethnos.gr.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η Αμοργός έγινε πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες που έχουν αγαπήσει το νησί και επέλεξαν να ζουν μέσα από την ομορφιά του. Η Ματούλα Ζαμάνη έγραψε το τραγούδι «Η Μπαλάντα του Καραντίν ντε Πασκουάλε», ενώ ο Λεωνίδας Μπαλάδας κυκλοφόρησε το κομμάτι «Αμοργός», μια μουσική περιπλάνηση σε τοπία, ανθρώπους και μέρη του νησιού.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης πρόσφατα μετακόμισε στην Κύπρο, με τη σύζυγο του Ξανθίππη Πασχαλίδου και τις κόρες τους. «Εχω τόση χαρά και προσμονή που επιστρέφω! Την αγαπάω βαθιά». Η Τάνια Τσανακλίδου ερωτεύτηκε το Πήλιο από την πρώτη στιγμή, επενδύοντας σε αυτόν τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά. «Οταν πρέπει να δουλέψω, ανέχομαι την πόλη. Αλλά το μυαλό μου είναι στο χωριό. Ειδικά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, που είναι οι αγαπημένες μου εποχές και, κατά τη γνώμη μου, οι καλύτερες για να επισκεφτεί κάποιος το Πήλιο. Οποτε έρχομαι στις Μηλιές, νιώθω πως κλείνω έναν κύκλο: μετά την ένταση και την κούραση της δουλειάς, είναι ο ιδανικός τόπος για να χαλαρώσω και να κάνω μια νέα αρχή»

Από την Αθήνα, ερωτική μετανάστρια στα Χανιά
Η τραγουδίστρια και παρουσιάστρια της εκπομπής «Νύχτα Στάσου», Μελίνα Ασλανίδου, έχει κάνει τα Χανιά το μόνιμο σπίτι της. Η απόφαση να μετακομίσει εκεί προήλθε από έναν μεγάλο έρωτα που ζούσε εκείνη την περίοδο. Παρότι η σχέση έληξε, η Μελίνα αποφάσισε να παραμείνει στο πανέμορφο νησί που τόσο αγαπά, κάνοντας την Κρήτη το νέο της μόνιμο τόπο διαμονής. «Τα Χανιά τα νιώθω σαν την πατρίδα μου, σαν μια δεύτερη πατρίδα μου. Δεν ένιωσα ποτέ ότι πηγαίνοντας εκεί, θα με ξεχάσουν σαν τραγουδίστρια. Δεν πήγα να ζήσω στη Νορβηγία. Πήγα στην Ελλάδα, στη χώρα μου, στην Κρήτη. Εκεί υπάρχει μουσική απύθμενη, καλλιτέχνες πάρα πολλοί. Ερχομαι Αθήνα για τα πολύ βασικά. Δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, δεν χρειάζεται να είμαι σ’ ένα γραφείο κάθε μέρα. Και ο Νίκος Παπάζογλου έμενε στην Θεσσαλονίκη. Δε σήμαινε κάτι γι’ αυτόν και πάρα πολλοί καλλιτέχνες μένουν αλλού, όπου νιώθει η ψυχή τους, όπου φεγγοβολά και είναι δημιουργική» έχει αναφέρει.

Ο Μιχάλης Κουϊνέλης, η Hβη Αδάμου και η κόρη τους, Ανατολή, ζουν μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη, τόπο καταγωγής του τραγουδιστή. Ερχονται στην Αθήνα μόνο για τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. «Οταν έρχομαι στην Αθήνα μένω στο κέντρο. Δε νιώθω ότι έχω αφήσει την Αθήνα ωστόσο. Η ζωή μου μοιράζεται στα δύο και βρίσκομαι περισσότερο εκεί που το απαιτούν οι περιστάσεις. Για την ώρα, αυτό το μέρος είναι η Αλεξανδρούπολη» δήλωσε πρόσφατα η ψυχή των Stavento.

H Μιρέλλα Παπαοικονόμου ερωτεύθηκε τα Κύθηρα κεραυνοβόλα και τα σύστησε στην Ελλάδα μέσα από τις σειρές της. Το σπίτι της βρίσκεται σ’ έναν λόφο, δύο χιλιότρα μακριά από τη Χώρα και το Κάστρο. Το χωριό λέγεται Στραπόδι. Δεν υπάρχουν κοντά άλλα σπίτια και κυριαρχεί απόλυτη ησυχία. «Τα Κύθηρα δεν μοιάζουν με κανένα άλλο μέρος. Είναι μαγικό, παράξενο, φιλόξενο, διαφορετικό. Εχει υπέροχα χωριά, κάστρα, πολιτισμό, μορφωμένους κατοίκους, καλλιτέχνες, φύση, μαγικές και διαφορετικές παραλίες, εξαιρετικό φαγητό και αγαπημένους Τσιριγώτες» είχε δηλώσει η ίδια στο ethnos.gr, με αφορμή την πρεμιέρα της νέας σειράς «17 Κλωστές».

Το δύσκολο αντίο στη Λήμνο
Πάνω από μία δεκαετία, ο Στέλιος Ρόκκος μένει μόνιμα στη Λήμνο με τη Λελέ του, ασχολείται μ’ επιτυχία με την ξυλογλυπτική και έρχεται στην πρωτεύουσα μόνο για δουλειές. Εχουν ένα υπέροχο σπίτι δίπλα στη θάλασσα όπου κυριαρχεί παντού το ξύλο. «Είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος που κάνω αυτή τη ζωή γιατί αρχίζω να μαθαίνω να ζω με πολύ λίγα και σημαντικά πράγματα. Δεν βλέπω την ώρα να πάω στο χωράφι, μου αρέσει πολύ» είχε τονίσει παλιότερα ο ίδιος. Ωστόσο, μετά τον πρόσφατο θάνατο του αδερφού του, ο τραγουδιστής σκέφτεται πολύ σοβαρά να φύγει από το νησί. «Η Λήμνος ήταν αυτός. Τώρα δεν είναι τίποτα το ίδιο. Σκέφτομαι να φύγω. Είναι δύσκολο για μένα να μείνω. Αστο, είναι δύσκολο».
Πηγή: ethnos.gr