“Περιπλανώμενοι… μακριά από την εστία – Σεμινάριο ταπισερί από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Μια σημαντική εκπαιδευτική και βιωματική δράση, που κατά καιρούς εμπλουτίζει τη λειτουργία των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, είναι η υλοποίηση ταχύρυθμων σεμιναρίων χειροτεχνίας. Σεμινάρια με λαογραφικό ή καλλιτεχνικό περιεχόμενο, που συμβάλλουν στη απόκτηση ερεθισμάτων για την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τις διδασκόμενες παραδοσιακές τέχνες με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο.

Με αυτό το πνεύμα, οργανώνεται σεμινάριο ταπισερί με τίτλο «Περιπλανώμενοι… μακριά από την εστία», στο διάστημα Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Μαΐου 2024, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο των εργαστηρίων (Δον Δαλεζίου-Ρ. Φεραίου). Το σεμινάριο απευθύνεται όχι μόνο στους μυημένους και όσους παρακολουθούν το αντίστοιχο εργαστήριο της υφαντικής με διδάσκουσα την κ. Κερασία Καρκαλά, αλλά και σε όσους συμμετέχουν στα υπόλοιπα εργαστήρια και εν γένει στους ευαισθητοποιημένους περί της τέχνης του αργαλειού και της χειροτεχνίας γενικότερα.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου με διδάσκουσα την εικαστικό-υφάντρια Ιωάννα Τερλίδου, έχει ως εξής:
• Μια σύντομη θεωρητική προσέγγιση της ταπισερί ως μορφή της υφαντικής, η ιστορία της οποίας ανάγεται στο μακρινό παρελθόν.
• «Η εξέλιξη της παραδοσιακής υφαντικής σε μια εικαστική δημιουργία την ταπισερί σε μεγάλα τελάρα.
Ο απώτερος στόχος του σεμιναρίου είναι η δημιουργία ενός αφηγηματικού ομαδικού έργου με αναφορά στις μεταναστευτικές ροές. Για την κάθε συμμετέχουσα η διδάσκουσα-εκπαιδεύτρια θα έχει σχεδιάσει ένα από τα σχέδια που θα αποτελεί μέρος ενός η περισσότερων έργων ταπισερί, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών.
Τα απολύτως απαραίτητα υλικά είναι: τελάρα 32Χ42 εκ., ψαλίδι, χοντρή βελόνα (όχι σακοράφα) και ακρυλικά νήματα.

Οι ώρες σεμιναρίου είναι: Παρασκευή πρωί 10.00-14.00 και απόγευμα 17.30-21.00. Σάββατο πρωί 10.30-14.30. Για όσους ενδιαφέρονται θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα στη Γραμματεία του Λ.Ε.Β για τις λεπτομέρειες συμμετοχής, λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων. Tηλέφωνα: 2421033938, 2421305753, και 6980706903 από τις 11.00 έως 14.30.

Σύντομο βιογραφικό της Ιωάννας Τερλίδου
Σπούδασε ταπισερί στην école nationale supérieure des beaux-arts de Paris, με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ. Σε συνεργασία με τον ΕΟΜΜΕΧ δίδαξε σε πολυήμερα σεμινάρια υφαντικής, καθώς και σε συνεργασία με το Θερινό Σχολείο. Στο ενεργητικό της έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις ταπισερί και ζωγραφικής στο Βόλο και στην Αθήνα, σε γκαλερί (Ε-Μι, γκαλερί 7) σε χώρο σύγχρονης τέχνης, (Fokianou 24/7) και σε μουσεία ( Αρχαιολογικό Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου, Μουσείο Αγγελικής Χατζημιχάλη, στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας) και πλήθος άλλων μουσειακών χώρων.