Τα εναέρια μέσα θα σηκώνονται με την έναρξη της πυρκαγιάς – Περιμένουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο

«Περιμένουμε μία πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο» τόνισε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ τόνισε πως «θέλω να προετοιμάσω τον κόσμο και την κοινωνία γιατί οι εθελοντές και τα Σώματα Ασφαλείας έχουμε την ανάγκη από την δική τους βοήθεια, είναι μία συλλογική εθνική προσπάθεια».

Όπως υπογράμμισε, «προκηρύξαμε 1,5 δισ. ευρώ έργα σε 9 μήνες», ενώ «φέτος έχουμε επενδύσει στην πρόληψη» και αναφέρθηκε για παράδειγμα στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια. Σε ό,τι αφορά στους εμπρηστές, τόνισε πως «κάποιοι λίγοι ρισκάρουν τις ζωές όλων μας», ενώ μίλησε για τις αυστηρές ποινές που αντιμετωπίζουν οι εξ’ αμελείας εμπρηστές εάν υπάρχει καταστροφή και κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές και κάλεσε τους εθελοντές και τους απλούς πολίτες να βοηθούν τις αρχές, καλώντας στο 199 ή στο 112, εάν δουν την έναρξη κάποιας πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο υπουργός τόνισε πως αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των πυροσβεστικών επιχειρήσεων και σημείωσε ότι «τα εναέρια μέσα θα σηκώνονται με την έναρξη της πυρκαγιάς» και εάν αυτή δεν είναι μεγάλη, τότε θα ακυρώνονται και τα εναέρια θα κάνουν περιπολίες.

«Έχουμε εκπαιδευτεί μαζί με τους δασάρχες και τους επιστήμονες, τους αυτοδιοικητικούς, την αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας, για 1,5 μήνα στα γραφεία, όλοι», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «η μάχη θα είναι πολύ δύσκολη και θα την δώσουμε μέρα με τη μέρα».

Μίλησε και για τις «πολύ σκληρές κλιματολογικές συνθήκες» που επικρατούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «φθινόπωρο είχαμε τον Δεκέμβρη», ενώ υπογράμμισε ότι ο κ. Χρήστος Ζερεφός μιλάει για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Θα προσπαθήσουμε να λειάνουμε τις επιπτώσεις αυτού που έρχεται, συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας και υπογράμμισε ότι οι πιο πολλές ενάρξεις πυρκαγιών, είναι ανθρωπογενείς.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο πρόγραμμα «Αιγίς», τόνισε ότι «τέτοια προμήθεια στην πολιτική προστασία δεν έχει γίνει ποτέ» και υπογράμμισε ότι περιλαμβάνει τα μέσα που χρειαζόμαστε για τις επόμενες δεκαετίες. «Είναι μία παρακαταθήκη για τη χώρα», συμπλήρωσε ο υπουργός.