Η Μαρία Αγγελικούση είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ελλάδα

Η λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Γη. Η πρωτιά στην Ελλάδα.

Το Forbes, όπως κάνει κάθε χρόνο, δημοσιεύει τη σχετική λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Γης, με τη Μαρία Αγγελικούση να «κατακτά» την πρώτη θέση στην Ελλάδα με περιουσία 5,986 δισ. ευρώ.

Η Μαρία Αγγελικούση, σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει αναρτηθεί στο Forbes, είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδιοκτήτρια του ομίλου Αγγελικούση, μιας ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα την Αθήνα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1947 από τον παππού της, Αντώνη, και η Μαρία Αγγελικούση ανέλαβε τα ηνία του ομίλου μετά το θάνατο του πατέρα της, Ιωάννη, τον Απρίλιο του 2021.

Ο Όμιλος Αγγελικούση διαθέτει 142 πλοία, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενόπλοιων πετρελαίου, πλοίων μεταφοράς υγρού φυσικού αερίου και πλοίων ξηρού φορτίου.

Η κα Αγγελικούση απέκτησε πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και εργάστηκε ως ειδικευόμενος γιατρός στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας για δύο χρόνια.

Εντάχθηκε για πρώτη φορά στην οικογενειακή επιχείρηση το 2008, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο για να εργαστεί ως αντιπρόεδρος του ομίλου, ενώ ανέρχεται 432η στην ομώνυμη λίστα του Forbes.

Τι γίνεται σε Κύπρο, Γαλλία, ΗΠΑ
Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες χώρες, η Γαλλία έχει πλέον τον πλουσιότερο πολίτη της σχετικής λίστας, ο οποίος διατήρησε και φέτος την πρώτη θέση με την περιουσία του να εκτιμάται στα 233 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, τη συνολική πρωτιά ως προς τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων σε μία χώρα, την έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 813 και τον πλουσιότερο να είναι ο Έλον Μασκ με εκτιμώμενη αξία τα 195 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά την Κύπρο, ο πλουσιότερος πολίτης είναι ο Vinod Adani με περιουσία 24,3 δισ. δολάρια και είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του Gautam Adani, ο οποίος ήταν κάποτε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο όμιλος Adani, ο οποίος ξεκίνησε με εμπορεύματα, έχει πλέον συμφέροντα σε λιμάνια, αεροδρόμια, παραγωγή και μεταφορά ενέργειας, πράσινη ενέργεια, μεταξύ άλλων.

Ο Vinod Adani, ο οποίος ζει στο εξωτερικό, έχει μερίδια σε διάφορες εταιρείες του ομίλου που κατέχονται μέσω πολλαπλών επενδυτικών εταιρειών στο εξωτερικό που του ανήκουν.

Ο όμιλος Adani έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στην Ινδία το 2022, μετά την εξαγορά των ινδικών περιουσιακών στοιχείων της ελβετικής εταιρείας Holcim έναντι 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω των επενδυτικών εταιρειών του Vinod.

Τον Ιανουάριο του 2023, η αμερικανική εταιρεία Hindenburg Research κατηγόρησε τον όμιλο για οικονομική απάτη και χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς, γεγονός που προκάλεσε πτώση των μετοχών του. Ο όμιλος Adani αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραξία.

reader.gr