Φυσιολατρικός Όμιλος Βόλου «Παν»: 85 χρόνια εξορμήσεων στη φύση 

Ογδόντα πέντε χρόνια δημιουργικής και ανοδικής πορείας διέγραψε ο Φυσιολατρικός Όμιλος Βόλου ο «Παν». Με πίστη, αφοσίωση και εθελοντική προσφορά, δεκάδες Βολιώτες εργάσθηκαν και εργάζονται για την ανάπτυξη και την εδραίωση της φυσιολατρίας, το βασικό μήνυμα της οποίας αφορά στο τρίπτυχο: «Γνωρίζω τον τόπο μου, τον αγαπώ και τον προστατεύω».

Με τις χιλιάδες εκδρομές του ο “Παν” συνετέλεσε ώστε πολλοί Βολιώτες να έρθουν σε επαφή με τη γοητευτική φύση της περιοχής και την αστείρευτη πολιτιστική της κληρονομιά. Με την ανέγερση του καταφυγίου στα Χάνια Πηλίου και τη φιλοξενία χιλιάδων πεζοπόρων και φυσιολατρών από όλη την Ελλάδα, με πάμπολλες εκδηλώσεις, πραγμάτωσε με επιτυχία την  αποστολή του και γνώρισε τις ομορφιές του Πηλίου και της Μαγνησίας σε πάρα πολλούς συμπολίτες αλλά και ξένους.

Βασικό κριτήριο για τη διοργάνωση μιας εξόρμησης από τους εκάστοτε υπεύθυνους συνοδούς αποτέλεσε και αποτελεί η ποιότητα και η ψυχαγωγία, με την πραγματική έννοια του όρου (αγωγή της ψυχής) και η γνωριμία της περιοχής στην κάθε γωνιά της.

“Τα μέλη του «Πανός» είναι ταξιδιώτες της ίδιας τους της ζωής και όχι απλά καταναλωτικοί τουρίστες”, επισημαίνουν τα στελέχη του Ομίλου και προσθέτουν ότι “δεκάδες κάτοικοι της πόλης έμαθαν μέσα από τον “Πάνα” να αγκαλιάζουν τη φύση. Έμαθαν να αφήνονται στο χάδι του αέρα, στην απαλότητα της βροχής, τη μυρωδιά του χώματος. Έμαθαν να δέχονται δώρα που η πόλη τούς στέρησε, αλλά η ζωοδότρα φύση παρέχει αφειδώς και χωρίς το παραμικρό αντίτιμο. Έμαθαν να αγαπάνε την Ελλάδα, έμαθαν να αγαπούν και την τυχόν περιπέτεια που θα προκύψει, γνωρίζουν και ανακαλύπτουν απίστευτες κρυμμένες ομορφιές της πατρίδας μας. Επιστρέφουν πάντα κουρασμένοι σωματικά στις εστίες και στην καθημερινότητά τους αλλά με την ψυχή τους ξεκούραστη και με τα μάτια τους γεμάτα εικόνες που κανένας ζωγράφος δεν μπορεί να αποτυπώσει, όπως η φύση”.

Επισημαίνεται το γεγονός ότι ένα επαρχιακό φυσιολατρικό σωματείο, όχι μόνο κατόρθωσε να επιβιώσει για 85 ολόκληρα χρόνια αλλά και να διανύσει μια πλούσια και καρποφόρα
σταδιοδρομία σε ένα ταραγμένο περιβάλλον. Παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες τα μέλη του Ομίλου κατόρθωσαν να στεγάσουν το σύλλογο σε ιδιόκτητα γραφεία, να συντηρούν και να ανανεώνουν το ιδιόκτητο καταφύγιο στα Χάνια Πηλίου, να οργανώνουν εξορμήσεις με οδηγό πάντα το ζήλο και τον ενθουσιασμό τους για δόσιμο και την μετάδοση της αγάπης για τη φύση.

Ο μεγάλος έπαινος ανήκει στους ιδρυτές και τους πρωτοπόρους του Ομίλου, που με  εθελοντισμό και αυταπάρνηση και χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια από το κράτος κατόρθωσαν να παραδώσουν στην επόμενη γενιά έναν εύρωστο και ανεξάρτητο Όμιλο.

“Εμείς, που παραλάβαμε την σκυτάλη πριν από δεκαπέντε χρόνια, τους τιμούμε και τους μνημονεύουμε πάντα και αισθανόμαστε περήφανοι που συνεχίζουμε το έργο τους αλλά και το εμπλουτίζουμε με καινούριες, δημιουργικές δράσεις”, τονίζει η σημερινή διοίκηση του Ομίλου.

Στις καινούριες δραστηριότητες ανήκουν:
• η ολιγομελής, δυναμική, καθαρά ορειβατική ομάδα, που κατακτά όλο και πιο δύσκολες κορυφές και στόχους, σε δύσκολες αναβάσεις με χιόνια, ειδικό εξοπλισμό και ρίσκο
• οι ειδικές δραστηριότητες κανιονιγκ, ράφτιγκ, κανό, ποδηλασία, αναρρίχηση
• η διάνοιξη και συντήρηση των μονοπατιών
• οι πολιτιστικές εξορμήσεις που στόχο έχουν να γνωρίσουμε τα αξιοθέατα και τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους καταρχάς του τόπου μας και στη συνέχεια των γειτονικών μας νομών και όλης της Ελλάδας, η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών κ.λ.π.
• η διοργάνωση ομιλιών, παρουσίαση φωτογραφιών και εντυπώσεων από τις εξορμήσεις

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Φυσιολατρικού Ομίλου Βόλου “Ο ΠΑΝ” Γεωργία Χαραλαμπίδου:
“Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε το φωτεινό παράδειγμα του «Πανός» ως προς την ομαδικότητα ,τον εθελοντισμό, την κοινοκτημοσύνη, τη συνετή οικονομική διαχείριση, τη συντροφικότητα, την αλληλοβοήθεια και την αγάπη προς τον πλησίον, θα δείχνει το δρόμο στις επόμενες γενιές.
Ένα παράδειγμα που πρέπει οπωσδήποτε να βρει μιμητές για να μην ξεχαστεί και χαθεί η αληθινή έννοια της λέξης «άνθρωπος» ως κοινωνικού όντος. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση, ο εγκλεισμός του σύγχρονου ανθρώπου στις μεγαλουπόλεις, η μοναξιά του πλήθους, ο καταναλωτισμός και η αποξένωση οδηγούν το σύγχρονο άνθρωπο σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε στη συσπείρωση και στη δραστηριοποίηση σε ομαδικές δράσεις. Οι εξορμήσεις του Πανός- με το χαμηλό κόστος τους στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης-αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο, που μπορεί να οδηγήσει σε θετική και συναισθηματική φόρτιση.
Ας καταβάλλουμε λοιπόν όλοι-φίλοι, απλά μέλη και διοικητικό συμβούλιο-κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο Όμιλός μας να συνεχίσει απρόσκοπτα το δρόμο της προόδου και της ανόδου για να φθάσει αίσια και θριαμβευτικά στον αιώνα ζωής”!