Φίδι στο Πήλιο έκανε “βόλτα” στα χιόνια…

Τα φίδια πέφτουν σε χειμερία νάρκη, για να ξυπνήσουν την άνοιξη αλλά σήμερα την εμφάνισή του στον Αι Γιάννη έκανε μια δεντογαλιά που “βολτάριζε” στα χιόνια. Τυλίχτηκε στο πόδι ενός κατοίκου της περιοχής, του Βασίλη Βούλγαρη, που “ανέβασε” την φωτογραφία εκφράζοντας την απορία του για την εμφάνισή του σε θερμοκρασίες εξαιρετικά χαμηλές, διευκρινίζοντας πως δεν το σκότωσε.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα φίδια δεν γνωρίζουν από εποχές και ημερομηνίες και δραστηριοποιούνται ανάλογα με τις θερμοκρασίες. Και οι θερμοκρασίες στις οποίες δραστηριοποιούνται είναι πολύ πιο χαμηλές από αυτές που νομίζουν οι περισσότεροι. Έτσι, τις ζεστές ημέρες του χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες από 8°C πολλά είδη ερπετών δραστηριοποιούνται και βγαίνουν από τις κρυψώνες τους. Το περίεργο με το σημερινό περιστατικό είναι ότι το φίδι έκανε την βόλτα του στα χιόνια.

Για να πέσουν σε χειμερία νάρκη εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή που βρίσκονται. Υπάρχουν όμως και διαφορετικοί περίοδοι που ένα είδος φιδιού από ένα άλλο θα πέσει σε χειμερία νάρκη.
Μερικά φίδια προτιμούν πιο χαμηλές θερμοκρασίες ενώ άλλα πιο υψηλές.

Οι οχιές παραμένουν σε χειμερία νάρκη συνήθως από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τον Φεβρουάριο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε οχιά μέσα στον Δεκέμβριο, αφού για να πέσουν τα φίδια σε χειμερία νάρκη εξαρτάται από το κλίμα και την θερμοκρασία που επικρατεί εκείνη την περίοδο.

Ενώ ο Λαφίτης παραμένει σε χειμερία νάρκη συνήθως από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο.