Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Σε εξέλιξη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο
Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τη Νάνσυ Πελόζι ενώ μετά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.

«Οι σχέσεις μας (σ.σ. Ελλάδας και ΗΠΑ) είναι στο καλύτερό τους σημείο. Είναι τιμή μου να μιλήσω στον οίκο της Δημοκρατίας του αμερικανικού λαού» τόνισε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Πελόζι.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του καταχειροκροτούμενος σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον αιρετό ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη Δημοκρατία από το να βρεθεί και να μιλήσει στους αιρετούς εκπροσώπους της χώρας εκείνης που δημιούργησαν το Σύνταγμα και το Πολίτευμα τους πάνω στις ίδιες αρχές της Δημοκρατίας».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προνόμιο όπως χαρακτήρισε να μιλά στο Κογκρέσο το οποίο βρίσκεται υπό γυναικεία προεδρεία εξαίροντας τις Νάνσυ Πελόζι και Κάμαλα Χάρις, υπεραμυνόμενος ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα.

«Δεν έρχομαι για να αναζητήσω εκτίμηση. Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω ένα θαύμα. Που ενώνει τους Έλληνες μαζί με τους Αμερικανούς. Τη Δημοκρατία. Καμία κοινωνία πριν από εκείνη των Ελλήνων δεν τολμούσε να πιστέψει ότι η τάξη και η Δημοκρατία ήταν συμβατές».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική επανάσταση και τα ιδεώδη του αγώνα κατά της τυραννίας, με στόχο να ζήσει ο ελληνικός λαός ελεύθερος. «Στην Ελλάδα ποτέ δεν σταματήσαμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε τα ιδεώδη αυτά. Αν αντικαταστήσετε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία, θα δείτε εντυπωσιακές ομοιότητες».

«Όπως συμβαίνει σήμερα με τη Μαριούπολη, τότε ήταν το Μεσολόγγι. Κάθε φορά που ακούμε το όνομα αυτής της πόλης με ελληνική ρίζα, τη Μαριούπολη, εμείς θυμόμαστε το Μεσολόγγι» πρόσθεσε.

Τα 200 έτη από την ελληνική επανάσταση, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι υπενθύμιση των αξιών που μας ενώνουν και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Η Ουκρανία
Αναφερθείς στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τρομοκρατημένος για όσα διαδραματίζονται. «Κοιτάμε προς την Ουκρανία. Για ακόμη μια φορά πρόκειται για ένα λαό που καλείται να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στην ελευθερία».

Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε ένα αγώνα που θυμίζει τόσο έντονα τον δικό μας. «Είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας του Πούτιν» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως κανείς δεν έχει κάτι εναντίον του ρωσικού λαού.

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία
«Ο πόλεμος του Πούτιν δεν θα επιτύχει, δεν πρέπει να επιτύχει για να σταλεί το μήνυμα ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών» πρόσθεσε, αναφερόμενος -χωρίς να κατονομάζει- στην Τουρκία.

«Δεν θα δεχτούμε καμιά πράξη επιθετικότητας που θα παραβιάζει την κυριαρχία και τα δικαιώματά μας. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις που πρέπει να σταματήσουν άμεσα».