Μηνύσεις για παράνομη λειτουργία ιχθυοτροφείου στον Παγασητικό και οικολογική καταστροφή 

Περιπέτεια δίχως τέλος για τα μέλη μιας οικογενειακής επιχείρησης στη Μαγνησία, που είδαν την κινητή τους περιουσία να εκποιείται, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, από αναγκαστικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πολυεθνικής, η οποία αρνήθηκε να εξοφληθεί το χρέος της που αφορούσε προμήθειες ιχθυοτροφών.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγγελίες που έχουν κατατεθεί και στην Εισαγγελία του Βόλου, χωρίς έλεγχο διακινούνται στο εμπόριο ψάρια ιχθυοτροφείου από περιοχή στον Παγασητικό και οι αναφορές έχουν κατατεθεί σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες από τους πρώην πλέον ιδιοκτήτες του ιχθυοτροφείου. Ο ιδιοκτήτης ως υπεύθυνος της επιχείρησης έβαλε χθες μπροστά στην είσοδο του ιχθυοτροφείου φορτηγό για να εμποδίσει την παράνομη χρήση των εγκαταστάσεων, καθώς ο χώρος του ανήκει, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι εγκαταστάσεις έχουν καταληφθεί από εταιρεία διάθεσης ιχθυοτροφών, μετά από άρνηση της πολυεθνικής να εξοφληθεί το χρέος από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ιχθυοτροφείου. Ο ιδιοκτήτης που έχει κινηθεί δικαστικά με κατάθεση ανακοπών για αυθαίρετη κατάληψη και παράνομη λειτουργία εγκαταστάσεων-καθώς είναι ο μόνος που διαθέτει τη νόμιμη άδεια λειτουργίας και  δεν αποτελεί μέρος της κατάσχεσης-  έχει προχωρήσει και σε επαναλαμβανόμενες καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για ενδελεχή έλεγχο των υποδομών μέσω των οποίων διακινούνται τα ψάρια, ώστε να ληφθούν μέτρα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Το παράδοξο είναι πως δεν λαμβάνει απαντήσεις. Όπως καταγγέλλει, η πολυεθνική έχει εγκατασταθεί παράνομα στο ιχθυοτροφείο από τον Μάιο του 2019, για το οποίο ο ιδιοκτήτης έχει αδειοδοτηθεί και μισθώνει από το δημόσιο καταβάλλοντας τα ετήσια μισθώματα που ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ μέχρι και σήμερα.

Η εταιρεία από τη Μαγνησία που είχε ως αντικείμενο την παραγωγή, εμπορία, εκτροφή και εκμετάλλευση πάσης φύσεως ιχθύων, είχε και την εκμετάλλευση 20 στρεμμάτων θαλάσσιας έκτασης στις Νηές. Επίσης είναι αυτή που κατέχει την άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Από τον Μαϊο του 2019 εγκαταστάθηκε στο ιχθυοτροφείο πολυεθνική που έχει παράρτημα στον Βόλο, με την διαφορά ότι ο χώρος είναι μισθωμένος από το δημόσιο στον ιδιοκτήτη, που είχε την εκμετάλλευση. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την καταγγελία, η πολυεθνική στερείται παντελώς όλων των αδειών που απαιτούνται για την εκμετάλλευση ενός ιχθυοτροφείου, ιδίως Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων(ΑΕΠΟ), Άδεια Λειτουργίας, άδεια από το Δασαρχείο και το Λιμεναρχείο, Αδεια Υδάτων, κωδικό κτηνιατρικής κλπ, όπως καταγγέλλει ο ιδιοκτήτης και είναι απορίας άξιο πως επιτρέπεται η διακίνηση ψαριών. Ο ιδιοκτήτης έχει ζητήσει να γίνει έλεγχος σε όλες τις διαδικασίες λειτουργίας του κατειλημμένου  ιχθυοτροφείου, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ παρά το γεγονός ότι εισάγεται σε αυτό γόνος και φαρμακευτικό υλικό. Εφόσον κατέχει την άδεια κινήθηκε υπηρεσιακά απαιτώντας έλεγχο φοβούμενος ότι θα βρεθεί υπόλογος εάν υπήρχε παράβαση που να αφορά τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας αλλα και την υποβάθμιση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντα χώρου.

Η τεράστια εμπλοκή για την εταιρεία από τον Βόλο ξεκίνησε όταν η πολυεθνική παρουσίασε ιδιωτικό συμφωνητικό συστάσεως ενεχύρου, από μέλος της οικογένειας, το οποίο προσβλήθηκε ως άκυρο, στα δικαστήρια. Το ενέχυρο υπογράφηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με την πολυεθνική που ήταν προμηθεύτρια εταιρεία του ιχθυοτροφείου και στη  συνέχεια η ίδια η πολυεθνική προχώρησε σε αναγκαστική κατάσχεση της υποδομής, παρόλο που στην άδεια λειτουργίας οποιασδήποτε ιχθυοκαλλιέργειας είναι απαράβατος όρος ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε σύμβασης ένομμης σχέσης με τρίτους. Οταν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ενημερώθηκαν για το ενέχυρο θέλησαν να εξοφλήσουν το χρέος άμεσα , το οποίο με τους τόκους είχε ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ. Η πολυεθνική δεν το δέχτηκε και προχώρησε σε κατάσχεση. Ο ιχθυοπληθυσμός και ο εξοπλισμός της εταιρείας κατακυρώθηκαν στην πολυεθνική , αλλά όχι οι εγκαταστάσεις, με τους ιδιοκτήτες να καταγγέλλουν πως η κατάληψη των χώρων είναι παράνομη . Ακολούθησαν και νέες κατασχέσεις για να αποκτηθεί εξοπλισμός όπως σκάφη, αλλά κατατέθηκαν ανακοπές. Η μεγάλη εμπλοκή για την πολυεθνική προέκυψε, σύμφωνα πάντα με τον Βολιώτη επιχειρηματία,   όταν διαπίστωσε πως η εταιρεία των τοπικών ιδιοκτητών είχε επιδοτηθεί από το πρόγραμμα Αλιείας και δεν μπορούσε να προχωρήσει σε καμία αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος με κατασχέσεις ή πλειστηριασμούς που αφορούσαν τον κινητό εξοπλισμό μέχρι την παρέλευση πέντε ετών, οπότε θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Οι κατασχέσεις προχώρησαν χωρίς να ενημερωθεί το Υπουργείο και η Διαχειριστική Αρχή και έτσι στα χέρια της πολυεθνικής περασαν επενδύσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που δεν είχαν αποσβεστεί, κατά παράβαση του Νόμου. Οι ιδιοκτήτες του ιχθυοτροφείου έχουν προσβάλλει όλες τις αποφάσεις , αλλά η πολυεθνική παραμένει στις εγκαταστάσεις, διακινώντας, όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης, “ ευαίσθητα προϊόντα στην αγορά, χωρίς οι συναρμόδιες υπηρεσίες να δίνουν απαντήσεις, την ωρα που κινδυνεύει η θαλάσσια και η δασική περιοχή από υποβάθμιση λόγω παράνομης λειτουργίας του ιχθυοτροφείου από μη αδειοδοτημένο φορέα”.