Το 4ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας στην Alexandria της Ρουμανίας με το Erasmus+

Το 4ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας Βόλου με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Αποστολία Μπέκα και την Συντονίστρια Εκπαίδευσης Άρτεμις Παπαδημητρίου συμμετείχε στην 1η κινητικότητα για το Erasmus+ KA210 project “Little Einsteins” στην Alexandria της Ρουμανίας. Στη δράση συμμετείχαν νηπιαγωγεία από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Βόρεια Μακεδονία με θέμα “Το παιδί και η φύση”.

Η κινητικότητα ξεκίνησε με διεθνές συνέδριο για το έργο και τις παρουσιάσεις των χωρών και των σχολείων, στο χώρο του δημαρχείου με επίσημους καλεσμένους τον δήμαρχο και τον διευθυντή εκπαίδευσης, αλλά και πολλούς εκπαιδευτικούς. Παρουσιάστηκαν δράσεις των παιδιών και ακολούθησε παρέλασή τους με οικολογικά κοστούμια “ECO Costumes Parade”. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση των συμμετεχόντων στους χώρους του σχολείου της Ρουμανίας, προσφέρθηκαν δώρα με τοπικό χαρακτήρα και ακολούθησε γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφθηκαν οργάνωση στην Comana όπου παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε εργαστήριο κεραμικής και άλλων δραστηριοτήτων. Έπειτα, επισκέφθηκαν το Μουσείο λαϊκής τέχνης, το Κοινοβούλιο και το ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Ρουμανία, συμμετείχαν σε πολλές συζητήσεις για τις πλατφόρμες του Etwinning & School Education Gateway, όπως επίσης σε εργαστήριο με θέμα “Health Mind in a Healthy Body” (Υγιές μυαλό σε υγιές σώμα), όπου τα παιδιά συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες στο πάρκο της πόλης και ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη της Αλεξάνδρειας σε πάρκα, μνημεία και χριστιανικές εκκλησίες.
Ακολούθησε εκδρομή των συνεργατών στο Bran όπου η αποστολή ξεναγήθηκε στο Bran Castle, γνώρισε τον μύθο για τον Κόμη Δράκουλα και γεύτηκε τοπικά εδέσματα.

Την τελευταία ημέρα πραγματοποιήθηκε εργαστήριο “Little Gardener” όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές φύτεψαν λουλούδια στον κήπο τους και στο εργαστήριο “Little Einsteins” όπου τα παιδιά συμμετείχαν σε εργαστήριο με διάφορα πειράματα φυσικών επιστημών. Στη συνέχεια συζήτησαν για το έργο, τις επόμενες κινητικότητες και τις υποχρεώσεις τους και η διευθύντρια του σχολείου Andra Negrila που τους φιλοξενούσε, έδωσε τις βεβαιώσεις συμμετοχής τους. Το βράδυ επισκέφθηκαν τη γιορτή της πόλης στη μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου, από όπου έχει πάρει και η πόλη το όνομά της, στο πάρκο όπου είχαν παζάρι και συναυλία με τραγουδιστές και χορευτικά και μετά έγινε το αποχαιρετιστήριο δείπνο με παραδοσιακούς χορούς όλων των χωρών.