“Ανθ´ημών Γουλιμής”… και η πίκρα του Ευθύμη Τσάμη

Ανθ´ημών Γουλιμής… με αυτό το σχόλιο συνόδευσε την επίσημη δήλωσή του μετά τις εκλογές ο πρώην πλέον πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας  κ. Τσάμης, ο οποίος ωστόσο έσπευσε να το διαγράψει λίγα λεπτά αργότερα από τον προσωπικό του λογαριασμό, ίσως γιατί σκέφθηκε πως είναι μάταιο να ρίχνει κανείς νερό στον μύλο της εσωστρέφειας.

Ποιος είναι όμως ο Γουλιμής που επικαλέστηκε ο κ. Τσάμης; Είναι το πρόσωπο στο οποίο αναφέρθηκε  ο Χαρίλαος Τρικούπης όταν ηττήθηκε κατά κράτος στις εκλογές, αναγκαζόμενος να αποχωρήσει οριστικά από την πολιτική.  Η φράση «ανθ’ ημών Γουλιμής», που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα όταν θέλουμε σκωπτικά ή με πίκρα να αναφερθούμε σε κάποιον , ειπώθηκε από τον Χαρίλαο Τρικούπη στις εκλογές του 1895. Τότε το αποτέλεσμα έδωσε τη νίκη στον αντίπαλό του Θεόδωρο Δηλιγιάννη, ενώ ο Τρικούπης δεν εκλέχθηκε ούτε καν βουλευτής, καθώς τη θέση του -με διαφορά μόλις τεσσάρων ψήφων- πήρε ο Μιλτιάδης Γουλιμής!.

Για την ακρίβεια, η πλήρης φράση που εκστόμισε ο μεγάλος πολιτικός μετά την εκλογική ήττα του ήταν: «Ανθ’ ημών, λοιπόν, βουλευτής ο κύριος Γουλιμής. Καληνύχτα σας». Επί της ουσίας, ο Τρικούπης τότε αυτοεξορίστηκε στην Ευρώπη. Ο κ. Τσάμης έχασε για 13 ψήφους και δεν ηττήθηκε κατά κράτος , αλλά δεν  έκρυψε  την πίκρα του, ούτε στον δημόσιο λόγο του. Όσο για το εάν θα αποφασίσει να … “αυτοεξοριστεί”; Δεν το νομίζουμε .