Ηπιότερη θα είναι τελικά η ύφεση στην Ευρώπη

Η χαμηλή ανεργία στην Ευρωζώνη, μαζί με τη μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία και τη Γαλλία, ενισχύουν σενάρια που θέλουν την ύφεση στην Ευρώπη να είναι ηπιότερη απ’ ό,τι αναμενόταν προ μηνών. Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται από τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, με τον σχετικό δείκτη Sentix να αναρριχάται τον Ιανουάριο επί τρίτο διαδοχικό μήνα στο υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2022.

Φαίνεται πως η άμυνα της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ισχυρότερη, δημιουργώντας περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως έτσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει αυστηρή στάση ως προς τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, ο οποίος παρέμεινε υψηλός στο 9,2% τον Δεκέμβριο, παρά το ότι κινήθηκε στο χαμηλό τετράμηνου. Οι τιμές στην Ευρωζώνη αυξάνονται σε σχεδόν πενταπλάσιο ρυθμό από τον στόχο του 2%, με αποτέλεσμα οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, ING και άλλες τράπεζες να προεξοφλούν από τον Δεκέμβριο πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αυξήσεις της τάξεως των 50 μονάδων βάσης σε καθεμία από τις δύο πρώτες συνεδριάσεις του 2023.

Η Eurostat ανακοίνωσε αρχές της εβδομάδας πως η ανεργία στην Ευρωζώνη ήταν αμετάβλητη τον Νοέμβριο, στο 6,5% για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Αναλυτικά, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 2.000 άτομα, στα 10.849 εκατομμύρια. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 1995, δηλαδή όταν ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων από τη Eurostat. Μέσα στον Νοέμβριο, επίσης, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία ενισχύθηκε κατά 0,2% από τον Οκτώβριο, παρά το κλείσιμο αρκετών εργοστασίων, επειδή το κόστος ενέργειας έγινε απρόσιτο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη δραματική μείωση των ροών φυσικού αερίου από την Gazprom στην Ευρώπη. Αλλά και στη Γαλλία καταγράφηκε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2% τον Νοέμβριο, αντί του 0,8% που είχε προβλεφθεί ύστερα από πτώση 2,5% έναν μήνα πριν.

Όλη η προσοχή είναι πια στραμμένη στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το γερμανικό ΑΕΠ αυτήν την Παρασκευή, με τις προβλέψεις να θέλουν μικρότερη συρρίκνωση της οικονομίας το δ’ τρίμηνο του 2022. Θετικό ρόλο στις επιδόσεις της Ευρωζώνης διαδραματίζει το γεγονός πως τα αποθέματα φυσικού αερίου κινούνταν στο 83,2% της συνολικής χωρητικότητας έως και τις 7 Ιανουαρίου, αντί του 70%, που είναι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας. Στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη, τα αποθέματα κυμαίνονται στο 91% λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών, των εισαγωγών-ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), της αυξημένης ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την υποχώρηση της κατανάλωσης.

Οικονομικοί αναλυτές τηρούν στάση συγκρατημένης αισιοδοξίας. Πρώτα απ’ όλα, η χειμερινή περίοδος δεν έχει παρέλθει και οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν προς το χειρότερο, καθιστώντας απαραίτητη την αύξηση της κατανάλωσης. Ναι μεν η Ευρώπη έχει καταφέρει να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της, με την Gazprom να συνεισφέρει σήμερα περίπου στο 10% των εισαγωγών φυσικού αερίου έναντι του 40% που ίσχυε πριν ξεκινήσει τη χειραγώγηση των ροών λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Όμως, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επεκτείνουν τις υποδομές για να αυξήσουν τις εισαγωγές LNG. Παρ’ όλα αυτά, το 2023 αναμένεται να μην επιφυλάσσει τις μεγάλες ανατροπές του 2022, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η αβεβαιότητα δεν είναι τεταμένη.
Πηγή: www.powergame.gr