Ανθίζει και φέτος ο “Χειμωνανθός” στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου – Όλο το πρόγραμμα

Έβδομος «χειμώνας» για τον χειμωνανθό, στο fb «Χειμωνανθός – Κύκλος μουσικών δραστηριοτήτων Δημοτικού Ωδείου Βόλου» και στο ίνσταγκραμ @xeimwnanthos_volou, που θα ανθίσει και πάλι στο Βόλο, αυτή τη φορά μέσα στην άνοιξη προσφέροντας νέες μουσικές, αλλά και κάθε είδους καλλιτεχνικές προτάσεις. Ο Χειμωνανθός είναι ένας ετήσιος κύκλος εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου.

Το νέο πρόγραμμα του χειμωνανθού που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 Μαρτίου – 5 Απριλίου:

επίσημη έναρξη του χειμωνανθού VΙΙ θα πραγματοποιηθεί με προσκεκλημένους καλλιτέχνες του Τρίο «Opus Ι» σε μία συναυλία μουσικής δωματίου, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 και ώρα 20:15. Το Τρίο «Opus Ι» ιδρύθηκε το 2000 από τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση και το αποτελούν η  Δήμητρα Μαντζουράτου στο πιάνο, ο Δημήτρης Σέμσης στο βιολί και η Γεωργία Κύπρου στο τσέλο. Συμβολική τιμή εισόδου 5 ευρώ / Μειωμένο 3 ευρώ.

-Κατά την εκκίνηση του φεστιβάλ και μετά την πρώτη μεγάλη συναυλία, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 και την Κυριακή 19 Μαρτίου το σεμινάριο: «Πιάνο: Τεχνική ή Ερμηνεία; Μια βασική προσέγγιση από τον Ντίνο Μαστρογιάννη». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με υποχρεωτική όμως τη δήλωση της ενεργής συμμετοχής.

Στη δεύτερη μεγάλη συναυλία το Σάββατο 11 Μαρτίου και ώρα 20:15 με προσκεκλημένους καλλιτέχνες τους Σάκη Παπαδημητρίου και τη Γεωργία Συλλαίου θα γίνει η προβολή  της ταινίας “Nosferatu” με μουσική επιτόπου. Συμβολική τιμή εισόδου για τη συναυλία 5 ευρώ / Μειωμένο 3 ευρώ.

-Στην τρίτη μεγάλη συναυλία το Σάββατο 18 Μαρτίου και ώρα 20:15 ο κιθαρίστας και συνθέτης Θωμάς Νάτσης και ο σολίστ του βιολοντσέλου Γιάννης Τουλής σμίγουν καλλιτεχνικά μέσα από τους ήχους του Nuevo Flamenco. Ο αναγνωρισμένος κιθαρίστας και ιδρυτής του συγκροτήματος Caja Secreta, μοιράζεται τις συνθέσεις του με τον καθηγητή βιολοντσέλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συμβολική τιμή εισόδου 5 ευρώ / Μειωμένο 3 ευρώ.

-Στην τέταρτη μεγάλη συναυλία τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 20:15 η  Ντόρα Μπακοπούλου πλαισιωμένη από ένα τρίο εγχόρδων θα χαρίσει στο κοινό του Βόλου μία μοναδική συναυλία. Η μεγάλη κυρία του πιάνου με τις αναρίθμητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο και τις συμπράξεις με θρυλικούς καλλιτέχνες, θα παρουσιάσει μαζί με ένα εκλεκτό τρίο εγχόρδων ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην διαχρονική αξία της μελωδίας. Το Τρίο Εγχόρδων αποτελούν οι Νίκος Μάνδυλας (βιολί), Κρυσταλία Γαϊτάνου (βιόλα) και Χριστόφορος Μιρόσνικοφ (βιολοντσέλο). Συμβολική τιμή εισόδου 5 ευρώ / Μειωμένο 3 ευρώ.

-Στην πέμπτη μεγάλη συναυλία την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 20:15 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει τρεις σπουδαίους καλλιτέχνες, οι οποίοι ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Ο Στέλιος Κοτρώτσιος (κλαρινέτο και μπάσο κλαρινέτο), ο Νίκος Νικολαΐδης (βιολοντσέλο) και η Ιωάννα Σιοπούδη (πιάνο), ενώνουν τις μουσικές αισθήσεις και δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ένα απαιτητικό, αλλά και πολύ ελκυστικό πρόγραμμα. Συμβολική τιμή εισόδου 5 ευρώ / Μειωμένο 3 ευρώ.

Την Κυριακή 26 Μαρτίου και ώρα 11:00 στην αίθουσα 1 του ΔΩΒ Δημοτικού Ωδείου Βόλου, δίνεται η σκυτάλη στους σπουδαστές που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Ελληνικά Μουσικά Πανεπιστήμια. Εισηγητής του σεμιναρίου «Το ειδικό μάθημα της Αρμονίας για την εισαγωγή στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ειδική μεθοδολογία κι επίλυση»  είναι ο Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνθέτης και καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών του Δ.Ω.Β. Ανδρέας Μιμαίος. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με υποχρεωτική όμως δήλωση συμμετοχής. (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Το Σάββατο 1 Απριλίου στις 20:15 το «Πόντιουμ Νέων Καλλιτεχνών» θα φιλοξενήσει το Sofokleous Duet, που συναποτελείται από τον Κωστή Παλαιογιάννη στην κιθάρα και τον Απόστολο Λιβογιάννη στο στεριανό λαούτο. Οι νέοι καλλιτέχνες στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα εξερευνήσουν πτυχές της παραδοσιακής, της fusion jazz και της κλασικής μουσικής σε ένα ρεπερτόριο που ξεκίνα από ελληνικούς σκοπούς και εκτείνεται μέχρι τους Piazzola και Paco de Lucia, με βάση πάντα την ιδιοσυγκρασία και την ετερόκλητη φύση των οργάνων τους. Η είσοδος στη συναυλία και στο σεμινάριο θα είναι ελεύθερη με υποχρεωτική όμως τη δήλωση συμμετοχής στο σεμινάριο. (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

-Με την καθιερωμένη συναυλία των καθηγητών του ΔΩΒ θα πέσει και η αυλαία του χειμωνανθού VII την Τετάρτη 5 Απριλίου και ώρα 20:15. Συμμετέχουν (με αλφαβητικά σειρά) οι Θέμης Βαγενάς (βιολοντσέλο), Μαρία & Κατερίνα Ζουμπέκη (κιθάρα), Δημήτρης Θεοδωρακάκης (φαγκότο-σαξόφωνο), Στέλιος Κοτρώτσιος (κλαρινέτο), Ανίτα Λεφάκη (πιάνο), Απόστολος Μητράς (βιολί), Βαγγέλλης Μπακάλης, Άντζελα Μπατίστα (βιολί), Αργύρης Μπατσκίνης (κιθάρα), Νίκος Παναγιωτίδης (κιθάρα), Νεκταρία Παπαδημητρίου (πιάνο), Φανή Παρασκευά (πιάνο), Έρικα Πατρικίου (φωνή), Κυριακή Πολίτου (κιθάρα), Κίρα Σαπλαχίδου (φλάουτο), Κάτια Τζιουμάκη (πιάνο), Σύλβια Τσιμπανάκου (φωνή), Ελευθερία Φραγκουδάκη (φλάουτο), Ασημίνα Χατζηαγγελάκη (βιολί), Αθανασία Χατζή (κοντραμπάσο), Νίκος Χρονόπουλος (κρουστά). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.