Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για την αντιμετώπιση των πολυανθεκτικών μικροβίων

Νέα εποχή στην αντιμετώπιση των πολυανθεκτικών μικροβίων θα εισαγάγει υπουργική απόφαση που αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η οποία βασίζεται σε τεχνογνωσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ECDC, και του Αμερικανικού CDC. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν ο ΕΟΔΥ και ο ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία) στην μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και σε όλους τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας όπως είναι πολυϊατρεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, μονάδες ψυχικής Υγείας, μονάδες αποκατάστασης – αποθεραπείας, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης κλπ.

Οι πόροι για την δημιουργία εθνικής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων έχουν διασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και η νέα νομοθεσία θα στηρίζεται:

Στην υποχρεωτική καταγραφή των βασικών δεικτών για την παρακολούθηση των λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής στην Εθνική Βάση Επιτήρησης του ΕΟΔΥ με τη συνεργασία του ΟΔΙΠΥ,
Στην εμπλοκή πολλών επιπέδων Διοικήσεων και όχι μόνο των Επιτροπών Λοιμώξεων ή κάποιων Νοσηλευτών, καθώς επιστρατεύονται ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης όπως οι Υγειονομικές Περιφέρειες
Στην διασύνδεση εσωτερικά των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων για την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών, καθώς και στην ηλεκτρονική εποπτεία της τήρησης των πρωτοκόλλων και
Στην επίτευξη στόχων για τον έλεγχο των λοιμώξεων, κάτι που θα αποτελεί δείκτη αξιολόγησης τόσο των Διοικήσεων όσο και των επιμέρους τμημάτων. Μάλιστα θα υπάρξει για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα επιβράβευση μέσω παροχής κινήτρων για τους «πρωταθλητές».

Δημιουργία νέου εθνικού συστήματος καταγραφής

Είναι απαραίτητο να έχουμε ακριβή δεδομένα δηλώνει στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, επισημαίνοντας ότι στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χειρουργικές λοιμώξεις, η Ελλάδα δεν είχε καταθέσει κανένα στοιχείο. «Η δημιουργία ενός εθνικού συστήματος καταγραφής για όλες τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των βάσεων που μπορεί να έχουν πληροφορίες σχετικές με το αντικείμενο, που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι απαραίτητα, γιατί έτσι θα έχουμε μία πλήρη εικόνα γύρω από τις συγκεκριμένες λοιμώξεις, την αντοχή και τα αντιβιοτικά.

 

Επέκταση των μέτρων σε όλες τις δομές που παρέχουν ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι φεύγουμε από την ορολογία ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και πάμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, στις λοιμώξεις που σχετίζονται με παροχές υγείας. Δηλαδή, διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής των μέτρων ώστε να συμπεριλαμβάνεται κάθε δομή που παρέχει φροντίδα υγείας και στην οποία μπορεί να υπάρχει εξάπλωση των λοιμώξεων που σχετίζονται με ιατρική ή νοσηλευτική φροντίδα. Τέτοιοι χώροι είναι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα αιμοκάθαρσης, κέντρα αποκατάστασης, ψυχιατρικές δομές που φιλοξενούν ασθενείς, οι οποίοι είναι ευάλωτοι σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις».

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ήδη σε δέκα νοσοκομεία εφαρμόζεται πιλοτικά το Πανελλήνιο Πρόγραμμα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών λοιμώξεων και της Μικροβιακής αντοχής (Greek Infection Prevention Program, GRIPP-SNF) που πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος .Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και για όλες τις ενδονοσοκομειακές ή λοιμώξεις που σχετίζονται με παροχές υγείας. Και η καινοτομία όσον αφορά την αντιμετώπιση των ενδοσοκομειακών και λοιπών λοιμώξεων που σχετίζονται με ιατρική ή νοσηλευτική φροντίδα δεν σταματά εδώ.

Θα ενισχυθούν οι νοσηλευτές λοιμώξεων-Για πρώτη φορά θεσμοθετείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πενταετή επικαιροποίηση

Για πρώτη φορά σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής θα θεσμοθετηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πιστοποίηση που θα επικαιροποιείται ανά πεντατετία, για όλους τους νοσηλευτές λοιμώξεων. «Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ προβλέπεται ένας νοσηλευτής ανά 100 κλίνες, κάτι που αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Ωστόσο το σύστημα θα ενισχυθεί προκειμένου να υπάρξει νέα αναλογία Νοσηλευτών επιτήρησης λοιμώξεων με κλίνες νοσηλείας Γενικών Νοσοκομείων σε 1:100». Θα κάνουμε όλη τη δουλειά πιο εύκολη, λέει ο κ. Ζαούτης για να επισημάνει στη συνέχεια ότι και θα προσληφθεί περισσότερος κόσμος, αλλά και η τεχνολογία θα βοηθήσει να υπάρξουν ακριβή δεδομένα με τα οποία θα μπορούν να στηριχτούν οι δράσεις.

 

Αξιολόγηση από τον ΟΔΙΠΥ

Σημαντικός κρίνεται και ο ρόλος του ΟΔΙΠΥ, αφού όπως λέει ο κ. Ζαούτης θα κάνει την αξιολόγηση. «Εμείς μπορεί να βγάζουμε τις οδηγίες, να κάνουμε επιτήρηση και καταγραφή, αλλά δεν υπήρχε αξιολόγηση, που θα είναι πλέον στην αρμοδιότητα του ΟΔΙΠΥ».

Μπορούμε με βασικές και απλές πρακτικές να προλάβουμε και να μειώσουμε σημαντικά τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, που αποτελούν μία παγκόσμια πρόκληση για τη δημόσια υγεία, καθώς αυξάνουν την θνητότητα και τη θνησιμότητα, ενώ συγχρόνως επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας, τονίζει ο κ. Ζαούτης.

Αναφέρει ακόμη ότι «η χώρα μας έχει ένα συγκριτικά μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως με την στήριξη του Θάνου του Πλεύρη δημιουργούμε ένα νέο πλαίσιο κα βάζουμε τα θεμέλια για να γίνουν για πρώτη φορά σημαντικά βήματα αντιμετώπισης αυτού του κρίσιμου προβλήματος». Στο ερώτημα αν μία χειρουργική αίθουσα που έχει γεμίσει μικρόβια πρέπει να γκρεμιστεί προκειμένου να απολυμανθεί, όπως πολύς κόσμος πιστεύει, ο κύριος Ζαούτης απαντά: «Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ας ξεκινήσουν γιατροί και νοσηλευτές να πλένουν τα χέρια τους, που είναι πολύ βασικό. Αλλά και πέρα από αυτό να ακολουθούν κάποιες βασικές πρακτικές, όπως πχ το πώς αγγίζουν τον ασθενή, πώς πιάνουν τον καθετήρα του, πώς τον καθαρίζουν στο χειρουργείο κλπ.».

Πηγή: protothema.gr