Μουσική παράσταση – αφιέρωμα στους Θεσσαλούς δημιουργούς Κ. Βίρβο και Θ. Δερβενιώτη

Μετά από πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Τρικάλων που την ενστερνίστηκε το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρικάλων και την αγκάλιασαν το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων, ο Δήμος Βόλου, ο Δήμος Τρικκαίων και ο Δήμος Μετεώρων θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 3 Απρίλιου και ώρα 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας (Μελίνα Μερκούρη) η θεματική εκδήλωση – συναυλία αφιερωμένη στους Θεσσαλούς δημιουργούς Κώστα Βίρβο (στιχουργός) και Θεόδωρο Δερβενιώτη (συνθέτης).
Οι δύο Θεσσαλοί, φίλοι, συνδικαλιστές και συνδημιουργοί εκατοντάδων λαϊκών τραγουδιών που συνδέθηκαν με το λαϊκό τραγούδι και κατ’ επέκταση με το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας μας, έλκουν την καταγωγή τους ο μεν Κώστας Βίρβος από τα Τρίκαλα (πατρογονική καταγωγή Κρανιά Ασπροποτάμου), ο δε Θεόδωρος Δερβενιώτης και τη Μαγνησία (Ζαγορά Πηλίου).
Η θεματική εκδήλωση με βάση το λόγο, τη μουσική – χορωδία για τη ζωή και το έργο δυο σημαντικών Θεσσαλών δημιουργών, υλοποιεί στην πράξη τη φιλοσοφία του ανοικτού σχολείου στην κοινωνία, αλλά και την έναρξη της συνεργασίας ως καλή πρακτική μεταξύ δυο Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δύο Περιφερειακών Ενοτήτων (Τρικάλων και Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων), Δήμων αλλά κυρίως και δυο Μουσικών Σχολείων σε επίπεδο κοινής Περιφέρειας.
Αντίστοιχα στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων η μουσική παράσταση, αφήνοντας υποσχέσεις για μεταφορά της εκδήλωσης και στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση θα παραστούν η σύζυγος Καίτη Βίρβου και η κόρη του Μαρία Βίρβου η οποία και θα χαιρετήσει την εκδήλωση, καθώς και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης. Η μουσική παράσταση θα ηχογραφηθεί και θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε να κυκλοφορήσει αργότερα στο διαδίκτυο.
Επίσης οι μαθητές/τριες και των δυο μουσικών σχολείων της Μαγνησίας και των Τρικάλων είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τη ζωή και το έργο των δυο Θεσσαλών δημιουργών. Επιπρόσθετα οι μαθητές/τριες που θα συμμετέχουν από τα Τρίκαλα θα επισκεφτούν την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης τις εγκαταστάσεις του Μουσικού Σχολείου Βόλου.
Η εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν δύο ορχήστρες, δύο χορωδίες υμνούν στην ουσία το έργο δυο σημαντικών Θεσσαλών δημιουργών, υλοποιώντας στην πράξη τη φιλοσοφία του ανοικτού σχολείου στην κοινωνία, αλλά και την έναρξη της συνεργασίας ως καλή πρακτική μεταξύ δυο Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αυτοδιοικητικών φορέων, αλλά κυρίως δυο μουσικών σχολείων σε επίπεδο κοινής Περιφέρειας.
Για το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βόλου υπεύθυνος της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής είναι ο μουσικοσυνθέτης και καθηγητής του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου, κ. Ζαφείρης Κουκουσέλης και υπεύθυνη διδασκαλίας της χορωδίας η εκπαιδευτικός κα Σέβη Μάμαλη- Μαζέρα.
Για το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρικάλων υπεύθυνος της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής είναι ο μουσικοσυνθέτης και καθηγητής του Μουσικού Γυμνασίου- Λυκείου Τρικάλων, κ. Νικόλαος Κοφίνας και υπεύθυνες της διδασκαλίας της χορωδίας οι εκπαιδευτικοί κα Θεανώ Πέτκογλου και κα Στέλλα Αναστασοπούλου.