Αυτές είναι οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει – Τα μέτρα των πρώτων 50 ημερών

Για το σχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος, τα μέτρα των πρώτων 50 ημερών διακυβέρνησης και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συζητά σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε ημερίδα του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος όπου και θα παρουσιάσει τις προτάσεις και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την ασφάλεια των ΜΜΜ μετά και την τραγωδία στα Τέμπη.

Κατά τις πληροφορίες του ethnos.gr, κεντρικό στοιχείο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί το σχέδιο των πρώτων 50 ημερών μιας αυριανής προοδευτικής κυβέρνησης που αφορά την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας. Σημειωτέον πως σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του προγράμματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αποτελέσουν την πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης κυβέρνησης.

Στα μέτρα άμεσης προτεραιότητας για τις πρώτες 50 ημέρες περιλαμβάνονται κατά τις ίδιες πληροφορίες η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα καθώς και άμεση αύξηση κατά 10% των μισθών στο δημόσιο τομέα. Επίσης, προβλέπεται επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019, η αναστολη των πλειστηριασμών για κατοικίες αξίας έως και 300.000 ευρώ, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους ακόμη και με διαγραφή της βασικής οφειλής και επαναφοράς των 120 δόσεων, η αποσύνδεση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, η θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% για την παραγωγή ενέργειας, καθώς και η θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα. Συγχρόνως θα υπάρξει προστασία από τις αποκοπές ρεύματος για το σύνολο της κοινωνίας. Επιπλέον θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, θα καταργηθεί η καταβολή στο αγροτικό πετρέλαιο και θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα στον συντελεστή του 6% που είναι και ο πιο χαμηλός.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιλαμβάνεται αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ, θέσπιση αφορολόγητου για όλα τα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα από την εργασία τους και ένταξη στην ενιαία κλίμακα φορολόγησης για όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης. Επίσης, προβλέπεται δίκαιη φορολόγηση της διανομής των μερισμάτων με αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ από το 5% στο 10% και την προοδευτική του εξέλιξη έως και 15%. Όπως επίσης προβλέπεται και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Πηγή: ethnos.gr