ΣΥΡΙΖΑ: Οι δύο τάσεις για την εκλογή προέδρου και η πιθανή υποψηφιότητα Τσακαλώτου

Χωρίς να αποκλείεται συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος τη σημερινή ημέρα, όλα δείχνουν πως δύο διαφορετικές αντιλήψεις κυριαρχούν προσώρας τουλάχιστον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφορικά με το πώς θα διαμορφωθεί ο «οδικός χάρτης» για την ανασύνταξη του κόμματος.

Οι δύο τάσεις για την εκλογή προέδρου
Η πρώτη που φαίνεται πως είναι και η κρατούσα θέλει τη διαδικασία για την εκλογή του προέδρου από τα μέλη του κόμματος να γίνεται ακόμη και μέσα στον Ιούλιο ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου και αργότερα, δηλαδή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να πραγματοποιηθεί και συνέδριο του κόμματος για να καθορίσει τα ταυτοτικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η δεύτερη άποψη συγκλίνει στη διαπίστωση πως δεν χρειάζεται βιασύνη και ότι το Συνέδριο που χρειάζεται προετοιμασία θα πρέπει να προηγηθεί των όποιων διαδικασιών για την ανάδειξη Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Η συγκεκριμένη πρόταση ακούγεται πρωτίστως από τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης την ώρα που η πλειοψηφία φαίνεται πως θεωρεί ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη και η καλοκαιρινή περίοδος για να δρομολογηθούν διαδικασίες ακόμη και η εκλογή Προέδρου. Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να επικαιροποιήσει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του από χιλιάδες μέλη του κόμματος και έχοντας τη νέα «νομιμοποίηση» από τη βάση να προχωρήσει και σε καίριες αλλαγές-τομές στο κόμμα χωρίς να αμφισβητείται η ηγεσία του, ούτε οι σημαντικές αποφάσεις που καλείται να λάβει. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει δικαιοδοσία να προτείνει στελέχη ως υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις μεγάλες περιφέρειες αλλά και να έχει τη δυνατότητα να πάει με άλλον αέρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχοντας νωπή την στήριξη του κόμματός του. Όλα αυτά συζητώνται την ώρα που ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δημήτρης Βίτσας δήλωνε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παίξει και κάποιον άλλον ρόλο: «Ρόλος για παράδειγμα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος, εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή», είπε δηλώνοντας συγχρόνως την αντίθεσή του «να γίνει ένα συνέδριο αύριο μεθαύριο».

Σημειωτέον πως σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη θα μπορούσε ένα Διαρκές Συνέδριο να διεξαχθεί ακόμη και μέσα στον Ιούλιο ώστε αμέσως μετά να γίνει η εκλογή Προέδρου από τη βάση.

H πιθανή υποψηφιότητα Τσακαλώτου
Τις τελευταίες ώρες αναπτύχθηκε και έντονη φημολογία πως η «Ομπρέλα» επιθυμεί να προωθήσει την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την προεδρία του κόμματος, ωστόσο τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο Κόκκινο σχολίασε ότι δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος, χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος του κόμματος για να προσθέσει πως στα όργανα του κόμματος θα κατατεθούν όλες οι απόψεις και θα παρθούν οι αποφάσεις για τον νέο κύκλο που ανοίγει.

Ο Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να έχουν επανιδρυτικά χαρακτηριστικά «να είναι ρηξικέλευθες και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κόσμου».

Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να επανιδρυθεί ως το κόμμα της προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς με την επισήμανση πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές» και δεν μπορούμε να πάμε με εκκρεμότητες…
Πηγή: ethnos.gr