Τα τραγούδια του Μανώλη Ρασούλη στο Αρχοντικό Ζαφειρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός, σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ (Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης  και Πολιτισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας), διοργανώνουν ένα μουσικό ταξίδι στα χνάρια του σημαντικού Έλληνα στιχουργού και ερμηνευτή Μανώλη Ρασούλη, την Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023 στο Αρχοντικό Ζαφειρίου (Αγ. Ονούφριος) στις 8 το βράδυ.

Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και θα ερμηνεύσει τραγούδια του, η κόρη του Ναταλία Ρασούλη, ενώ θα συμμετέχει η ορχήστρα «Ρυθμός»  με τον Νίκο Χιώτογλου και ερμηνευτές τον Θάνο Ματζίλη, την Ελεάνα Βαρελά και τον Κων/νο Στεφανή. Για τον στιχουργό θα μιλήσει ο Βασίλης Ιορδανίδης, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

Ο Μανώλης Ρασούλης γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1945 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μιλούσε για την Κρήτη όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν, γιατί για εκείνον ήταν μέρος ιερό. Η Κρήτη ήταν για εκείνον η μεγάλη Μητέρα.

Tο 1965, βρέθηκε στην Αθήνα όπου ξεκίνησε να σπουδάζει σκηνοθεσία κινηματογράφου. Παράλληλα, άρχισε να εκφράζει τους προβληματισμούς και  τις ανησυχίες του γράφοντας ποιήματα και σενάρια και τραγουδώντας σε μπουάτ ερασιτεχνικά. Το ίδιο διάστημα ξεκίνησε να εργάζεται στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή». Συμμετείχε δε στους αγώνες του 1-1-4 και σε πορείες υπέρ της ειρήνης, ενώ ανέπτυσσε γνωριμίες με τους πρωτοπόρους του πνεύματος της εποχής και τις νέες ιδέες. Εκείνο το διάστημα συνάντησε τον Μάνο Λοΐζο, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο και άλλους. Η δράση και οι συναναστροφές του ενόχλησαν το καθεστώς και στις 21 Απριλίου του 1967 συνελήφθη, ωστόσο σύντομα αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία εναντίον του. Διέφυγε ο Λονδίνο και μετά την πτώση της Χούντας το 1974,  επέστρεψε στην Ελλάδα.  Εκείνη την περίοδο ερμήνευσε το τραγούδι του Μάνου Λοΐζου, «Ένα πουλί θαλασσινό» και λίγο αργότερα συναντήθηκε με τον μουσικό Νίκο Ξυδάκη. Η σχέση που ανέπτυξε και με τους δύο καλλιτέχνες τον οδήγησαν σε έναν καινούργιο δρόμο, αυτόν της μουσικής.

Έγινε γνωστός ως στιχουργός, τραγουδιστής, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Υπήρξε ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ανήσυχος και φωτεινός, που σε όλη του τη ζωή αναζητούσε, αγαπούσε και δημιουργούσε… Ανήκει στη γενιά τον τελευταίων μεγάλων ποιητών και στιχουργών που με την καινοτομία στον στίχο του είναι ο μόνος – μαζί με τον Ν. Καββαδία – που ο κόσμος πρώτα ξέρει τον στιχουργό και μετά τον συνθέτη. Στίχους του Μανώλη Ρασούλη έχουν μελοποιήσει, μεταξύ άλλων, οι Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Ξυδάκης, Σταμάτης Γονίδης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας και Χρήστος Νικολόπουλος.

Εμβληματικά τραγούδια του έχουν ερμηνευθεί από σημαντικούς καλλιτέχνες και πολλά από αυτά διαμόρφωσαν μουσικά την εποχή τους, ενώ τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς της γενιάς του, με επιτυχίες όπως “Αχ Ελλάδα”, “Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια”, ‘’Πότε Βούδας, πότε Κούδας”, ” Το κοτλέ παντελονάκι”, ” Τίποτα δεν πάει χαμένο” και πολλά άλλα. Έφυγε από τη ζωή στις 5.3.2001 στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης.

Στο αφιέρωμα «Αχ! Ελλάδα σ αγαπώ», θα ακουστούν πασίγνωστα, εμβληματικά τραγούδια του δημιουργού, ενώ θα έχουμε και την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα, μέσα από τις διηγήσεις της κόρης του Ναταλίας.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, κατόπιν κράτησης στα τηλ. 6978 873637 και  69444 78675   — Προαιρετικά βιβλία για την δανειστική βιβλιοθήκη του Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκός.