Πονοκέφαλος η τιμή του λαδιού – Το χειμώνα μπορεί να φτάσει στα 12-14 ευρώ το κιλό

Για παιχνίδια αισχροκέρδειας από την πλευρά των ελαιοπαραγωγών, των εμπόρων και των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης, σε ό,τι αφορά την τιμή του λαδιού, που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές και για ταυτόχρονη ανυπαρξία ελέγχων από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας κάνει λόγο στο ethnos.gr o πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης.

Όπως υποστηρίζει, το παραγόμενο λάδι στη ελληνική επικράτεια επαρκεί για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες και το επιχείρημα για ακαρπία σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες του ευρωπαϊκού νότου αποτελεί πρόσχημα, ώστε να ανεβούν σημαντικά οι τιμές. Το αποτέλεσμα, κατά τον κ. Τσεμπερλίδη, είναι ο τιμή του λαδιού να φτάνει σήμερα στην αγορά τα 9-9,5 ευρώ το κιλό και δεν αποκλείεται μέσα στο χειμώνα να φτάσει ακόμα και τα 12 ή 14 ευρώ το κιλό.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών αναφέρουν στο ethnos.gr ότι οι αιτίες της αύξησης στην τιμή του λαδιού είναι η απουσία ικανού αριθμού καρπών στα ελαιόδεντρα, η τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών, γεγονός που εκτοξεύει τα μεροκάματα και η άνοδος των τιμών της ενέργειας.

ΚΕΠΚΑ: Βρήκαν ευκαιρία και κερδοσκοπούν
Ως απαράδεκτη πράξη αισχροκέρδειας χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η λιανική τιμή του λαδιού έφτασε στα 9-9,5 ευρώ το κιλό ο κ. Τσεμπερλίδης. Όπως αναφέρει, αυτήν τη στιγμή τα ελαιοτριβεία δε έχουν πάρει ακόμα καρπούς από τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «πόλεμος» προπαγάνδας με θύματα τους καταναλωτές.

«Ουσιαστικά μας προετοιμάζουν για νέα, μεγαλύτερη άνοδο των τιμών. Μας λένε ότι Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, όπως και εμείς, δεν έχουν λάδι και άρα δε θα υπάρχει στην αγορά. Συνέπεια αυτού θα είναι οι καταναλωτές να το αγοράζουμε πανάκριβα. Όμως δε μας λένε ότι οι έμποροι και οι μεγάλες αλυσίδες έχουν αγοράσει λάδι με 4 και 5 ευρώ το κιλό. Από τη στιγμή που η τιμή του λαδιού ανεβαίνει πάνω από τα 6 ευρώ το κιλό, μιλάμε ξεκάθαρα για αισχροκέρδεια. Το ίδιο έκαναν και τον Οκτώβριο του 2021. Τότε ο πληθωρισμός έφτασε στο 3,4% και οι μεγάλες αλυσίδες ανέβασαν την τιμή του λαδιού κατά 25%», τονίζει ο κ. Τσεμπερλίδης.

Ο ίδιος κάνει λόγο και για παντελή έλλειψη ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να «καλπάζει» η αισχροκέρδεια.

«Δεν είναι δύσκολο να γίνουν οι έλεγχοι. Οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας μπορούν να δουν τα αποθέματα αλλά και τι έχει πουληθεί. Όμως, η Πολιτεία δεν κάνει ελέγχους, διότι τη βολεύει αυτή η κατάσταση. Επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από έμμεσους φόρους εισέπραξε το κράτος εξαιτίας της ακρίβειας από τον Έλληνα φορολογούμενο. Γιατί, λοιπόν, η Πολιτεία να κάνει ελέγχους; Το αποτέλεσμα είναι η αισχροκέρδεια να πηγαίνει… “σύννεφο”. Όποιος βρίσκει μία ευκαιρία, κερδοσκοπεί», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι, αν η κυβέρνηση ήθελε να χτυπήσει την αισχροκέρδεια, θα είχε συνεργαστεί με τις ενώσεις καταναλωτών, όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Καλεί, παράλληλα, τους καταναλωτές να οργανωθούν σε ενώσεις καταναλωτών και να αντιδράσουν μαζικά.

Ελαιοπαραγωγοί: Φέτος έχουμε ακαρπία
Στη φετινή ακαρπία και στο υψηλό κόστος παραγωγής αποδίδει την υψηλή τιμή του λαδιού ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου Χαλκιδικής, Παύλος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος σημειώνει ότι μέσα στο χειμώνα ο καταναλωτής θα αγοράζει το λάδι με τιμή σίγουρα πάνω από τα 10 ευρώ το κιλό.

«Η τιμή ανέβηκε λόγω της φετινής ακαρπίας. Από αυτήν έχουν επηρεαστεί όλες οι μεσογειακές χώρες. Τώρα θα βγάλουμε λάδι στα ελαιοτριβεία προς 8-9 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα αγοράζει λάδι μέσα στο χειμώνα με τιμή σίγουρα πάνω από τα 10 ευρώ το κιλό, διότι είναι πολύ μεγάλη η έλλειψη. Επίσης, η έλλειψη εργατικών χεριών ανέβασε τα μεροκάματα στα 60 ευρώ το εννιάωρο. Δυστυχώς, δεν έγιναν οι διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, για να έχουμε εργατικά χέρια, τη στιγμή που δυσκολεύονται να έρθουν και οι Αλβανοί. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος αύξησης της ενέργειας», τονίζει στο ethnos.gr o κ. Παπαδόπουλος.
Πηγή: ethnos.gr