Σάλος με την είδηση για χαράτσι στις διαγνωστικές εξετάσεις – Εξαδάκτυλος: “Δεν ήταν πρόταση του υπουργού”

Αναστάτωση προκάλεσε την Τετάρτη η «είδηση» για το σχέδιο του υπουργείου Υγείας να επιβάλλει ένα νέο χαράτσι στους ασθενείς για τις εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά κέντρα.

Η είδηση βασίστηκε σε ανακοίνωση του ΠΙΣ, η οποία ανέφερε ότι ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενημέρωσε τους γιατρούς ότι θα επιβληθούν νέες χρεώσεις στους ασφαλισμένους, 1 και 3 ευρώ ανά διαγνωστική εξέταση στα ιδιωτικά κέντρα με σκοπό να χρηματοδοτηθεί μέρος των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), το οποίο βαρύνει τα διαγνωστικά κέντρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΙΣ, η πρόταση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με 16μελή επιτροπή του ΠΙΣ με θέμα τη διαχείριση του clawback.

Οι αναφορές αυτές ήταν αρκετές για την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κα Δώρα Αυγέρη η οποία εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση με την οποία κατηγόρησε τον κο Γεωργιάδη ότι επιταχύνει τη διάλυση του ΕΣΥ, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει σε δήλωσή της. Παράλληλα χαρακτήρισε επικοινωνιακό τρικ τον κόφτη που ανακοίνωσε το υπουργείο για τα γενόσημα και πρόσθεσε ότι ο υπουργός του πεντάευρου και του τιμοκαταλόγου για τα απογευματινά χειρουργεία ετοιμάζεται να επιβάλει ακόμα ένα χαράτσι.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε διευκρινιστικές δηλώσεις του ανέφερε πως η επίμαχη πρόταση δεν προήλθε από το υπουργείο Υγείας αλλά ήταν των ίδιων των κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Είναι ένα αίτημα το οποίο το διαμόρφωσαν οι εργαστηριακοί γιατροί προς τον Υπουργό Υγείας και ο υπουργός είπε «καλά θα το δούμε» ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Πηγή: dailypharmanews.gr