Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το Σύνταγμα στο επίκεντρο ημερίδας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

Η Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων  και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου διοργάνωσαν σήμερα στην αίθουσα Επιστημονικών Εκδηλώσεων του ΤΕΕ Μαγνησίας (Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο “Αρχές Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου και όψεις της εφαρμογής αυτών στην ελληνική έννομη τάξη”. Μίλησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων, Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Οικονομικών Θεσμών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω και ΣτΕ Βασίλης Γ. Τζέμος, η Καθηγήτρια Δικαίου της Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ευγενία Αλεξανδροπούλου και η Δικηγόρος Ευθυμία Χαζαρίδη. Την ημερίδα συντόνισε  ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος. Μίλησαν επίσης o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής Λουκάς Ζαχείλας και ο Διευθυντής του πολύ επιτυχημένου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εφαρμοσμένη Οικονομική του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής και τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλης Ζουμπουλάκης.


Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δικηγόρος ειδικευμένος σε Γνωμοδοτήσεις και Δικόγραφα Δημοσίου Δικαίου, Ευρωπαϊκού Δικαίου και Οικονομικού Δικαίου Βασίλης Γ. Τζέμος, ανέπτυξε το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων υπό το φως του Συντάγματος και του Ενωσιακού Δικαίου επέμεινε στην ανάγκη ενίσχυσης του Δημοσίου Πανεπιστημίου τόσο γενικά όσο και ειδικότερα στην πολύπαθη Θεσσαλία, μεταξύ άλλων προτείνοντας την άμεση ίδρυση μιας 4ης Δημόσιας Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στον Βόλο.


Ο Βασίλης Γ. Τζέμος, εξήγησε ότι η προσέγγιση δικαιοπολιτικά και νομικά του θέματος της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ, σε σχέση με το Ελληνικό Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο, είναι εντελώς άλλης τάξης ζητήματα και δεν θα πρέπει να συγχέονται στη δημόσια συζήτηση. Νομικά το τοπίο είναι καθαρό: To Σύνταγμα απαγορεύει ρητά την ίδρυση, αλλά και την λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Στη χώρα υπήρξε  νομοθετική ρύθμιση, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, που επιτρέπει υπό όρους εννοείται την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, γεγονός που  είναι αντίθετο στο Σύνταγμα αλλά είναι σύμφωνο με το Ενωσιακό Δίκαιο.

Δεν αμφισβητείται όμως ότι το Σύνταγμα υπερέχει των Διακρατικών Συμφωνιών και του Διεθνούς Δικαίου εν γένει.