Αρχική Τεχνολογία - Επιστήμη Lucy Hawking, πώς ήταν να είσαι η κόρη του μεγαλύτερου αστροφυσικού όλων...

Lucy Hawking, πώς ήταν να είσαι η κόρη του μεγαλύτερου αστροφυσικού όλων των εποχών;

Στα 53 της χρόνια σήμερα, η Lucy Hawking δεν έζησε αυτό που λέμε «μια φυσιολογική παιδική ηλικία».

Ως κόρη του διασημότερου επιστήμονα της γενιάς του, η Χόκινγκ έζησε, όπως λέει, «μια περίπλοκη παιδική ζωή» παρόλο που ο πατέρας της ήταν «ένας άνθρωπος με χιούμορ μέχρι το τέλος», όπως παραδέχεται η ίδια.

«Ως παιδί δεν ήμουν σε θέση να εκτιμήσω το μεγαλείο του θάρρους και της ταλαιπωρίας που περνούσε καθημερινά ο πατέρας μου», λέει προσθέτοντας πως μόνο όταν μεγάλωσε εκλογίκευσε την κατάσταση αυτή.

«Μου άρεσε πολύ η ζωγραφική και να διοργανώνω αυτοσχέδιες παραστάσεις για την οικογένεια μου –κάτι που ο πατέρας μου έβρισκε εξαιρετικά διασκεδαστικό. Αργότερα, μεγαλώνοντας, πηγαίναμε μαζί στο θέατρο μαζί. Γενικά κάναμε τα πράγματα εκείνα που κάνουν όλες οι οικογένειες. Κάποια στιγμή πήγαμε στο Αστεροσκοπείο για να κοιτάξουμε τα αστέρια με το τηλεσκόπιο. Το 1984 με πήρε μαζί μου στη Μόσχα, όπου είχε προσκληθεί από κάποιους Ρώσους φυσικούς: και πιστέψτε με, δεν μπορούσαν όλοι, ως έφηβοι, να επισκεφθούν τη Σοβιετική Ένωση», προσθέτει η 53χρονη.

Όπως τονίζει, αυτό που θυμάται περισσότερο από την παιδική της ηλικία ήταν όταν στα 14 της χρόνια, το 1985, «σταμάτησα να ακούω την φωνή του πατέρα μου».

Είναι η εποχή που η αρρώστια του Χόκινγκ έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε πλέον είναι αναγκασμένος να μιλάει με μια συνθετική φωνή διαμέσου του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

«Ο μεγαλύτερος αδελφός μου, ο Ρόμπερτ, μπορούσε να τον καταλάβει ακόμη και χωρίς τον υπολογιστή, αλλά αυτό το εργαλείο έκανε τα λεγόμενα του πιο σαφή και ξεκάθαρα για όλους», επισημαίνει.

Πόσο δύσκολο ήταν λοιπόν για ένα μικρό κορίτσι όπως η Λούσι να ζει γνωρίζοντας πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσει τον πατέρα της, έτσι ξαφνικά;

«Ζούσαμε αναγκαστικά κάθε στιγμή. Στο παρόν. Δεν κάναμε μακροπρόθεσμα σχέδια», απαντάει.

Η Lucy Hawking για την παρακαταθήκη του πατέρα της

Είναι ξεκάθαρη στο ότι η πιο σημαντική κληρονομιά του πατέρα της δεν μπορεί να διαχωριστεί σε επιστημονική ή ανθρώπινη: «είναι αλληλένδετες. Για το βάθος των ερωτήσεων που έθεσε και τη δημιουργικότητα της σκέψης του, έκανε καινοτόμες ανακαλύψεις. Αλλά ήταν επίσης σημαντικό για τον ίδιο να τις κάνει γνωστές στο κοινό σε μια γλώσσα προσιτή στους απλούς ανθρώπους, ώστε να καταλάβουν τι σήμαιναν για τη ζωή τους».

Όπως αναφέρει η ίδια, ο Χόκινγκ ανησυχούσε πολύ για το χρονικό εκείνο σημείο όπου η ανθρωπότητα θα φτάσει να στηρίζεται σε «υπεράνθρωπους».

«Ως επιστήμονας, ως άτομο με αναπηρία αλλά και ως υποστηρικτής της επιστημονικής ιατρικής, ήταν χαρούμενος για όλες αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις. Αλλά έλεγε επίσης πως κανείς όφειλε να δει πέρα από τα οφέλη των νέων τεχνολογιών -να εξετάσουμε ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ασυναγώνιστο εργαλείο στην ιστορία της ανθρωπότητας, επειδή μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε την υπέρβαση ως ανθρώπινο γένος. Και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι στόχοι που θα θέσουμε να είναι σύμφωνοι με τους στόχους της ανθρωπότητας εν γένει».

Ως προς το καλύτερο μάθημα που της δίδαξε ποτέ, η Χόκινγκ είναι σαφής:

«Ποτέ να μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Πάντα έλεγε «αν βρίσκεστε σε μια μαύρη τρύπα, μην εγκαταλείπετε, υπάρχει πάντα ένας τρόπος να βγείτε από αυτήν. Και αντιμετώπισε μέχρι και το τέλος της ζωής του με χάρη και χιούμορ», καταλήγει.

Lucy Hawking

Ο Stephen Hawking μπορεί να έγινε γνωστός ως μεγάλος θεωρητικός της φυσικής, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που τον θυμούνται και ως έναν άνθρωπο με πνευματώδες χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Με το συνηθισμένο φλεγματικό του χιούμορ, είχε παραδεχθεί στο BBC ότι «ποτέ του δεν περίμενε πως θα έφτανε τα 75».

Τελικά, έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2018 σε ηλικία 76 έτων.

Οι ανατρεπτικές του θεωρίες έδωσαν εξηγήσεις για τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος, ο Hawking υποστήριξε ότι τα αντικείμενα που καταπίνουν οι μαύρες τρύπες αποθηκεύονται στα σύνορα με το ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπουν ποτέ μέσα στην τρύπα και έτσι δεν θα χρειαστεί να βγουν ποτέ έξω από αυτές.

Εκτός από θεωρητικός φυσικός, υπήρξε κοσμολόγος και συγγραφέας. Το βιβλίο του “Το Χρονικό του Χρόνου” το έγραψε σε απλή γλώσσα, ώστε να είναι περισσότερο προσιτό για τον μη ειδικό αναγνώστη τις γνώσεις και τις ιδέες του για τη γοητευτική φύση του Σύμπαντός μας.

Τα αποφθέγματα του Hawking

Σε μία σύντομη αναδρομή της τεράστιας επιστημονικής κληρονομιάς που αφήνει πίσω του, σας παραθέτουμε κάποια από τα σημαντικά αποφθέγματα του κοσμολόγου:

  • «Ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης δεν είναι η άγνοια, αλλά η ψευδαίσθηση της γνώσης»
  • «Ποτέ μην σταματάς να εργάζεσαι. Η εργασία σου δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή σου, χωρίς αυτή η ζωή σου είναι άδεια».
  • «Αν είσαι αρκετά τυχερός και βρεις την αγάπη, θυμήσου ότι είναι εκεί και μην την πετάξεις μακριά»
  • «Χωρίς την ατέλεια, ούτε εσύ, ούτε εγώ θα υπήρχαμε».
  • «Η ζωή θα ήταν τραγική, εάν δεν ήταν αστεία».

O Hawking δεν αποκάλυψε ποτέ το IQ του, ωστόσο λέγεται ότι ήταν 160.

Αυτό το ποσοστό το κατέχει μόλις το 0,003% των ανθρώπων. Ο κατά πολλούς μεγαλύτερος επιστήμονας μετά τον Αϊνστάιν πέθανε την ημέρα που γεννήθηκε ο «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε γεννηθεί στις 14 Μαρτίου 1879.

OLAFAQ