Tους τελείωσε το αφήγημα στην Κυβέρνηση …

*Του Γιώργου Μέρκατα
Τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία προσπαθούν να δείξουν μία κυβερνητική άνεση άλλων εποχών, με ρητορική υπεροχής, επιτυχίας και πλήρους συσπείρωσης. Πολλές φορές πέφτουν και στο αμάρτημα της έπαρσης-αλαζονείας μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος ομιλητής (αν δοθεί χρόνος) να τους προσγειώσει. Το αφήγημα τους είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει φθαρεί, όταν πλέον είναι φανερό από όλους ότι η Νέα Δημοκρατία μέσα σε πολύ μικρό διάστημα άρχισε να φυλλοροεί, ειδικά προς την άκρα δεξιά και το κόμμα του κου Βελόπουλου αλλά και στο κόμμα της Νίκης ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Η κυβέρνηση «χάνει» καθημερινά είτε με ψηφοφόρους που μετακινούνται πιο δεξιά αλλά και με ψηφοφόρους που πλέον στη δημοσκοπική ορολογία βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη και περιμένουν να επιλέξουν ακόμη και την τελευταία στιγμή. Τα παράπονα πλέον είναι πολλά, τα σκάνδαλα έχουν μαζευτεί, οι υποκλοπές, τα Τέμπη, η ακρίβεια σε τρόφιμα και ενέργεια, η λίστα πλέον δεν έχει τελειωμό.

Είναι επίσης εμφανές ότι για πρώτη φορά φθείρεται ακόμη και το προφίλ του ίδιου του Πρωθυπουργού που για χρόνια ήταν σχεδόν αλώβητο με τη πολύτιμη βοήθεια των συστημικών Μ.Μ.Ε., που προέβαλλαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον απόλυτο κυρίαρχο των εθνικών θεμάτων, τον «γητευτή» της υγειονομικής κρίσης και τον «γκουρού» της οικονομικής ανάπτυξης και των επενδύσεων. Αν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρύψουν την ανησυχία τους στην κυβέρνηση, φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί πλήρως την κατάσταση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια και όπως δήλωσε και ο ίδιος πλέον «υπερ-υπουργός» Μάκης Βορίδης θα ξεχυθεί στον αγώνα για τις Ευρωεκλογές, ώστε να μιλήσει με στεναχωρημένους νεοδημοκράτες που ίσως πλέον σκέφτονται να ψηφίσουν κάτι άλλο. Σε αυτό τον αγώνα φυσικά έχει πέσει εδώ και πολύ καιρό ο Άδωνις Γεωργιάδης και σίγουρα θα βοηθήσει και ο κος Πλεύρης. Τι μας λένε δηλαδή;

Μας λένε ανοιχτά ότι θα πάνε να χαϊδέψουν αυτιά με λιγάκι πιο δεξιές θέσεις για εξευμενίσουν μέρος του ακροατηρίου του Σύγχρονου, Ευρωπαϊκού και φιλελεύθερου (φευ!!!) κόμματος τους, για να περιορίσουν τις απώλειες προς την δεξιά. Τέλος, να αναφέρουμε ότι ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει καθημερινά να προσδώσει στις Ευρωεκλογές εθνικά χαρακτηριστικά για να συσπειρώσει το ακροατήριο της, όταν έρχεται σε δύσκολη θέση κάποιο στέλεχός της σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ ξαφνικά θυμάται ότι πρέπει να συγκρίνουμε ποσοστά μεταξύ Ευρωεκλογών και όχι εθνικά ποσοστά με Ευρωκλογές. Μάλιστα ο κύριος Βορίδης εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή «διαβασμένος» λέγοντας ότι το ποσοστό των Ευρωεκλογών του 2029 ήταν υψηλό σε σχέση με το παρελθόν. Φαίνεται ότι στο Μαξίμου έχουν αρχίσει και τα χάνουν με την μεγάλη πτώση που έρχεται και δεν μπορούν να συγκροτήσουν πλέον ένα ενιαίο, πειστικό αφήγημα, το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται με ταχείς ρυθμούς και το «success story» πήγε περίπατο. Δύο μήνες έμειναν, ας αναλογιστούμε όλοι την προσωπική και συλλογική μας ευθύνη και να πράξουμε σε αυτές τις εκλογές το καλύτερο δυνατό για τη χώρα. Και το πιο σημαντικό. Πρέπει να υπάρξει συμμετοχή και ειδικά συμμετοχή των νέων ανθρώπων. Αυτοί πρέπει να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, να δείξουν τον δρόμο και να διαμορφώσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια!!!

* Φιλόλογος, MSc Συστηματικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.
Υπεύθυνος Οργανωτικού Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας
Μέλος Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής