Σύνδρομο Turner: Από τι έπασχε το μωρό που έχασε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση

Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση αναφέρθηκε πρόσφατα στην αποβολή κατά τη δεύτερη εγκυμοσύνη της, μιλώντας για το σύνδρομο Turner που διέγνωσαν στο έμβρυο, μια φυλοσύνδετη χρωμοσωμική ανωμαλία που αφορά κατ’ αποκλειστικότητα τα κορίτσια.

Με μια βαθιά εξομολόγηση στη σειρά podcast της “Kind Talks” και το επεισόδιο «Παραλίγο μαμά», η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση μίλησε για το ζήτημα της αυτόματης αποβολής, μιας εμπειρίας τραυματικής όσο και δικής της, όπως την είχε μοιραστεί τον Μάρτιο με ανάρτησή της στο Instragram και περιέγραψε στην εκπομπή της ως μια διαδρομή από την ενοχή στην ανακούφιση, από το «σκότωσα το μωρό μου» στο «ήρθε μια αίσθηση ηρεμίας και ευγνωμοσύνης», όταν ενημερώθηκε πως το παιδί που κυοφορούσε είχε σύνδρομο Turner, μια φυλοσχετιζόμενη χρωμοσωμική ανωμαλία, στην οποία απουσιάζει το σύνολο ή μέρος ενός από τα χρωμοσώματα X (μονοσωμία).

Photo: Εριέττα Κούρκουλου/Instagram

«Είχα πάει ένα ταξίδι μεγάλο στην Αμερική, έγκυος, και, γυρνώντας, στον υπέρηχο, ανακαλύψαμε ότι έχει σταματήσει η καρδιά του ενώ είχε αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε» αναφέρει, ανακαλώντας τη μεταμόρφωσή της από τον πιο χαλαρό άνθρωπο στον κόσμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -«έκανα και ταξίδια, και τη γυμναστική μου, και συνέχιζα τη ζωούλα μου κανονικά, πραγματικά ήταν μια περίοδος μόνο χαράς και ευτυχίας»- στον άνθρωπο που αναρωτιόταν τι πράγματι είχε κάνει λάθος -«γιατί πήγα στην Αμερική, και αν δεν πήγαινα τι θα γινόταν; Είχα πάθει και δηλητηρίαση από σαλάτα. Σκεφτόμουν μέχρι και μια γουλιά κρασί που ήπια ένα βράδυ, ότι σκότωσα το μωρό μου».

Η λύτρωση από το βάσανο (και τη βάσανο) της ενοχής, ήρθε όταν η μαία την ενημέρωσε για το σύνδρομο Turner –«ήταν κοριτσάκι το μωρό μας και προκαλείται μόνο στα κοριτσάκια», που έφερε χαρά και ανακούφιση μεγάλη. «Έφυγε όλη αυτή η ενοχή μου. Εκεί για εμένα ήρθε μια αίσθηση ηρεμίας και ευγνωμοσύνης» εξομολογείται, αφού «ό,τι και αν έκανα διαφορετικά αυτό το μωρό ήταν να φύγειΘα μπορούσε αυτή η εγκυμοσύνη να έχει προχωρήσει και να χρειαζόταν να πάρω μια απόφαση στον 5ο μήνα πολύ πιο δύσκολη και πολύ πιο σκληρή».

ygeiamou.gr