Το 2ο Γυμνάσιο Βόλου τίμησε τον “Άνθρωπο της Γνώσης” Βασίλη Αναγνωστόπουλο

Στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου και σε ένα κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, τιμητική εκδήλωση για τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κο Βασίλη Αναγνωστόπουλο. Η αίθουσα γέμισε από παιδικές φωνές, από χρώματα, τραγούδια, χορούς γέλια και απαγγελίες από τους μικρούς μαθητές που υποδύονταν τους ρόλους τους στα θεατρικά δρώμενα. Μια εκδήλωση – γιορτή για έναν μεγάλο «Άνθρωπο της Γνώσης», για έναν επιστήμονα που αφιέρωσε τη ζωή του στα γράμματα, στο καλό βιβλίο, στην καλλιέργεια του λόγου, στην έρευνα, στην επιστήμη με αγάπη και αφοσίωση. Έναν άνθρωπο, που έγινε ο καθοδηγητής και ο φωτεινός φάρος για χιλιάδες παιδιά, φοιτητές και δασκάλους! Έναν άνθρωπο της προσφοράς, της καλοσύνης, της χαράς!
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η κα Έλενα Αντωνοπούλου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μουσείων του Δήμου Βόλου και με τον χαιρετισμό της εξήρε την προσωπικότητα του κου Βασίλη Αναγνωστόπουλου. Στη συνέχεια, η κα Γιώτα Κούγιαλη, Αντιπρόεδρος του «Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων», εκπροσωπώντας τους συνεργάτες του Καθηγητή αναφέρθηκε στο παρελθόν και στις δραστηριότητες του «Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού».
Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ζαγοράς κος Κώστας Καραγεωργίου, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κος Σιάτρας Αναστάσης, ο Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης κος Πασχάλης Δήμου, πολλοί εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι από διαφόρους συλλόγους και φορείς, φίλοι, γονείς και παιδιά.
Την εκδήλωση προλόγισε η κα Σοφία Κανταράκη, Διευθύντρια του 2ου Πρότυπου Γυμνάσιου Βόλου, η οποία και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο σε έμμετρο λόγο, μαθητής του ιδίου σχολείου άνοιξε την εκδήλωση.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια η κ. Κατερίνα Παλάσκα-Μαντούδη Νηπιαγωγός και συνεργάτης του Καθηγητή που αφηγήθηκε ένα «αληθινό παραμύθι» που αναφερόταν στο παρελθόν για έναν «άνθρωπος της γνώσης», για έναν «εργάτη» μιας αλλιώτικης «κυψέλης» που μέσα είχε πολλά ράφια με διαφόρων ειδών βιβλία, με παραμύθια, με μελάνια και γραπτά, συγγράμματα και εργασίες, του λαού ιστορίες.
Αμέσως μετά το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Λεχωνίων παρουσίασε το παραμύθι το «Κουβαράκι και η παρέα του» του κου Αναγνωστόπουλου. Οι μαθητές έκαναν την δραματοποίηση του παραμυθιού, υποδύθηκαν ρόλους και έπαιξαν το έργο με μεγάλη επιτυχία, εισπράττοντας πολλά χειροκροτήματα. Φυσικά, στην προσπάθειά τους αυτή είχαν την βοήθεια και την αμέριστη υποστήριξή της Διευθύντριας κας Παναγιώτας Τσαγγούλη και των δασκάλων Τασούλας Τσιώμου, Κλημεντίνης Κωτίνα, Βάσως Βαϊου, Σοφίας Μπαξεβάνου, Γαρυφαλλιάς Τίγκα και των συνεργατών Ελευθερίας Φράγκου και Νικολάου Σολδάτου.


Ακολούθως, σειρά πήρε το 4ο Νηπιαγωγείο Βόλου με την προϊσταμένη κα Νικολέτα Τσιούμαρη και τις Νηπιαγωγούς Φιλίτσα Βαρσάμη, Μάλαμα Τσολάκη, Ναυσικά Γκάργκα, Κυβέλη Κωδούνα και Ειρήνη Κολιού, καθώς και τους γονείς που επιμελήθηκαν και έραψαν τις στολές των παιδιών και στήριξαν με τον δικό τους τρόπο αυτή τη γιορτή. Ήταν η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς όταν οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου με τα χορευτικά τους, τις όμορφες στολές και τις αυθόρμητες κινήσεις «έκλεψαν την παράσταση» και ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους.
Ακολούθησε το Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς με διευθυντή τον κο Απόστολο Κατσιφό και τους δασκάλους Κατερίνα Καραγιάννη (υπεύθυνης των μαθητών που συμμετείχαν στη γιορτή), Βούλα Καψάλη, Κατερίνα Κουρκούνη, Πάνο Μάνο. Έκαναν τον κόπο να έρθουν από τη Ζαγορά και να αναπαραστήσουν ένα θεατρικό δρώμενο από το βιβλίο του κου Αναγνωστόπουλου «Τα…λιγαπόλα» με τη γιαγιά Μαράθω και την παρέα της που θύμισαν παλιές, όμορφες εποχές. Δεν έλειψαν οι παραδοσιακοί χοροί που ξεσήκωσαν το κοινό.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η Δημοσιογραφική Ομάδα του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου με υπεύθυνη την Διευθύντρια κ. Σοφία Κανταράκη, καθώς τα παιδιά έκαναν ερωτήσεις στον  Καθηγητή για τη ζωή του και το έργο του. Στην αίθουσα επικράτησε συγκίνηση όταν αναφέρθηκε στα παιδικά και νεανικά του χρόνια, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν απαντώντας στις εύστοχες ερωτήσεις των μαθητών.


Την εκδήλωση έκλεισε με λαμπρό τρόπο η Μουσικός κα Βασιλική Παπακωνσταντίνου, Καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου με τη συμπαράσταση του Διευθυντή κου Παναγιώτη Μανδράκη. Η ταλαντούχα Μουσικός-Συνθέτης μελοποίησε ποιήματα του Καθηγητή και με την αγγελική, θεάρεστη φωνή της τα τραγούδησε με τη συνοδεία πιάνου. Μαζί της ήταν και η κόρη της, μαθήτρια του 15ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Γαλάτεια. Η αίθουσα γέμισε μελωδίες και νότες που μάγεψαν το κοινό.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μια παρουσίαση, επιμέλεια της δασκάλας κας Τασούλας Τσιώμου, όπου αποτυπώθηκαν στιγμές από στιγμές και δράσεις του Καθηγητή, καθώς και καλλιτεχνικές δημιουργίες των μικρών μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Λεχωνίων, οι οποίοι αποτύπωσαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τη ζωή του καθηγητή, το ποίημα του «Τα δελφίνια» καθώς και το παραμύθι το «Κουβαράκι και η παρέα του».
Την όλη εκδήλωση υποστήριξε ηχητικά και αφιλοκερδώς ο ηχολήπτης κος Τάσος Κουλούρης.