Ενωση Εισαγγελέων για Κωνσταντοπούλου: Συμπεριφορά απαράδεκτη, αναξιοπρεπής, πειθαρχικώς και ποινικώς κολάσιμη

Η Ενωση Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της καταδικάζει την συμπεριφορά της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου στην επεισοδιακή δίκη που έγινε στον Βόλο, όπου υπερασπιζόταν δύο πολίτες, που ψευδώς όπως αποδείχθηκε κατά την διαδικασία, συκοφάντησαν με καταγγελίες τους δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μπέου. Η κ. Κωνσταντοπούλου μήνησε την έδρα του Μονομελούς- σύμφωνα με δήλωσή της- “για προκλητικά μεροληπτική στάση απέναντι στον Α. Μπέο και τα μέλη της παράταξής του” και υπήρξε παρέμβαση της Ενωσης Εισαγγελέων για εκτροπή κατά της δικαιοσύνης. Η ανακοίνωση της Ενωσης:

Ο Δικηγόρος -κατά τον Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος- είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης και η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της. Στο πλαίσιο δε ενάσκησης των καθηκόντων του, κατά την εκπροσώπηση και υπεράσπιση του εντολέα του σε κάθε Δικαστήριο, οφείλει να επιδεικνύει ευπρέπεια και σεβασμό προς τους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς όμως, όλο και συχνότερα, παρατηρείται ότι συγκεκριμένοι συνήγοροι προτιμούν μία συγκρουσιακή μέθοδο υπεράσπισης, κείμενη εκτός των δικονομικών ορίων, με μη αποδεκτή και απαράδεκτη συμπεριφορά και δη προς τα μέλη συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων, διακρινόμενη από παντελή έλλειψη ευπρέπειας και μέτρου.

Αποκορύφωμα τέτοιων συμπεριφορών αποτελεί και η πρόσφατη απαράδεκτη, αναξιοπρεπής, πειθαρχικώς αλλά και ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά συνηγόρου προς τα μέλη της σύνθεσης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, η οποία όχι μόνο υπερέβη τα όρια της ευπρέπειας και παραβίασε τους δικονομικούς κανόνες, αλλά συνοδευόταν από προσβολές και αήθεις χαρακτηρισμούς προς Δικαστικούς Λειτουργούς, κατά παράβαση των όσων επιβάλλουν ο ΚΠΔ και ο Κώδικας Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος.

Η παραπάνω απαράδεκτη και καταχρηστική συμπεριφορά, αλλά και κάθε ανάλογη «επίδειξη δύναμης» μέσω φωνασκιών, απειλών και προσβολών, προφανώς και δεν στοχεύει στην ορθή απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, αλλά στην παρακώλυση της διαδικασίας απονομής αυτής και στην ματαίωση του σκοπού της ποινικής δίκης.

Η ΕΕΕ καταδικάζει απερίφραστα πρακτικές αυτού του είδους, οι οποίες προσβάλλουν βαθύτατα το νομικό πολιτισμό μας και καλεί τους αρμόδιους να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων και την εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων.