Εντάχθηκε από την Περιφέρεια με 17 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ το Μουσείο της Αργούς

Το μουσείο της Αργούς, εντάχθηκε σήμερα στο ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την απόφαση υπέγραψε ο κ. Κουρέτας. Το έργο συγχαρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το κτίριο θα είναι διώροφο με υπόγειο συνολικού εμβαδού της τάξης των 3.700 m2 που θα κατασκευαστεί εντός δημοτικού χώρου . Το κτίριο θα αποτελείται από τους εξής χώρους:
-Την είσοδο στο Μουσείο, που θα γίνεται από την αστική πλατεία με την υδάτινη επιφάνεια.
– Μια ράμπα, που γεφυρώνει το νερό και αριστερά της μια σκάλα σύμφυτη με το κτίσμα που θα οδηγούν στο πάνω επίπεδο, στην κύρια είσοδο.
3. Την Αίθουσα Διαλέξεων και Σεμιναρίων.
4. Την Αίθουσα Υποδοχής, όπου γίνεται το καλωσόρισμα του επισκέπτη, με συνοπτική αναφορά στους θεματικούς άξονες της έκθεσης και στη διάταξή τους.
5. Την δυτική “Συμπληγάδα”, που θα έχει τη μορφή σχεδόν τετραγωνικής αίθουσας
6. Τον δεύτερο θεματικό άξονα, αφιερωμένο στην τέχνη με θέμα την Αργοναυτική εκστρατεία.
7. Τον κεντρικό χώρο, όπου θα εκτίθεται η Αργώ που θα είναι τεχνικά εξοπλισμένος έτσι ώστε το σκαρί να μη προσλαμβάνεται ως στατικό έκθεμα.
8. Το πωλητήριο – κυλικείο, που επεκτείνεται στο ύπαιθρο, δίπλα στο νερό, απέναντι από την είσοδο του Πάρκου.
9. Την δευτερεύουσα διαδρομή των επισκεπτών: από το πωλητήριο – cafe όπου θα μπορούν μέσω γέφυρας να φτάσουν στο φουαγιέ, που δίνει πρόσβαση στο βεστιάριο και στους χώρους υγιεινής του κοινού
10. Το φουαγιέ, που θα επικοινωνεί με σκάλα και ανελκυστήρα με τον χώρο υποδοχής της άνω στάθμης. Νοτίως του φουαγιέ διατάσσονται τα γραφεία του προσωπικού με τους βοηθητικούς χώρους τους.
Ο περιβάλλων χώρος του Μουσείου διακρίνεται σε τρεις επιμέρους ενότητες. Η προς ανατολάς περιοχή μέχρι τα όρια της λιμενικής ζώνης διαμορφώνεται σε χώρο στάθμευσης, με παρεμβολή παρτεριών με χαμηλή φύτευση και δένδρα ανάμεσα σε θέσεις στάθμευσης ιδιωτικών αυτοκινήτων. Η προς δυσμάς περιοχή διαμορφώνεται σε μικρό άλσος, με ζώνες χαμηλής φύτευσης και πεύκα υψίκορμα (κουκουναριές) στη σειρά. Η προς νότον περιοχή διαμορφώνεται σε μικρή αστική πλατεία.
Το υπόγειο θα χρησιμοποιηθεί για μηχανοστάσιο κλιματισμού, για τη δεξαμενή υπερχείλισης καθώς και το τροχαλιοστάσιο.