Κασσελάκης: Στα «σχοινιά» για τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία 

Πέρα από την επικοινωνία, ο Στέφανος Κασσελάκης επενδύει τελευταία στο προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και την ετοιμότητά του να κυβερνήσει ως πρωθυπουργός. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε κάθε συνέντευξή του προβάλλει τις προτάσεις του κόμματός του για την φορολογία και την ακρίβεια, ενώ ισχυρίζεται ότι το μιντιακό σύστημα κρύβει τις θέσεις του για τα μείζονα πολιτικά ζητήματα.

Εχτές ωστόσο η απάντηση που έδωσε σε ερώτημα για το επιθυμητό ύψος των δημοσίων δαπανών για την υγεία αμφισβήτησε την εικόνα αυτή. Ερωτηθείς στο Open για το ποσοστό του ΑΕΠ που θα πρέπει να φτάσει η δημόσια κάλυψη για την υγεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ η επένδυση στην υγεία, αλλά πρέπει να είναι κάτι δυναμικό».

Όταν του ετέθη από τους δημοσιογράφους το ζήτημα ότι «αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση στην Υγεία είναι στο 6%», ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε, λέγοντας μάλιστα ότι «είπα τουλάχιστον 5%».

Σφοδρές αντιδράσεις από Νέα Αριστερά, Άδωνι, ΚΚΕ
Η Νέα Αριστερά, κορυφαία στελέχη της οποίας είχαν σχηματίσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, αντέδρασαν αμέσως, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι θέλει να μειώσει τις δαπάνες για την δημόσια υγεία. Η Νέα Αριστερά επισήμανε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι προφανές πως δεν έχει ιδέα σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η δημόσια υγεία από τις πολιτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», καθώς «έχει “ψαλιδίσει” όχι μόνο όσα υποσχόταν το κόμμα του στις τελευταίες εθνικές εκλογές (7.5%), αλλά «προτείνει ουσιαστικά μείωση των δαπανών στην δημόσια υγεία, ώστε να φτάσει σε επίπεδο χαμηλότερο απ’ ό,τι ισχύει σήμερα».

Σε άλλο μήκος κύματος κινείτο η αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη, που επιτέθηκε και αυτός στον Στέφανο Κασσελάκη. Θεωρώντας ότι οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία βρίσκονται ήδη σε ικανοποιητικό επίπεδο, είπε ότι αυτές κάθε χρόνο αυξάνονται και πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μείωσή τους.

Το ΚΚΕ, τέλος, επισήμανε πως «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται επί της ουσίας να προτείνει ‘πάγωμα’ ή και μείωση των δαπανών για την υγεία» και σημείωσε: «Αν δεν υπήρχε ο Κασσελάκης, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης θα έπρεπε να τον εφεύρουν».

«Άσπονδοι συνέταιροι» Νέα Αριστερά και Άδωνις
Ο Στέφανος Κασσελάκης, βλέποντας ότι το θέμα λαμβάνει διαστάσεις επιχείρησε να αλλάξει τα λεγόμενά του. Κατηγόρησε τη Νέα Αριστερά και τον Άδωνι Γεωργιάδη πως είναι «άσπονδοι συνέταιροι» και πως διαστρέβλωσαν τα λεγόμενά του. Ισχυρίστηκε ότι στη συνέντευξή του είπε πως «πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ για την Υγεία, και αυτό σημαίνει 5% ΠΑΡΑΠΑΝΩ από το ποσοστό που προβλέπεται σήμερα».

Πρόσθεσε δε ότι αυτό το επιπλέον 5% θα προέλθει «εν μέρει από την αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία στο 7,5%, σύμφωνα με το πάγιο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και εν μέρει από την ανακατεύθυνση των χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης, όπου η ΝΔ έχει εντάξει μόνο… ελαιοχρωματισμούς νοσοκομείων».

Η αντεπίθεση Κασσελάκη δεν αφέθηκε αναπάντηση με τη Νέα Αριστερά να σχολιάζει ότι «κ. Κασσελακης αγχώθηκε που αποκαλύφθηκε η ταύτισή του για ακόμη μια φορά με την πολιτική της ΝΔ και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη» και να καταλήγει ότι «η δεξιά πολιτική δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από?μια?δίδυμή?της».

Από την πλευρά της η ΝΔ δια του εκπροσώπου Τύπου του σημείωσε πως το επιπλέον 5% του ΑΕΠ για το οποίο μίλησε ο Στέφανος Κασσελάκης ισούται με «11 δις. παραπάνω για την Υγεία». «Ανυπομονούμε να μας ενημερώσει από ποιους νέους φόρους θα τα βρει» δήλωσε ο Νίκος Ρωμανός.

Εκνευρισμός στην ηγεσία, προβληματισμός στα στελέχη
Ακολούθησε γαϊτανάκι ανακοινώσεων, διαρροών και σχολίων από την Κουμουνδούρου με στόχο να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις που άφησε ο Στέφανος Κασσελάκης με τις δηλώσεις του χθες το πρωί. Η Κουμουνδούρου έθετε στο προσκήνιο τις χαμηλές δημόσιες δαπάνες που γίνονται στην Υγεία στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται δύο μονάδες παραπάνω.

Η προεκλογική περίοδος έχει επιβάλει σιωπητήριο στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, ωστόσο δεν έλειπαν στελέχη που σε ιδιωτικές συζητήσεις εξέφραζαν την δυσφορία τους για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωναν μάλιστα ότι επρόκειτο να λάβει χώρα εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κω για τις προτάσεις του κόμματος για την Υγεία, που ωστόσο αναβλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών που αναστάτωσαν το πρόγραμμα του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο προβληματισμός στελεχών περιστρεφόταν γύρω από το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να μην έχει εμπλακεί με τις επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, ενώ σημείωναν με νόημα πως ο πρόεδρός τους ορισμένες φορές δείχνει υπερβολική αυτοπεποίθηση που μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία του ιδίου και του κόμματος του οποίου ηγείται.
Πηγή: ethnos.gr