Δυο σοβαρά εργατικά ατυχήματα στο ίδιο εργοστάσιο του Σέσκλου-Τι καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου

Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» καταγγέλλει “το νέο εργοδοτικό έγκλημα” που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε εργοστάσιο στο Σέσκλο Μαγνησίας, με τον σοβαρό τραυματισμό μεταλλεργάτη.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες του Συνδικάτου, ο εργαζόμενος βρισκόταν στο εσωτερικό του μηχανήματος της αμμοβολής και εκτελούσε εργασίες ανεβασμένος σε μια κινητή σκάλα όταν η σκάλα κατάρρευσε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στον κοχλία του μηχανήματος το οποίο βρισκόταν σε λειτουργία.  Ο απεγκλωβισμός του ήταν πολύ δύσκολος και διήρκησε 3 ώρες με την βοήθεια και εργαζομένων του εργοστασίου.

Σύμφωνα επίσης με το Συνδικάτο, “το νέο εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στην μαύρη λίστα των εργατικών ατυχημάτων που αυξάνεται κατακόρυφα στον κλάδο και  οι τραυματισμοί και τα εργατικά ατυχήματα έχουν γίνει πια καθημερινό φαινόμενο στους χώρους δουλειάς. Μόλις πριν λίγους μήνες στο ίδιο εργοστάσιο εργολαβικός συνάδελφος καταπλακώθηκε από μεταλλική κατασκευή 7 μέτρων με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το πόδι του από την κνήμη και κάτω.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και για αυτό το ατύχημα δεν ευθύνεται η «κακιά η ώρα», ούτε καμιά άλλη δικαιολογία που μπορεί να χρησιμοποιήσουν. Ξέρουμε πολύ καλά πως τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν παίρνονταν τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και αν υπήρχε επίβλεψη των εργασιών που εκτελούνται με ευθύνη της εργοδοσίας. Άλλωστε η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορούν να προλαμβάνονται τα ατυχήματα, ακόμα και οι πιο δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες να γίνονται με ασφάλεια.

Όμως η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς είναι τελείως διαφορετική. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η εντατικοποίηση για να «βγει η δουλειά», οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς και τα μέτρα ασφάλειας που θυσιάζονται για να βγει πιο φθηνά η δουλειά, δημιουργούν ένα πραγματικό ναρκοπέδιο.

Καθημερινά μπαίνει στη ζυγαριά από τη μια τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη οι ζωές μας και η ζυγαριά γέρνει συνεχώς προς τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα να μετριόμαστε και κάθε φορά να βγαίνουμε λιγότεροι. Αυτό είναι τελικά το πραγματικό εμπόδιο για να δουλεύουμε με ασφάλεια: τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!

Παράλληλα, η σταδιακή υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η σοβαρότατη υποστελέχωσή του, καθώς και η μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων να φεύγουν από το κάδρο, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στους χώρους δουλειάς θα συνεχίζει να είναι τραγική.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθει η σειρά μας!

Συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας δημιουργούμε με δικιά μας πρωτοβουλία Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας απαιτώντας από την εργοδοσία τα κατάλληλα μέτρα.

Εμείς θα επιβάλουμε με τον αγώνα μας και θα κατακτήσουμε να μπορούμε να πηγαίνουμε υγιείς και γεροί στη δουλειά μας και να γυρίζουμε στις οικογένειές μας το ίδιο υγιείς και γεροί”

Το Συνδικάτο απαιτεί:

· Καμία συγκάλυψη! Να διαλευκανθούν άμεσα τα αίτια του ατυχήματος και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.

· Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε χώρο δουλειάς που θα προστατεύουν την υγεία και την ασφάλειά μας.

· Εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

· Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας – Κανείς μεταλλεργάτης χωρίς συλλογική σύμβαση.