Η IGEM Thessaly στο “Athens Science Festival” 

Στις 20 Απριλίου 2024, η ομάδα iGEM Thessaly έλαβε μέρος στo φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας “Athens Science Festival” (ASF) στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, το ASF αποτελεί ένα πολιτιστικό δρώμενο, που σχετίζεται με την Eπιστήμη, την Τεχνολογία, την Καινοτομία αλλά και την Τέχνη. Μάλιστα, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις στον τομέα επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα, καθώς έχουν λάβει μέρος συνολικά 180.000 επιστημονικοί συνεργάτες, 6.500 συνεργάτες, 900 ομιλητές, 350 καλλιτέχνες και 2.200 εθελοντές.

Επίσης, ο αριθμός των επισκεπτών όλα τα χρόνια διεξαγωγής του φεστιβάλ έχει ξεπεράσει τους 150.000. Συγκεκριμένα, η iGEM Thessaly πρόκειται για μια αυτοχρηματοδοτούμενη ερευνητική φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα τελευταία 5 χρόνια η ομάδα συμμετέχει στον Διεθνή Διαγωνισμό iGEΜ και αποσπά χρυσά μετάλλια, διακρίσεις και υποψηφιότητες σε ειδικά βραβεία. Αναλυτικότερα, ο Διεθνής Διαγωνισμός iGEM προωθεί την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, έναν διεπιστημονικό κλάδο που συνδυάζει τη Βιολογία με την Μηχανική.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η εκ νέου σύνθεση λειτουργικών Βιολογικών Συστημάτων. Με την συμμετοχή της στο ΑSF, η iGEM Thessaly πραγματοποίησε ένα workshop για παιδιά ηλικίας 6-12, με τίτλο “Οι μικροί Βιολόγοι σώζουν το περιβάλλον!”. Αυτό αποτελούνταν από δύο στάδια, το πρώτο περιείχε μια διαδραστική παρουσίαση και το δεύτερο μεταφύτευση. Αναλυτικότερα, στο πρώτο σκέλος απλοποιήθηκαν κάποιες βασικές βιολογικές διεργασίες, οι οποίες έγιναν πιο προσιτές στα παιδιά. Οι θεματικοί άξονες της παρουσίασης, και κατ’ επέκταση του workshop, αφορούσαν την Επιστήμη της Βιολογίας, την Φυσιολογία των φυτών, την διαδικασία της φωτοσύνθεσης καθώς και κάποιες βασικές κατηγορίες μικροοργανισμών.

Στο τέλος, έγινε αναφορά στην πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια της Ελιάς, την Βερτισιλλίωση και σε μια πιθανή λύση αυτού του προβλήματος. Παράλληλα με την παρουσίαση, μοιράστηκαν ερωτηματολόγια και quizzes, ενώ έγινε επίδειξη και κάποιων μοντέλων μικροοργανισμών. Κύριος σκοπός των ερωτηματολογίων ήταν για να φανεί τι αποκόμισαν τα παιδιά από το workshop. Στο δεύτερο σκέλος του workshop πραγματοποιήθηκε μια δράση μεταφύτευσης στην οποία συμμετείχαν ενεργά τα παιδιά. Πριν την μεταφύτευση, ζητήθηκε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν πάνω στην γλάστρα τους μια σούπερ δύναμη που θα ήθελαν να δώσουν στο φυτό τους για να προστατευτεί από διάφορες ασθένειες.