Ευρωεκλογές: Ο Κασσελάκης αλλάζει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και εξαπολύει επιθέσεις στον Ράμα

Σε πρωτοφανή όξυνση της φρασεολογίας της έναντι της Αλβανίας και της κυβέρνησης της γείτονος επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα η Κουμουνδούρου, με στόχο να τονώσει περαιτέρω τα «πατριωτικά» χαρακτηριστικά της ατζέντας του.

«Βόρεια Ήπειρος» για πρώτη φορά από την Αριστερά
Η ελληνική μειονότητα και η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα είναι τα νέα θέματα που «σηκώνει» ο Στέφανος Κασσελάκης στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ επισκέφθηκε χτες μειονοτικά χωριά ελπίζοντας να αποκτήσει προσβάσεις σε έναν χώρο που πολιτικά η ΝΔ πρωταγωνιστεί, λόγω της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη και (δευτερευόντως) του Πύρρου Δήμα.

Η αρχή έγινε από την ανακοίνωση της επίσκεψης του Στέφανου Κασσελάκη στην «Βόρεια Ήπειρο», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν σε σχετικό δελτίου Τύπου της Κουμουνδούρου. Τον συγκεκριμένο όρο ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα στην Ελλάδα εκφράζοντας τις αλυτρωτικές τάσεις τους, ενώ η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ανέκαθεν ακολουθούν την επίσημη γραμμή της Ελλάδας περί ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Στέφανου Κασσελάκη σε μειονοτικά χωριά, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του απέφυγε να αναφερθεί στη «Βόρεια Ήπειρο» και έκανε λόγο απλά για περιοδεία του προέδρου του στην Αλβανία. Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ο Στέφανος Κασσελάκης απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσει αλβανικών μέσων για την παρουσία του Έντι Ράμα στην Αθήνα.

Σκληρή επίθεση στον Ράμα
Μια ανάρτηση, ωστόσο, του πρωθυπουργού της Αλβανίας έκανε την Κουμουνδούρου να στρέψει τα πυρά της εναντίον του. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ανέφερε πως «η ανακοινωθείσα επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Ελλάδα, την ημερομηνία της επετείου της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, αποτελεί προκλητική ενέργεια».

Ο Έντι Ράμα σημείωσε πως «είναι πολύ περίεργο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ μπορώ να κατανοήσω πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό».

Με νεότερη ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου επιτέθηκε στον πρωθυπουργό της γείτονος, καταλογίζοντάς του παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας και καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει εάν συμφωνεί με την τοποθέτηση του Αλβανού ομολόγου του.

Σε μεγάλη απόσταση από την πολιτική Τσίπρα
Όλα τα παραπάνω συνιστούν αν μη τι άλλο στροφή του κόμματος Κασσελάκη στο θέμα της Αλβανίας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Έντι Ράμα, παρά τις κατά καιρούς προστριβές των δύο χωρών για σημαντικά διμερή ζητήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας τον Δεκέμβριο του 2022 είχε μάλιστα αποκαλέσει «φίλο» του τον Έντι Ράμα, ενώπιον μάλιστα εκπροσώπων συλλόγων ομογενών που ζουν στην Αλβανία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε δεν ασκεί κριτική για το σκοτεινό παρελθόν του Φρέντι Μπελέρη, τη σύλληψή του μαζί με άλλα μέλη της ΜΑΒΗ το 1994 και την καταδίκη του για κατοχή όπλων. Όσα στελέχη μίλησαν επ΄ αυτού δεν επανέλαβαν τις αιτιάσεις τους περί ακροδεξιού πολιτικού προσώπου, ενώ η Κουμουνδούρου αρκείται να καταγγέλλει την ΝΔ ότι κομματικοποιεί το ζήτημα της σύλληψης και κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.
Πηγή: ethnos.gr