Ποιος θυμάται τον Κάρλος; Ο Ιρλανδός τυχοδιώκτης που εξαφανίστηκε στον Παγασητικό

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τότε που ο Κάρλος εξαφανίστηκε στα νερά του Παγασητικού Κόλπου με πολλούς ανθρώπους από την παραλία του Βόλου αλλά και από τις Βόρειες Σποράδες να τον θυμούνται καθώς αναπτύχθηκαν πολλές θεωρίες πίσω από την εξαφάνισή του.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Θεσσαλίας, Παναγιώτης Πτωχόπουλος, μοιράστηκε μαζί μας πτυχές της ζωής του Ιρλανδού κυβερνήτη του ιστιοπλοϊκού σκάφους που αγνοείται από το 2016, τον Κάρλος Ντέϊβιντ Φίλιπς.

“Ο Κάρλος ήταν ένα ελεύθερο ανεξάρτητο πνεύμα. Έτσι έζησε και έτσι “έφυγε” με το δικό του μοναδικό τρόπο.” δηλώνει ο Παναγιώτης. “Τον γνώρισα στη Σκιάθο όπου έμενε και έκανε μεροκάματα σε συντηρήσεις σκαφών. Είχε έρθει μόνος του από την Αγγλία αφήνοντας πίσω του ένα παιδί εξαιτίας ενδοοικογενειακών προβλημάτων με τη γυναίκα του. Αργότερα, έμεινε για ελάχιστο διάστημα σε έναν ξενώνα στα Χάνια αλλά δεν άντεξε μακριά από τη θάλασσα και κατέβηκε στο Βόλο. Πότε πρόσεχε σκάφη, πότε έπλενε και πότε έκανε μεροκάματα στις συντηρήσεις σκαφών τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια πριν εξαφανιστεί.”

Παναγιώτης Πτωχόπουλος

“Παγκόσμιος ανισόρροπος, επισκευάζω σκάφη, επισκευάζω τα πάντα, άνθρωπος πάντα στην κίνηση..” έτσι αυτοπροσδιοριζόταν και αυτές είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook. Όλοι όσοι τον γνώριζαν μιλούν για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ήταν ένας πρόσχαρος μποέμ με αγάπη στην τέχνη αλλά ταυτόχρονα κλειστός και κάποιες φορές ακόμα και εριστικός καθώς αρκετές φορές έμπλεξε σε καβγάδες και σε προστριβές. Σύχναζε σε διάφορα μπαρ, αγαπούσε τη μουσική και έκανε εύκολα παρέες. Τα δύο σκυλάκια που είχε, πρώτα η Νταίζη και στη συνέχεια ο Λούι, ήταν συνεχώς μαζί του μέχρι και τη στιγμή που εξαφανίστηκε. Πέρα από την αγάπη του για τη ζωή, την ελευθερία, τα σκυλάκια του, τη θάλασσα και τα παιδιά του, ο Κάρλος είχε αδυναμία στο αλκοόλ. Υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που τον στήριξαν προσφέροντάς του σπίτι στη Νέα Ιωνία, θερμαντικά σώματα αλλά και με χρηματικά ποσά ενώ ο ίδιος βοηθούσε με χρήματα όποιον έβλεπε σε ανάγκη.

Ο Κάρλος και η Νταίζη

Ωστόσο, ένα γιατί πλανάται στον αέρα για την “τύχη” και την ατυχία του εξαφανισμένου Ιρλανδού, σύμφωνα με τον πρόεδρο των επαγγελματιών ιστιοπλόων. Το τελευταίο διάστημα πριν την εξαφάνισή του είχε συνάψει σχέση με μια Πολωνή καθώς ξεκίνησε ως ένα καλοκαιρινό φλερτ και είχε αρχίσει να αποκαθιστά την επικοινωνία με την κόρη του, την Έϊμι, που βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο ίδιος είχε αρχίσει να ορθοποδεί.

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Βόλου Ανοικτής Θαλάσσης αφιέρωσε στη μνήμη του Καρλ Ντέϊβιντ Φίλιπς τον Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Μιτζέλας που διεξήχθη στις 9 και 10 Νοεμβρίου του 2019.

Δρόμος του Κάρλος η θάλασσα…

Το ατύχημα της εξαφάνισης και οι διάφορες “θεωρίες”
Στις 05/09 του 2016, ο Κάρλος έφυγε για μονοήμερη εκδρομή μαζί με ένα ζευγάρι Ρώσων με το ιστιοπλοϊκό σκάφος ενός Ισραηλινού που πρόσεχε στο λιμάνι του Βόλου με προορισμό το νησί Παλαιό Τρίκερι. Στις 21.30 το βράδυ, ελάχιστα λεπτά μετά τον απόπλου του σκάφους από το λιμάνι του νησιού και μόλις λίγα μέτρα μακριά από το ντόκο, κάτοικοι, επαγγελματίες και τουρίστες άκουσαν το ζευγάρι που επέβαινε στο σκάφος να καλεί σε βοήθεια με το σκάφος να κινείται πλέον ακυβέρνητο. Άμεσα, σήμανε συναγερμός στις λιμενικές αρχές και ξεκίνησαν οι έρευνες με το πλωτό σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και με τη συνδρομή τριών ιδιωτικών σκαφών ενώ από την ανατολή της επόμενης ημέρας στο σημείο έσπευσαν και αυτοδύτες σαρώνοντας το βυθό μπροστά από τον προβλήτα και στη γύρω περιοχή. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες προς όλα τα σκάφη που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να είναι σε επιφυλακή κατά το πέρασμά τους από την ευρύτερη περιοχή για τυχόν ανεύρεση του αγνοούμενου ιστιοπλόου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο της εξαφάνισής του είναι ο θανάσιμος τραυματισμός του στο κεφάλι -και ίσως μετέπειτα πνιγμός- που προκλήθηκε όταν βούτηξε κάτω από το σκάφος για να ξεμπλοκάρει ένα σκοινί που πιάστηκε στην προπέλα του.

Ωστόσο, λίγο καιρό μετέπειτα και με τις έρευνες να παραμένουν άκαρπες μέχρι και σήμερα, δεν έλειψαν και άλλες θεωρίες που αγγίζουν τα όρια της συνομωσίας. Μια θεωρία λέει ότι σκηνοθέτησε την εξαφάνισή του λόγω υπέρογκων χρεών και βγήκε σε παρακείμενη στεριά, θυμίζοντας έτσι και το μύθο με τον Αίαντα που εγκατέλειψε την αργοναυτική εκστρατεία στην ίδια ακριβώς περιοχή η οποία πήρε το όνομά του. Τέλος, υπήρξε η εικασία ότι αυτοκτόνησε λόγω κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας που εντόπισε λίγο καιρό πριν το συμβάν.

Βαγγέλης Πασιάς