Όρτσα προς τις διακρίσεις – Ο ιστιοπλόος Θανάσης Πινιάρης διηγείται την καριέρα του

Με αγάπη και κόπο για την ιστιοπλοΐα από μικρό παιδί μέχρι και σήμερα ο Βολιώτης ιστιοπλόος Θανάσης Πινιάρης μιλάει για την καριέρα του ως αθλητής αλλά και ως προπονητής με σημαντικές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία το 1980 και με παρασυρόμενος από τη γνωστή οικογένεια των πλινθοκεραμομοποιών Τσαλαπάτα, ο Θανάσης Πινιάρης μπήκε στη θάλασσα και άνοιξε τα πανιά του στην κατηγορία των optimist, την κατηγορία για τα παιδιά που ξεκινούν την ιστιοπλοΐα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, εξαιτίας του ανερχόμενου ταλέντου του, του αθλητικού πνεύματος που του είχε καλλιεργηθεί και τη δίψα του για το άθλημα, ο προπονητής του, ο Φίλιππος Βάσος, τον οδήγησε στην αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία, στα finn, ολυμπιακή κατηγορία η οποία σταμάτησε στους πρόσφατους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

“Το 1985 μεταπήδησα στην κατηγορία των laser μέχρι το 1996 οπότε και ξαναγύρισα στα finn. Στην κατηγορία των laser είχα διάφορες διακρίσεις όπως πρωτιά σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, δεύτερη θέση στο βαλκανικό και μέσα στην εικοσάδα σε ευρωπαϊκό ενώ στα finn πήρα το αργυρό σε πανελλήνιο και βαλκανικό πρωτάθλημα” αναφέρει σχετικά με τις διακρίσεις του ως αθλητής ο Θανάσης Πινιάρης.

Καριέρα προπονητή … ολυμπιακών διαστάσεων

“Το 1996 ξεκίνησα την καριέρα μου ως προπονητής στο Ναυταθλητικό Όμιλο Αθηνών που ανήκει στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας στην κατηγορία των laser.” αναφέρει σχετικά με την καριέρα του ως προπονητής πλέον μετρώντας πολλές διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των δεκαπέντε πρωτιών σε πανελλήνια πρωταθλήματα διαφόρων κατηγοριών, όπως παίδων και εφήβων.

Το 1999 κάνει το μεγάλο άλμα προς τους Ολυμπιακούς αγώνες ως προπονητής και εξωτερικός συνεργάτης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας για την προετοιμασία και την προπόνηση των εθνικών ομάδων. “Το 1999 πήγα στην προολυμπιάδα του Σίδνεϊ ως προπονητής του Αντώνη Μπουγιούρη ο οποίος και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2000 που πραγματοποιήθηκαν στο Σίδνεϊ.” σημειώνει ως έναν από τους σημαντικούς σταθμούς στην προπονητική του καριέρα. Το 2004 ήταν προπονητής της Βιργινίας Κραβαριώτη που αγωνιζόταν στην κατηγορία Europe και του Βαγγέλη Χειμώνα στην κατηγορία laser καθώς και team leader των υπολοίπων έντεκα προπονητών που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς αγώνες που διοργανώθηκαν στην Αθήνα. Από το 2006 μέχρι το 2008 προπονεί τη Σοφία Μπεκατώρου, τη Σοφία Παπαδοπούλου και τη Βιργινία Κραβαριώτη, που αποτελούσαν το τριμελές πλήρωμα στο ιστιοπλοϊκό σκάφος της κατηγορίας yngling, κατηγορία που έλαβε μέρος για τελευταία φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2008 του Πεκίνο.Τα κορίτσια έφεραν το πρώτο μετάλλιο στην ελληνική αποστολή κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Τελευταία του παρουσία στα ολυμπιακά σαλόνια ήταν το 2012 ως προπονητής της Άννας Αγραφιώτη και του Βαγγέλη Χειμώνα στις κατηγορίες laser radial και laser std, αντίστοιχα.

“Η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς αγώνες περιλαμβάνει πολλά στάδια, πολύ κόπο από όλο το team, πολλά έξοδα. Πηγαίναμε πολλές φορές πολύ καιρό πριν τους αγώνες και μελετούσαμε τα καιρικά φαινόμενα και τα θαλάσσια ρεύματα. Η προετοιμασία έπαιρνε δύο χρόνια” αναφέρει σχετικά με την εμπειρία του στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Από το 2013 σταματάει η συνεργασία του ως προπονητής της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας αλλά παραμένει εξωτερικός συνεργάτης της όντας περιφερειακός προπονητής Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας εκπαιδεύοντας προπονητές και αναπτύσσοντας τους κατά τόπους ιστιοπλοϊκούς ομίλους. Παράλληλα, αναλαμβάνει τη θέση του προπονητή και του μάνατζερ ιστιοπλοΐας του ΝΟΒΑ με κύριες αρμοδιότητες την οργάνωση του ομίλου και την προπόνηση των αγωνιστικών τμημάτων ενώ από το 2014 είναι και υπεύθυνος της σχολής ανοικτής θαλάσσης. Με το σκάφος “Μελιπλώη”, το οποίο προσφέρει στις υπηρεσίες της σχολής ο ιδιοκτήτης του, Σπύρος Τσαλαπάτας, λαμβάνει μέρος σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης όπως το Ράλι Αιγαίου και Ράλι Βορείου Αιγαίου καθώς και σε άλλες διοργανώσεις ανά την επικράτεια φέρνοντας τρόπαια.

Η σχέση με τη Σοφία Μπεκατώρου

 “Με τη Σοφία Μπεκατώρου έχουμε προσωπικές σχέσεις εκτός από τις επαγγελματικές που είχαμε ως προπονητής της καθώς μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας βάφτισε το γιο μου, τον Ιάσονα. Πρόκειται για μια κατασταλαγμένη προσωπικότητα. Έχει διακριθεί δύο φορές ως η καλύτερη ιστιοπλόος της χρονιάς από τη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Η συγκεκριμένη διάκριση είναι πολύ τιμητική αν σκεφτεί κανείς ότι όταν δίνεται σε κάποιον αθλητή του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβάνει τον τίτλο του Σερ από το παλάτι. Όπου και αν πηγαίναμε στο εξωτερικό με τη Σοφία, τη σταματούσαν και της ζητούσαν αυτόγραφα.” δηλώνει σχετικά με τη διάσημη αθλήτρια. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι δεν γνώριζε όπως και κανένας άλλος τίποτα σχετικά με τις καταγγελίες για βιασμό της αθλήτριας που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την ίδια στις αρχές του 2021 δίνοντας θάρρος και σε άλλες γυναίκες, επώνυμες και μη, να σπάσουν τη σιωπή τους και αναπτύσσοντας το κίνημα #metoo.

Βαγγέλης Πασιάς