Το Πήλιο μετρά τις πληγές του από την κακοκαιρία “Αθηνά”

Τις πληγές της από το πέρασμα της κακοκαιρίας “Αθηνά” μετρά Μαγνησία και ιδιαίτερα οι περιοχές του Ανατολικού και Νοτίου Πηλίου, που δοκιμάστηκαν περισσότερο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στη Μακρυρράχη αποκολλήθηκε κομμάτι του βουνού και έπεσε στο χωριό, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει κάποιον τραυματισμό, πέρα από τις ζημιές σε δυο σπίτια και 3 αυτοκίνητα. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή καταγράφηκαν κατολισθήσεις σε 4 σημεία και υπερχειλίσεις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη, θα πρέπει να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τόσο η Μακρυρράχη, όσο η Ζαγορά και το Ανήλιο.

Αποκαταστάθηκε ήδη η κυκλοφορία στο κυρίως οδικό δίκτυο, ενώ σήμερα η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των προβλημάτων ύδρευσης στους οικισμούς του Δήμου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η βροχή που έπεσε στη Ζαγορά Πηλίου ανήλθε στα 700 χιλιοστά, δηλαδή τη διπλάσια ποσότητα όσης εκτιμάται ότι πέφτει για έναν ολόκληρο χρόνο στην Αθήνα.

Επίσης, σοβαρές ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία “Αθηνά” στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και συγκεκριμένα στο Βένετο και το Κεραμίδι. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα επλήγη περισσότερο το Βένετο, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και απαιτήθηκαν κοπές δέντρων, καταστράφηκε η αγροτική οδοποιία σχεδόν ολοσχερώς, ξεθάφτηκαν συστήματα ύδρευσης και άρδευσης. Τεράστιες ποσότητες νερού δημιούργησαν χειμάρρους σε πολλά σημεία της περιοχής και προκλήθηκαν προβλήματα πρόσβασης.

Μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας Θεσσαλίας εργάστηκαν εντατικά χθες για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτές ύλες και την αποκατάσταση των προβλημάτων.

ΜέΡΑ25
Η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή Μαγνησίας του ΜέΡΑ25, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι:
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά στη Μαγνησία, τα καιρικά φαινόμενα αποδεικνύουν με δραματικό τρόπο τις ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων και τον πρόχειρο σχεδιασμό θωράκισης των οικισμών απέναντί τους.
Κομμένοι δρόμοι, ζημιές στην αγροτική οδοποιία, καταστροφές στις καλλιέργειες, κατολισθήσεις, σπίτια και καταστήματα πλημμυρισμένα, μέσα στις λάσπες και άνθρωποι σε απόγνωση.
Οι μεγαλοστομίες και οι επισκέψεις συμπαράστασης δεν αρκούν.
Πρέπει – εδώ και τώρα – η Πολιτεία, η Περιφέρεια, οι Δήμοι να εξασφαλίσουν την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, την άμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% όλων των πληγέντων.
Η ανάγκη της ορθής αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι πιο επιτακτική από ποτέ, για να μη χρειαστεί να ξαναζήσουμε κρίσιμες καταστάσεις.