Αυλαία σήμερα για την 11η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στο Βόλο 

Πιστοί στο ραντεβού τους, παραγωγοί, χειροτέχνες και οικοποιητές από όλη την Ελλάδα,  βρέθηκαν και φέτος στον Βόλο για την 11η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στο πάρκο του Αγ. Κωνσταντίνου. Περισσότεροι από πενήντα συμμετέχοντες  εκθέτουν τα προϊόντα τους, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνομιλήσουν με το κοινό της πόλης του Βόλου. Το κεντρικό θέμα της φετινής γιορτής είναι “Άνθρωπος και Περιβάλλον, παραγωγή τροφής με σεβασμό στα οικοσυστήματα”.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών δίνει το δικό της “παρών” στην 11η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας.

Ο θεσμός των Γιορτών Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας έχει γράψει μια ιστορία πολλών ετών και έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Εδώ και 27 χρόνια, αποτελεί το έμπρακτο όραμα του κινήματος της οικολογικής γεωργίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις βασικές αρχές της Οικογιορτής είναι, η προώθηση της οικολογικής γεωργίας ως τρόπος ζωής αλλά και επιβίωσης, ο σεβασμός και προστασία της βιοποικιλότητας σε όλες τις μορφές δραστηριοτήτων, από την παραγωγή μέχρι την κοινωνική δράση, η αναγνώριση, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών και ρατσών σε χλωρίδα και πανίδα, η αντίσταση στην εισβολή των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, η επανασύνδεση φύσης-κοινωνίας, η υπεράσπιση των κοινών αγαθών, των ριζικών αναγκών και των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, το δικαίωμα στην ποιοτική, καθαρή τροφή για όλους, η προσωπική σχέση παραγωγού – καταναλωτή, χωρίς μεσάζοντες, και χωρίς στόχο τη κερδοσκοπία και το ανταγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στην ελεύθερη αγορά, η συνεργασία των παραγωγών, χειροτεχνών, οικοποιητών μεταξύ τους και η δημιουργία συνεργατικών δομών. Η γιορτή οργανώνεται και λειτουργεί με βάση την αρχή της άμεσης συμμετοχικής Δημοκρατίας και την αυτοοργάνωση και στηρίζεται στις σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας που αναπτύσσονται τόσο μεταξύ των συμμετεχόντων όσο και με τους επισκέπτες της γιορτής.